It is currently Wed Aug 15, 2018 5:49 am

All times are UTC [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: Despre arcuri solare
PostPosted: Wed Jul 23, 2008 9:19 pm 
User avatar

Joined: Sun Jul 24, 2005 2:23 pm
Posts: 153
Printre metodele folosite in astrologia previzionala, alaturi de progresii si tranzite, se pare ca sunt si arcurile solare.

Am gasit material documentar pe internet si am incercat sa inteleg care este tehnica acestei metode, dar se pare ca nu m-am prea lamurit.

Cartea despre care vorbeam poate fi studiata online, pe google books
http://books.google.ro/books?id=oPbxPBxKOnkC&printsec=frontcover&sig=ACfU3U0qZPSHvQr1sozjXVgzpee7hny2-g

Din cate am inteles pana acum se foloseste un program de astrologie (de exemplu Janus) si se alege "arc transform" intre doua planete de ex. soare/luna sau planeta/AS, MC. Se obtine o noua harta in care cele doua alese sunt la acelasi grad. Apoi se calculeaza unghiul...in continuare nu mai inteleg :?

Te rog Gheorghita, daca ai putea sa ne explici care ar fi tehnica si ce parere ai tu despre aceasta metoda previzionala, care evident trebuie asociata si cu tranzitele si progresiile...
Multumesc,_________________
Liana


homepage: http://spiritualityworld.com
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Despre arcuri solare
PostPosted: Thu Jul 24, 2008 8:01 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 6:15 pm
Posts: 2227
Location: Barlad
Liana,
ceea ce spui tu din Janus cred ca este altceva.

In cartea pe care ai indicat-o recomandarea era sa se faca o combinatie intre directiile secundare si cele simbolice, dar intr-un mod imbunatatit fata de metoda traditionala.
iata o definitie... in engleza
Quote:
"Another form of the Progressions is the Solar Arc Direction. The Solar Arc Direction is created by using the position of the SUN in the Secondary Progressed Chart. To determine the arc (number of degrees) the Sun has traveled since you were born, find the difference between your Secondary Progressed Sun and your Natal Sun. Then take this number and add it to all the planets' natal positions. This makes them all progress uniformly to the Sun and your natal chart, and that's why it's called your SOLAR (Sun) Arc Direction".

si in romana
Quote:
"Un alt tip de progresie este Directia Arcului Solar. Directia Arcului Solar este creata pentru a folosi pozitie Soarelui in tema ridicata cu progresiile secundare. Pentru a determina arcul Soarelui (numar de grade), care a fost deplasat de la data nasterii, se va identifica diferenta dintre pozitia Soarelui in progresiile scundare si cea natala. Ia acest numar si aduna-l la toate pozitile planetelor temei natale. Asta le va face pe toate progresate uniform raportat la pozitia soarelui si la tema natala si asta se numeste Directia Arcului Solar"
sursa

Adica stabilesti care este unghiul intre soarele progresat si cel natala si valoarea respectiva o adaugi la valoarea tuturor planetelor din tema.
Pentru un nativ nascut pe 1 ianuarie 1980 care vrea sa citeasca directiile secundare pentru varsta de 20 de ani, nu trebuie sa faca altceva decat sa citeasca efemeridele pentru data 20 ianuarie 1980.
Teoria arcului solar spune ca exista o distanta in grade minute si secunde esentiala pentru determinismul astral al temei natala impusa de distanta intre Soarele din 20 ianuarie 1980 (tema progresata) si cel din 1 ianuarie 1980 (tema natala). Aceasta valoarea (de aproximativ 20 grade) se va adauga la fiecare planeta din tema natala si vom avea o alta tema.
Desi seamana cu directiile simbolice aceasta metoda este, din punctul ei de vedere, mult mai precisa. Cand se realizeaza o progresie simbolica factorul uman, artifical, este esential in ridicarea temei si in stabilirea valorilor de lucru, aici insa etalonul este o miscare astrala, dar pusa in alt context.
Nu stiu daca Janus face asta...
Probabil ca rationamentul care a stat la baza este ca "omul este masura tuturor lucrurilor" (Protagoras) si ca el impune masura si etalonul.
Nu am studiat aceasta problema pentru ca mi s-a parut prea complicat sa ma intorc din nou la rigla si compas pentru a ridica o tema, iar un soft care sa faca asta nu am... dar nu numai acesta a fost motivul!
De altfel, este incitand si deprimant deopotriva sa descoperi ca, de fapt, iti scrii destinul in primele luni de la nastere. Sincer, oricat de indrazneata ar fi aceasta teorie si oricat de gustata este ea de cunsumatorii literaturii de fast food americana, ea contrazice importanta pe care o au tranzitele de-a lungul vietii si reduce totul la o masura, nu impusa de tema natala, ci de ceea ce face fiinta abia venit in corp.
Sunt putin cam circumspect vis-a-vis de aceasta teorie... este interesanta ca abordare, procedeu, constructie, dar nu stiu cat este de reala..._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: Despre arcuri solare
PostPosted: Thu Jul 24, 2008 12:26 pm 
User avatar

Joined: Sun Jul 24, 2005 2:23 pm
Posts: 153
Multumesc pentru raspuns, Gheorghita. Mi-am dat si eu seama intr-un final ca ceea ce face Janus prin "arc transform" e diferit de metoda data in cartea mai sus citata. Eu sunt de acord si ca americanii sunt maestrii in scrorneli, sau cum spui tu "literatura de fast food" americana, totusi sunt contrariata cat de convingator pare acel autor, in legatura cu metoda propusa. Eu doream sa incerc sa o experimentez practic in cateva cazuri, sa-mi pot da seama personal de veridicitatea sa, dar se pare ca nu e cazul de aceasta data...oricum el nu dezminte importanta tranzitelor ci din contra face asocierea intre aspectele tranzitelor si cele indicate de metoda sa.

Personal am observat ca in majoritatea cazurilor e bine sa se asocieze tranzitele, cu RS, iar in privinta progresiilor sunt putin reticenta, cat despre directiile simbolice sunt complet in ceata :?
Exista un program de astrologie care calculeaza arcurile solare acesta fiind AstroWin, care se pare ca poate fi luat de pe net. Varianta noua de Janus, 4.1 e mult imbunatatita si are mai multe facilitati...

In legatura cu scrierea "destinului in primele luni de la nastere" mie mi se pare o chestie reala si adevarata daca acceptam idea de karma si de faptul ca ne alegem un tip de destin preanticipat tocmai pentru a ne rezolva problemele din trecut...
Oricum eu cred ca voi mai incerca putin sa-mi bat capul cu aceasta teorie, macar in cateva cazuri, tocmai sa ma conving personal cat poate fi de reala..._________________
Liana


homepage: http://spiritualityworld.com
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Despre arcuri solare
PostPosted: Thu Jul 24, 2008 1:18 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 6:15 pm
Posts: 2227
Location: Barlad
blulisan wrote:
In legatura cu scrierea "destinului in primele luni de la nastere" mie mi se pare o chestie reala si adevarata daca acceptam idea de karma si de faptul ca ne alegem un tip de destin preanticipat tocmai pentru a ne rezolva problemele din trecut...Cand te nasti ai deja un destin! Nu te poti naste daca nu ai un plan, un rost, o menire, o misiune, o deschidere, un obiectiv, un scop. Vii aici cu motive si pretentii, cu asipiratii si deziluzii, aducand cu tine ceea ce ai invata si ceea ce ai alungat din trecutul tau. Acest om reuseste sa bulverseze cu descoperirea lui, fara sa aiba intentia de a pacali. El chiar este convins ca a descoperit roata si toata lumea trebuie sa se joace ea.
Pentru astfel de predispozitii tema natala este arhisuficienta, ea contine suficient de multe predispozitii incat nu-ti mai trebuie sa stii ca pe langa multe lucruri spune de aceasta tema si pe care nu le poti face, ar mai exista vreo cateva care chiar incatuseaza viata si, culmea, ele se intampla in primele luni din viata si mai sunt si esentiale.
Nu neg existenta unor predispozitii care sa vina din acest sector, ci pun la indoiala covarsitatea lor.
Te intrebai de ce este atat de convingator. Ia uite ce tema are!
Luna in Leu, Marte in Balanta, opozitie Mercur-Pluton pe axa interceptata, asc in Scoprion, Uranus in VI si, ceea ce personal nu-mi place deloc, opozitie Luna-Venus... si multe altele...
Hm, din astrologie omul asta face bani foarte usor...

Image_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

All times are UTC [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group