It is currently Sun Mar 24, 2019 10:17 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Andrei Plesu
PostPosted: Fri Aug 25, 2006 7:19 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
Primul verset din Isha Upanishad: "Afla ca tot ce se misca în aceasta lume miscatoare e învelit în Dumnezeu (irsharvarsyam), îmbibat de El. Cauta-ti deci bucuria în renuntare (...)".
O suita imprevizibila: ubicuitate divina - renuntare - bucurie. Renunti pentru ca:
1) oricum nu ai nimic, nimic nu-ti apartine cu adevarat. Totul e "proprietate" divina. Statutul ontologic al lumii suspenda, prin el însusi, temeiul lui "a avea". A renunta e a pricepe ca "averea" omeneasca e un aspect secund al "fiintei" divine.
2) oricum ai totul: prezenta divina confera pret si prestigiu chiar si celei mai precare posesiuni. A renunta e a resimti prea-plinul dumnezeiesc al fiecarei clipe, al fiecarui fir de ata. Diferenta dintre putin si mult e caduca. În cele ce sînt, Dumnezeu nu e nici mult, nici putin: e tot. Esential este însa ca afectul corelativ al renuntarii sa fie bucuria. Renuntarea posomorîta e înca o confirmare, ultima, a pasiunii de a avea.

Patologia suprema a lui "a avea" se vadeste în constiinta posesiunii de sine. Ideea ca îti apartii, ca ai un "eu", o vointa, un corp, un gînd - e apogeul erorii. La aceste posesiuni trebuie sa renunti mai întîi. Cu alte cuvinte, figura paradigmatica a renuntarii este renuntarea la sine. A anihila apetitul achizitiv, atasamentul fata de lucruri, dar mai ales atasamentul fata de sine - iata imperativul vietii religioase. El e justificat si rasplatit prin faptul ca lumea e "muiata" în Dumnezeu, impregnata de El: Irsharvarsyam . Dumnezeu sta în materia lumii ca siropul într-o cosmica baclava._________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group