It is currently Mon Dec 17, 2018 1:42 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: The Fountain
PostPosted: Sun Jul 22, 2007 12:11 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
"The Fountain"

O interesanta incursiune in presupusele lumi paralele pe care le traim sau pe care ni le cream pentru a trai sub impulsul unor conditii de ordin personal. Un scenariu superficial, insa o viziune precisa asupra libertatii de a crea prin gandire multiple posibilitati de a invinge imposibilul si inevitabilul.
Am fost impresionat afland ca regizorul a gandit cel doua personaje principale Tom Creo si Izzi Creo pentru Brad Pitt si respectiv Cate Blanchett si cred ca aceasta este marea pierdere pentru film. Rachel Weisz nu are nidecum misterul pe care il degaja Cate Blanchett, iar Hugh Jackman nu a avut nidecum aici stralucirea statica a lui Brad Pitt pentru a da scenelor de tensiune maxima intensitate emotionala si profunzime, ca privitorul sa duca starea cu el si in alte cadre si scene sau poate chiar zile intregi dupa momentul vizionarii.
Mi-a placut idee ca omul, prin dragostea sa, descopera necesitatea de a se autoperfectiona, de a se depasi pe sine, stabilindu-si idealuri absolute. Copacul vietii este un laitmotiv in multe curente spirituale, insa varsatorul Darren Aronofsky, regizorul filmului, original asa cum ii impune semnul, sublimeaza abundenta simbolurilor ce derinva din asta, si reduce totul la o aspiratie care, nu doar ca se consuma pe sine in subtil, ci se si realizeaza, din nefericire, tot in subtil. Lumile paralele raman paralele, iar aceasta in care traim noi va avea in continuare un evident caracter tragic, inevitabil. Trecutul se ingroapa pe sine in aroganta dorinta de a reusi (conchistadorul descopera copacul vietii), iar viitorul ii ofera entitatii dreptul de a se separa de prietenul de o viata (copacul uscat din globul de sticla) si de a-si indeplini idealul prin iluminare (parasirea globului de sticla si atingerea stadiului Shilbaba). Straniu este acest cadru in care intalnirea conchistadorului cu gardianul copacului vietii in templul mayas uneste cele 3 timpuri (trecutul, prezentul si viitorul) prin succesiuni de imagini ce indica evolutii, schimbari, ce apar concomitent in toate acele timpuri. Este, de altfel, o viziune tulburatoare din care ar trebui sa intelegem ca interdependenta timpurilor nu este decisiva si ca fiecare "eu" are acolo unde traieste propria lui putere de intelegere si, evident, alegere. Sunt fascinat de aceasta idee pentru care merita sa vezi tot filmul.
O lume stranie si trista se desprinde din cadre. Succesul nu te bucura, iar moartea lui Izzi de-a dreptul dramatica. Nu stiu daca regizorul a dorit sa indice implicit aceasta imagine, nu stiu daca nu cumva a vrut sa sugereze tragismul acestei lumi prin comparatia cu secventele din trecut si viitor unde totul se realizeaza, insa a reusit sa trasmita un sentiment de realism poetic care te cam pune pe ganduri. Daca este o intamplare aceasta idee ce se desrinde atunci nu poate fi decat o intamplare fericita, iar mesajul sau unul tonic, temperat si puternic in acelasi timp.
Raman insa cu regretul ca nu am vazut-o pe Cate Blanchett in rolul lui Izzi pentru a-mi imagina, din fascinatie pentru tot ceea ce am inteles din aceasta incursiune, o posibila continuare a filmului._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group