It is currently Fri Dec 06, 2019 1:28 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 19 posts ] 
Author Message
 Post subject: yoga
PostPosted: Wed Aug 10, 2005 8:36 pm 

Joined: Wed Aug 10, 2005 8:14 pm
Posts: 2
Am citit destul de multe despre acesta enerie "kundalini".Foarte multe forme de yoga se refera la aceasta energie sub diferite forme , cum ar fi realizarea sinelui, apa rece a cunoasterii, etc. Locasul acestei energii se afla in osul sacrusi se afla in stare latenta, sau in stare de adormire. Aceasta energie este o energie feminina , blanda, pura iar ca simbolizare se pare ca este MAICA DOMNULUI.
Intreba cineva la ce este buna aceasta energie.
Eu ii raspund doar ca daca vrea sa devina o fiinta superioara trebe sa aibe aceasta energie activata, iar ca, curiozitate as vrea sa-i spun ca apostolii lui Isuss Hristos aveau energia activata, din momentul trezirii acestei energii au fost si ei in stare sa faca miracole asemenea lui Isuss.

Si Isuss Hristoss avea energia activata (in cazul in care nu m-am facut inteleasa) a cesta fiind modul in care realiza si el miracole (bineinteles la un nivel mai ridicat decat ceilalti, singurul care a reusit sa se aproprie de puterea domnului fiind Iuda , sau Toma cum apare el in a 2- parte a bibliei, dupa ce-si primeste "botezul" (energia kundalini).
Daca sunt persoane care practica yoga ii invit la o discutie.
Am citit lucruri frumoase despre hatha yoga insa nu am gasit nici o sala unde sa se practice in ctza)

Cam atat deocamdata
Bye


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Fri Aug 12, 2005 9:06 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Energia kundalini nu este singurul element special pe care yoga il identifica in mod special. Exista foarte multe elemente speciala din cultivarea carora omul devine mai puternic, mai bun.
Asemanarea dintre energia kundalini si Fecioara Maria este interesanta, dar controversata. Prejudecatile crestinilor nu permit aceasta asemanarea desi la nivel de simbol totul este corect.
Trezirea acestei energii este sinonima cu activarea, dar, sa nu facem o confuzie, nu este suficient sa ai activata aceasta energie pt ca face lucruri bune, pt a fi o fiinta morala. Eu cunosc o persona care a avut mari probleme in momentul in care aceasta energia s-a trezit, iar alegerile ei, pana la un punct, nu erau dintre cele mai bune.
Dar asta nu este edificatoare in a evalua acest milenar sistem de autocunoastere.
Din cat am citit si practicat, yoga este o cale minunata prin care omul se redescopera. Exista insa o tendinta la toti cei care practica yoga - insistenta!
Atunci cand cineva descopera yoga si incepe sa practice are tendinta de a insista prea mult pe tehnici si isi muta atentia pe aceasta preocupare in loc sa se observe. Este ca atunci cand nu te mai poti opri din a manca un aliment, nu te mai gandesti daca te-ai saturat, daca iti mai trebuie sau nu, ci te gandesti numai la desfatarea simturilor.
Coordonarea fluxurilor energetice in momentul practicii nu este numai un proces mental, ci de asemenea unul fizic. Cand practici yoga simti ce se intampla cu tine, pt ca efectul chiar daca nu este imediat are un recul care te face sa simti, sa fii constient. Aceasta betie a energeie este insa un mare pericol pt cel ce practica. Daca uiti care este idealul si te limitezi doar la a simti si trai minunate stari si nu accepti ca aceasta practica nu este o joaca, ci un efort ca multe alte tehnici de evolutie, atunci te pierzi in efecte si sfarsesti prin a nu mai avea incredrere ca acest instrument iti este util.
Se spune ca yoga este o tehnica universala. Ea se adapteaza oricarui sistem filosofic tocmai pt ca este maleabila, tocmai pentru ca lucreaza cu acele energii care confera omului convingere, putere, afectiune, gandire, intelegere etc etc.
Arthur Avalon a prezentat foarte frumos in cartile sale acest tip de energie cu toate elementele de teorie si practica pe care le implica folosirea ei. De asemenea acest sistem este in yoga o ramura distincta - kundalini yoga din care a derivat sahaja yoga, in cadrul careia gasim si la noi adepti.
Mircea Eliade spunea la un moment dat intr-una din lucrarile sale: "Yoga nu poate fi criticata decat de cel care o practica, iar cel care o practica nu are de ca sa o critice"._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Sun Jul 27, 2008 11:13 pm 
User avatar

Joined: Fri Apr 06, 2007 11:27 pm
Posts: 364
Location: Bucuresti
La noi yoga este inca perceputa mai mult ca un manunchi de tehnici si exercitii menite a ajuta practicantul sa-si imbunatateasca sanatatea.Nu neg ca la inceputul practicii nu se optin astfel de avantaje,dar ele sunt menite in primul rand pentru intarirea corpului si purificarea mintii in vederea aplicarii tehnicilor mai avansate din yoga integrala.Prin yoga integrala se optine identificarea omului cu Absolutul.Aceasta nu este o metafora,menita a sublinia starea de sanatate obtinuta ci chiar asta face yoga integrala:ne purifica intratit incat nu mai ramine din noi decat scanteia din Dumnezeu pe care am primit-o in noi din Dumnezeu,adica starea de sfintenie in care nu mai vrem decat ceea ce vrea Dumnezeu,tocmai pentru ca am redevenit Dumnezeu._________________
Hare Krsna, Hare Krsna, Krsna Krsna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Mon Jul 28, 2008 12:00 pm 

Joined: Sun Nov 27, 2005 5:19 pm
Posts: 521
marian12345 wrote:
La noi yoga este inca perceputa mai mult ca un manunchi de tehnici si exercitii menite a ajuta practicantul sa-si imbunatateasca sanatatea.Nu neg ca la inceputul practicii nu se optin astfel de avantaje,dar ele sunt menite in primul rand pentru intarirea corpului si purificarea mintii in vederea aplicarii tehnicilor mai avansate din yoga integrala.Prin yoga integrala se optine identificarea omului cu Absolutul.


Subscriu.

marian12345 wrote:
chiar asta face yoga integrala:ne purifica intratit incat nu mai ramine din noi decat scanteia din Dumnezeu pe care am primit-o in noi din Dumnezeu,adica starea de sfintenie in care nu mai vrem decat ceea ce vrea Dumnezeu,tocmai pentru ca am redevenit Dumnezeu.


Eu nu sunt de aceesi parere, desi yoghinii si in special budhistii spre asta tind. Faptul ca se ajunge la iluminare nu cred ca il face pe un individ Dumnezeu, de fapt convingerea mea este ca nu. A-ti descoperi, sau mai exact a-ti redescoperi samanta divina launtrica nu este totuna cu a deveni Dumnezeu._________________
http://marta-indigo.blogspot.com/
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 12:36 pm 
User avatar

Joined: Fri Apr 06, 2007 11:27 pm
Posts: 364
Location: Bucuresti
In acest moment al evolutiei noastre in aceasta perioada atat de decazuta din punct de vedere spiritual omul ar trebui sa se intereseze de metode eficiente de purificare,iar cea care da rezultatele cele mai buna este yoga.Noi oamenii avem aceasta responsabilitate in fata lui Dumnezeu si in fata adevaratei noastre naturi sa ne purificam.Spuneam ca yoga integrala ne poate purifica intr-atat incat sa nu mai ramana din noi decat scinteia de Dumnezeu.Nu inteleg de ce nu crezi asta,ca adevarata noastra natura este Dumnezeu.Toate religiile spun asta (desi unii nu inteleg asta).Nimic nu poate sa existe fara sa fie patruns de Dumnezeu.Toti marii maestri yoga au capatat omiscienta (de exemplu sa ai cunoasterea vietilor trecute ale tale si ale altora) , sa ai puterea de a vindeca pe altii , sa poti materializa diferite obiecte etc (ca o alta paranteza,chiar si prin rugaciunea crestina se poate ajunge la mari performante spirituale, cum ar fi scoaterea sufletelor din iad,cunoasterea directa a lumilor mai inalte si extazul samadhi, numai ca nu se popularizeaza problematica rugaciunii din crestinism atat de mult ca yoga).O discutie ar fi intr-adevar daca noi vom dveni prin yoga chiar Dumnezeu sau doar vom redeveni o parte din el , dar este o probleme care nu ar trebui pusa de noi care ne aflem la un anumit moment de evolutie spirituala.Pur si simplu nu putem intelege lumea spirituala de dincolo de materie intrupati intr-un corp de om.Toate la timpul lor.Noi trebuie sa ne cunoastem adevarata noastra natura si sa facem tot posibilul ca sa ne purificam si sa nu ne mai identifican cu corpul nostru,asa cum facem cu totii,mai mult sau mai putin,vezi si postul tau.Noi trebuie sa renuntam la noi pentru a creste Dumnezeu in noi si apoi nu vom mai fi decat Divin._________________
Hare Krsna, Hare Krsna, Krsna Krsna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 3:33 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Aceste obiective, asa cum le prezinti tu, Marian, sunt foarte frumoase si chiar emotionante, dar ce te faci cu prezentul? El unde mai are loc in viata ta? Ce viata exista in prezentul tau si ce identitate iti ofera acest prezent?
Personal, consider ca marea pacaleala a evolutiei spirituale, a multor cai (si am incercat vreo cateva la viata mea) este sa-si extraga valoarea din trecut si sa si-o proiecteze in viitor! Insasi ideea de cale are un trecut si un viitor cu care ameteste mintea adeotului si ii consuma toata energia. Chiar si atunci cand lucreaza cu o tehnica anume si ar trebuie ca toate timpurile sa se adune intr-unul singur si pe acele sa-l cheme prezent, chiar sia tunci toate se duc fie spre trecut (daca ai sau nu nivel, dar stii, cunosti, daca meriti, daca ai karma buna sau ce fel de karma ai...) sau spre viitor (puteri paranormale, charisma, sanatate, iluminare, samadhi etc etc), iar bietul prezent trage la doua caruri in celasi timp si nu stie ce sa-i ofere adeptului.
Prezentul este cel care traieste, el este cel mai vitregit aspect al timpului, el este fiul cel mic al imparatului si fata cea saraca a babei. El este cea mai credicioasa energie a creatiei, este in permanenta cu noi si ne-am obisnuit cu ea incat nu o mai observam. Fara trecut putem trai pentru ca el se sprijina pe arhive (fizice, mentale sau spirituale), fara viitorul se poate, pentru ca el apare din capacitatea noastra de a deduce o finalitate dupa un sir complex de probabilitati, dar ce-ar fi sa facem un exercitiu de imaginatie si sa incercam sa ne reproducem absenta prezentului.
Deci ce este prezentul?
Este cel ai de pret dar pe care universului, Divinitatea, ni-l ofera. Intreaga creatie este mentiunta doar pentru a intretine acest minunat dar, iar noi nu suntem in stare sa vedem asta. Toate sunt in prezent, toate sunt aici si acum, toate exista si toate pier o data cu prezentul, intreaga noastra putere de a construi alte timpuri, alte prezenturi, pe care le numin generic trecut sau viitor, ne este data tot pentru ca stim cum arata un prezent, pentru ca avem un prezent.
Daca prezentul este totul, noi cine suntem?_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 3:47 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
Marian, diferenta (ireductibila) dintre noi si Dumnezeu este diferenta dintre creatie si Creator. Fireste ca samanta divina exista in fiecare si fireste ca obiectivul nostru este (sau ar trebui sa fie) dezvoltarea, cresterea, amplificarea acestei scantei (lucru care mie nu mi se pare ca-l poti face exclusiv pe cale tehnica; metodele astea, strict tehnice, sunt, dupa mine, un fel de 'rapt' energetic: furi Universului energie, fara insa sa ai nivelul spiritual corespunzator 'volumului' de energie preluata prin deschiderea canalelor. Ori nivelul spiritual nu are legatura cu cunoasterea, ci cu 'cantitatea' de iubire. In plus, aceste 'furturi' se platesc foarte scump, si cu cat mai tarziu, cu atat mai scump, pentru ca s-ar putea sa le plateasca urmasii nostri - ceea ce nu e deloc de dorit. Iar cine crede ca iubirea din suflet 'creste' prin yoga, ma tem ca se inseala). Revenind, ce vroiam sa spun este ca amplificarea scanteii divine (care, dupa mine, este exact iubirea din suflet - iubirea aia care nu cere nimic inapoi si care nu depinde de nimic) te poate apropia de Dumnezeu (ce bine ar fi! asa sa ne ajute Domnul la toti!), dar nu te poate transforma in insusi Creatorul, Sfanta Treime! Iti reamintesc ca cel care a avut veleitatea de a se identifica cu Creatorul nu numai ca a platit scump pentru asta, dar e un personaj cu care nu prea cred ca vrem sa avem de-a face nici unul dintre noi :twisted: Brr...! :D (desi vrem-nu vrem, avem de-a face...)

Altfel, rugaciunea cred ca ajuta enorm (de fapt cred ca fara rugaciune nu avem nici o sansa; sau in fine, avem, dar 'sansele' respective s-ar putea sa ia forma unor experiente extrem de dure. Cum sa spun, una e sa te zbati sa iesi din mocirla, si alta sa te straduiesti sa tii drumul drept, spre lumina). Conteaza insa la fel de mult cu ce scop faci rugaciunea. In ce ma priveste (si de fapt nu e parerea mea, ci a celor avizati si luminati in fata carora eu doar ma inclin) cred ca scopul corect si esential al rugaciunii trebuie sa fie acela de a ne fi modelat sufletul astfel incat sa fim pe placul Domnului. Iisus Insusi a recomandat acest tip de rugaciune, in pilda 'grijilor'.

Pana la urma, filozofiile astea nici nu stiu cat de mult conteaza. Eu sunt sigura ca daca ne rugam (asa cum am zis mai sus), facem ceea ce trebuie sa facem (si ne rugam si pt. asta :D ), nu nesocotim Sfintele Taine si ne folosim de orice imprejurare pentru a creste iubirea din sufletele noastre, in mod activ si responsabil, nu vom rata sansa de a ne redobandi drepturile pierdute cu atata nesocotinta si de a reveni acolo unde ne-a fost dintotdeauna locul: cat mai aproape de DOMNUL.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 4:26 pm 
User avatar

Joined: Fri Apr 06, 2007 11:27 pm
Posts: 364
Location: Bucuresti
Doroteea,eu zic sa-ti largesti viziunea.Aceste cai suspecte pentru tine cum ar fi yoga sunt cai reale de evolutie spirituala.Un mare rau in crestinismul nostru si in cel din alte parti este printre altele si ingustimea spiritului.Preotii nostri trec rapid in scoala peste capitolele despre religiile orientale , unii nici macar nu inteleg cum vine treaba cu Sinele orientalilor,cu brahman etc. (cunosc mai multe cazuri de viitori preoti care nu-si intelegeau cursurile si profesorii de religii straine).Doroteea,vei intelege aceste lucruri mai tirziu,poate intr-o alta viata,nu acum.Ce sa mai spun despre enoriasi...Oricum,nu pot cere ca toate caile sa fie o singura cale,pentru toti oamenii,aici sunt prea nerabdator si cer prea mult de la oameni.Fiecare isi are calea sa.Eu zic sa nu judeci ceea ce nu intelegi._________________
Hare Krsna, Hare Krsna, Krsna Krsna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 4:43 pm 
User avatar

Joined: Fri Apr 06, 2007 11:27 pm
Posts: 364
Location: Bucuresti
Gheorghita,prezentul este diferit pentru fiecare individ in parte.De exemplu,prezentul unui om obisnuit nu il responsabilizeaza foarte mult in ceea ce priveste destinul sau (nu la un nivel constient).Dar sa luam exemplul unui sfint crestin care ar fi contemporan cu noi.Bineinteles ca toate lucrurile pentru el au alta intensitate,alta stralucire.Prezentul lui este cu adevarat unul sublim,este incununarea a multe existente de munca.Daca acest sfint ne-ar vorbi oare om l-ar intelege?Binenteles ca un om care incepe sa devina chiar el un sfint , un om al carui prezent are alta culoare decat al altuia,neinteresat de Dumnezeu.Adica venise vremea ca acel om mai cucernic sa asculte si sa inteleaga mesajul sfintului.Prezentul sfintului era intrucatva si prezentul sau.Nu cred in salturi evolutive mari,mesajele mele despre yoga erau scrise pentru niste oameni interesti de yoga,desi stiu ca nu acesta este subiectul expres al forumului.In legatura cu incercarile tale in diferite cai , poate ca nu venise timpul sau nu acela era destinul tau.Prezentul tau era altul._________________
Hare Krsna, Hare Krsna, Krsna Krsna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 4:57 pm 
User avatar

Joined: Fri Apr 06, 2007 11:27 pm
Posts: 364
Location: Bucuresti
Stiu ca am un stil destul de arogant,de parca eu am gasit o comoara pe care n-au gasit-o altii.Iertati-ma pentru treaba asta,dar parca atunci cind scriu nu pot sa nu simt o pasiune pentru ceea ce cred si cred ca d-aia scriu asa , intr-un stil mai iritant.Vedeti si voi ca nu prea scriu despre astrologie pentru ca nu am ajuns la un nivel in care sa fiu si productiv,nu numai sa ma delectez cu productiile altora in domeniu. :oops:_________________
Hare Krsna, Hare Krsna, Krsna Krsna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 5:06 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
marian12345 wrote:
Doroteea,vei intelege aceste lucruri mai tirziu,poate intr-o alta viata,nu acum.


:lol: Multumesc de incurajare, tot e bine ca mai am o sansa! Trebuie sa recunosti in schimb ca eu ma incadrez cu succes la categoria 'fericiti cei saraci cu duhul'. Asa ca ne ramane si noua, astora mai simpluti, o mica satisfactie acolo...

No bad feelings, Marian, chiar nu m-am suparat! :) (din contra!)

Important e ca obiectivele par a fi totusi comune. Cat priveste caile, ai perfecta dreptate, nu ma indoiesc ca fiecare o va gasi pe cea care i se potriveste mai bine!


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 5:14 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Marian12345 wrote:
Prezentul tau era altul.

Cine poate sti asta, Marian? Oamenii cu regulile lor? Omul curat sufleteste devine sfant dupa ce nu mai este sau dupa ce dovedeste asta... si asta se intampla pentru ca oamenii sunt ignoranti, iar ignoranta lor ii duce spre alte timpuri nu pentru ceea ce sunt. Cunoasterea este: "Sunt ceea ce sunt". Nu este asta prezentul?
Gandeste-te ce-ti ramane atunci cand dai deoparte toate cunostintele despre calea pe care o urmezi? Daca nu-ti ramane puterea inseamna ca pe undeva ai gresit. Calea trebuie sa fie impersonala, pentru ca adeptul de asemenea sa fie impersonal. Sunt multe cai gresite, care vin din cunoastere personala, nu impersonala si doar asa le descoperi.
Iisus a spus candva: "Goleste-te de tine ca sa te pot umple eu!" Cati din adeptii din jurul tau pot fi atat de curati la suflet incat sa creada ca renuntand la cale, la tot ceea le defineste si construieste eul il descopera pe Iisus?
Eu pana cum nu am intalnit pe nimeni. Cu cat se adancesc in cale cu atat e mai intunecat drumul, iar constiinta striga din interior si ecoul acestei disperari, in sufletul omului, devine frica, devine paradoxala frica de Dumnezeu. Il cauti pe Dumnezeu si pentru ca nu recunosti ca ai gresit sau ca te indoiesti de alegerea ta, te temi de el, pentru ca de fapt te indoiesti de alegerea ta. Oamenii nu renunta la cale pentru ca le este frica. Isi justifica frica sau si-o ascund mimand renuntarea si inlocuind-o cu o "alta" preocupare: religiozitatea.
"Goleste-te de tine ca sa te pot umple eu" spunea Iisus, iar cel care va putea sa faca asta se va putea umple cu fiecare om din jurul lui, cu toti oamenii din jurul sau, cu intreaga umanitate si nu are nevoie de nicio cale pentru a-l descoperi pe Dumnezeu, pentru ca descopera ca este "dupa chipul si asemanarea Sa"... si pentru asta nu trebuie decat sa se goleasca de sine... acum, in prezent! Dar unde-o fi prezentul?

Marian12345 wrote:
Stiu ca am un stil destul de arogant,de parca eu am gasit o comoara pe care n-au gasit-o altii.Iertati-ma pentru treaba asta,dar parca atunci cind scriu nu pot sa nu simt o pasiune pentru ceea ce cred si cred ca d-aia scriu asa , intr-un stil mai iritant.Vedeti si voi ca nu prea scriu despre astrologie pentru ca nu am ajuns la un nivel in care sa fiu si productiv,nu numai sa ma delectez cu productiile altora in domeniu.


Nu te acuza nimeni de nimic si pana acum nu stiu sa fi deranjat pe cineva. Increderea este importanta, mai ales in cazul tau ca este sustinuta de convingere si cunostinte._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 6:27 pm 

Joined: Sun Nov 27, 2005 5:19 pm
Posts: 521
doroteea wrote:
Iar cine crede ca iubirea din suflet 'creste' prin yoga, ma tem ca se inseala). Revenind, ce vroiam sa spun este ca amplificarea scanteii divine (care, dupa mine, este exact iubirea din suflet - iubirea aia care nu cere nimic inapoi si care nu depinde de nimic).


Iubirea nu creste prin yoga, yoga nu este scopul ci instrumentul, insa de noi depinde totul. Eu am descoperit cu multi ani in urma, prin yoga, faptul ca iubirea pentru Dumnezeu poate sa nu aiba nici o legatura cu a merge la biserica sau a citi rugaciuni, pe mine yoga m-a ajutat sa ma redescopar si sa am propriul dialog cu Dumnezeu...

doroteea wrote:
Altfel, rugaciunea cred ca ajuta enorm (de fapt cred ca fara rugaciune nu avem nici o sansa; sau in fine, avem, dar 'sansele' respective s-ar putea sa ia forma unor experiente extrem de dure. Cum sa spun, una e sa te zbati sa iesi din mocirla, si alta sa te straduiesti sa tii drumul drept, spre lumina). Conteaza insa la fel de mult cu ce scop faci rugaciunea. In ce ma priveste (si de fapt nu e parerea mea, ci a celor avizati si luminati in fata carora eu doar ma inclin) cred ca scopul corect si esential al rugaciunii trebuie sa fie acela de a ne fi modelat sufletul astfel incat sa fim pe placul Domnului. Iisus Insusi a recomandat acest tip de rugaciune, in pilda 'grijilor'.


Si rugaciunea este un instrument, exact cum spui tu, si poate de aceea cuvantul rugaciune este oarecum impropriu. Este un fel de meditatie sau mai exact este isihasm si te ajuta sa te reconectezi la divin. Rugaciunea in sine inseamna sa ceri ceva, ori acest lucru cred ca nu are legatura cu spiritualitatea, desi multi confunda aceste lucruri. Indreptarea gandului spre Dumnezeu, multumindu-i de exemplu pentru ceea ce iti da (bune si rele), nu este in sensul strict ortodox rugaciune...este chiar mai mult.

Deci, eu cred ca nu poti sa tragi linie si sa spui yoga nu te ajuta acolo unde doar rugaciunea te poate ajuta. Pericole exista si pe o cale si pe cealalta, de a te indeparta de autentic, de divinitate si in final de tine. Ce conteaza este ceea ce este in interiorul tau si spre ce aspiri..._________________
http://marta-indigo.blogspot.com/
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 7:13 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
Eu am descoperit cu multi ani in urma, prin yoga, faptul ca iubirea pentru Dumnezeu poate sa nu aiba nici o legatura cu a merge la biserica sau a citi rugaciuni,

de acord! am zis-o eu insami, destul de clar, inclusiv pe acest forum! :)

Indreptarea gandului spre Dumnezeu, multumindu-i de exemplu pentru ceea ce iti da (bune si rele), nu este in sensul strict ortodox rugaciune...este chiar mai mult.

Ba din contra! Multumirea adusa Domnului este, in sensul strict ortrodox, rugaciune. In sensul strict ortodox, rugaciunea imbraca trei forme: cerere, multumire, slava.

Deci, eu cred ca nu poti sa tragi linie si sa spui yoga nu te ajuta acolo unde doar rugaciunea te poate ajuta.

Poate. Sfintii contemporani (subliniez: contemporani - Parintele Paisie, Parintele Porfirie, parintele Arsenie Boca ;) ), facatori de minuni, sunt de alta parere. Iar prin faptele lor, prin binele imens pe care l-au facut si inmultit in jurul lor (dovedit/atestat fara putinta de tagada; dar si ignorat, din pacate, in mare masura...) ei se bucura de multa credibilitate in ce ma priveste. Asta este (unul din) motivele pentru care imi permit sa fiu de alta parere. Ceea ce nu inseamna ca dispretuiesc sau nu respect parerea altora:). Pur si simplu, pana in prezent nu am gasit suficiente argumente ca sa mi-o pot insusi.

Pericole exista si pe o cale si pe cealalta, de a te indeparta de autentic, de divinitate si in final de tine. Ce conteaza este ceea ce este in interiorul tau si spre ce aspiri...[/quote]

Categoric de acord.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 8:11 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
As vrea sa mai adaug ceva:

ar fi minunat sa nu trebuiasca sa cerem ceva Divinitatii, cum spui tu, Marta. Din pacate, cred ca realismul este cel care aproape ne forteaza sa o facem. Iar ca acest lucru nu ar avea legatura cu spiritualitatea, de asemenea ma indoiesc: Iisus atrage atentia in mod repetat asupra necesitatii insistarii (chiar!) in rugaciunea de tip cerere. 'Cere si ti se va da' este doar unul dintre exemple, cel mai mediatizat. Cine citeste Noul Testament cu atentie, o sa inteleaga la ce ma refer.

Asta pentru ca, din pacate, omul este atat de supus influentelor, atat de lipsit de viziune, perspectiva, putere, atat de ratacit si de departat de calea pe care ar trebui sa mearga si atat de incapabil sa-si valorifice adevaratul potential (iar felul in care arata omenirea acum face deplina marturie spuselor mele), incat putin probabil ca fara ajutor divin este, intr-adevar, capabil sa faca alegerile corecte, sa devina apt sa daruiasca (pentru a darui trebuie sa ai si ce; si trebuie sa stii s-o faci, nu e suficient sa ai darul) etc. etc.. Ori, iata, a cere Lui Dumnezeu sa te ajute in atingerea acestor obiective, dupa mine e o dovada de realism si intelepciune.

Spune-mi, te rog, cati oameni 'minunati', 'admirabili', curati, generosi si 'fara pata' ai cunoscut? Suntem - in marea noastra majoritate - o alternanta de fumusete si mizerie. Din pacate, momentele de noblete nu sunt decat niste luminite slabe si palpaitoare in magma orgoliilor/vanitatilor/meschinariilor/egoismelor noastre. Ei, eu cred ca, daca urmand sfatul lui Iisus, am cere mai mult si mai sistematic Domnului sa ne 'debaraseze' de toate aceste acumulari/poveri pe care le taram dupa noi (frica, de ex., este un bun simptom, chiar daca nu singurul, al 'mizeriei' sufletesti - da, Gheorghita, sunt de acord. Daca - intre altele - si asta ai vrut sa zici. Inclusiv frica de viitor. Inclusiv calculul prudent al fiecarui pas, anticiparea minutioasa a fiecarui segment de viata. Uitand adesea ca orice ar veni peste noi, calea ramane aceeasi, detasarea interioara de dorinte, actiunea responsabila si altruista, curajul, credinta, iubirea...), asadar, daca am cere mai mult Domnului vindecarea noastra de toate aceste maladii sufletesti, cu siguranta lumea in care traim ar arata cu totul altfel!

Revenind la oamenii nobili, generosi etc., experienta mea arata cam asa: nu am intalnit astfel de oameni (integral, complet 'curati'), dar singurii oameni care au inceput sa se transforme intr-un mod autentic (adica, inmultind cu zero cunoasterea si experientele lor, cum zicea Gheorghita, sufletul lor sa arate mai bine decat inainte) in aceasta directie sunt cei care se roaga. Asta e. In rest, multa cosmetica... (sa fiu bine inteleasa: nu fac aluzie la nimeni de pe acest forum, ma refer doar la oamenii intalniti de mine).

Sincer: ma si intristeaza si ma si amuza ca post-urile mele sunt primite cu atata circumspectie si interpretate intr-un mod atat de indepartat de ceea ce mi-am dorit sa spun :? Se vede treaba ca e momentul sa-mi imbunatatesc virtutile 'comunicative'. Sau...sa tac. :D Sau...sa m-apuc de yoga! :D


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Thu Jul 31, 2008 8:35 pm 

Joined: Sun Nov 27, 2005 5:19 pm
Posts: 521
doroteea wrote:
As vrea sa mai adaug ceva:


Nu am afirmat ca ar trebui sa faci yoga, iar circumspectie...din partea mea nu este. Aici impartasim niste idei. In general, cred ca nu ar fi bine sa tragem niste concluzii inainte sa cunoastem in profunzime ceea ce negam.. Poti sa faci yoga sau sa nu faci, poti sa te rogi in fiecare zi sau nu, dar a creste spiritual, a fi mai bun, mai pur si a te redescoperi asa cum esti, purtand in suflet samanta divina, aceste lucruri nu-ti sunt garantate in niciun fel dintr-o actiune exterioara pe care o faci, ci numai de ceea ce porti in interior._________________
http://marta-indigo.blogspot.com/
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Fri Aug 01, 2008 7:08 pm 

Joined: Sat Jan 21, 2006 10:21 pm
Posts: 296
-Coser wrote:
"Daca prezentul este totul, noi cine suntem?"
"Dar unde-o fi prezentul?"-


Incerc o palida explicatie-asa cum o inteleg eu ,acum,- la intrebarile de mai sus.

Prezentul este magnifica bucurie a starii de A FI, aici si acum.In fiecare clipa ,in fiecare moment al vietii noastre.Sa traiesti fiecare clipa din prezent ,constient ca te afli "aici si acum", deschis la tot ceea ce te inconjoara, "golit" de toate,pt. a putea sa te umpli permanent cu darurile fiecarei noi clipe a prezentului.

Din putina mea experienta, in rarele momente cand reusesc aceasta performanta de A FI prezenta in momentul "aici si acum" se produce efectiv o stare de empatie cu tot ceea ce ma inconjoara,are loc un transfer de informatii,senzatii, sentimente ,emotii si totul culmineaza cu "umplerea" cu un sublim sentiment de iubire,fata de tot ceea ce ma inconjoara: oameni,animale.plante, cadiri, planeta...univers.

M-a chinuit mult intelegerea acestui lucru: de a fi aici si acum, ancorat in momentul prezentului, pana am inteles "golirea" necesara, pt a putea sa te umpli.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Fri Aug 01, 2008 7:17 pm 

Joined: Sat Jan 21, 2006 10:21 pm
Posts: 296
Deci noi am fi un vas plin cu o comoara,in care adaugam fiecare sentiment,emotie, traita si experimentata in fiecare clipa prezenta ,in minunata stare de a fi, posibila numai "aici si acum".


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: yoga
PostPosted: Tue Aug 05, 2008 8:45 pm 

Joined: Sun Nov 27, 2005 5:19 pm
Posts: 521
Asa este, se pare ca acesta ar fi secretul, a fi aici, acum, si fara ca mintea sa oscileze de la un lucru la altul, ea va fi mai pura, limpede sa primeasca Adevarul..limpede indeajuns incat sa nu mai fie o bariera in (re)cunoasterea Sinelui.._________________
http://marta-indigo.blogspot.com/
Offline
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 19 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group