It is currently Thu Mar 28, 2024 7:55 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




 Page 1 of 1 [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Agnodice: realitate sau legenda?
PostPosted: Sat Apr 07, 2007 11:37 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Agnodice: realitate sau legenda?
ImageImageImage
Agnodice a fost prima femeie medic si prima femeie medic ginecolog a lumii. Istoria nu poate dovedi faptele acestei femei, legendele insa o fac. O micuta aristocrata ateniana a infrant mentalitatea societatii si a luat-o de la capat atunci cand oamenii au condamnat-o la moarte pentru curajul ei.
Lumea ateniana care traia in cel de-al treilea secol dupa Hristos cunostea multe libertati. Totusi, desi mai libera ca oricand pana atunci, si mult dupa, lumea aceea nu cunostea egalitatea.
Era de neconceput ca o femeie sa invete meseria de medic si cu atat mai putin sa o practice. Orice femeie ar fi fost prinsa practicand medicina in vechiul Imperiu Roman trebuia ucisa.
Experiente negative sau doar idei preconcepute – cine mai stie? Istoria nu poate spune cu exactitate de ce femeilor de atunci le era interzisa aceasta meserie. Si totusi, cateva femei au reusit sa ocupe functii si pozitii interzise lor pana atunci si izbanda acestora a schimbat regulile, legile si mentalitatile acelor timpuri. Aceste schimbari majore in viata si mentalitatea sociala au avut loc cu putin inainte ca lumea sa intre in intunericul Evului Mediu.

Modelul de succes
Agnodice a fost o tanara ateniana de origini nobile. Nu i se refuza nimic, spun legendele. Rasfatata si orgolioasa, a devenit puternica prin simplul fapt ca a fost incurajata sa creada in resursele ei si i s-a permis sa exploreze si sa cunoasca universul din jurul ei. Contemporana Hypatiei, prima femeie cu rezultate notabile in matematica, Agnodice a admirat-o pe Hypatia, a divinizat-o chiar.
Pentru ea, Hypatia era un model. Aceasta reusise chiar cu pretul vietii. Iar Agnodice credea ca si ea poate sa faca la fel. O atragea medicina. Era pasiunea ei si pentru aceasta pasiune era gata sa lase totul, sa riste totul – lucru pe care de altfel l-a si facut. La indemnul tatalui si a prietenelor ei, Agnodice si-a taiat parul, s-a deghizat in barbat si s-a inscris la universitatea ateniana, aplicand pentru medicina. A practicat si a invatat sub indrumarea unuia dintre cei mai mari medici ai antichitatii, Hierophilus. Ar fi probabil prea mult sa ne imaginam ca un medic precum Hierophilus n-a vazut semnele evidente ale feminitatii Agnodicei. Dar este foarte posibil ca talentul si dedicarea ei fara odihna sa-l fi determinat pe Hierophilus sa treaca cu vederea faptul ca tanarul practicant era de fapt o femeie.
La 3 iunie anul de gratie 350 dupa Cristos, Agnodice absolvea facultatea de medicina din Atena si obtinea cele mai inalte aprecieri si calificative ca fiind cel mai bun student din Imperiul Roman. Astfel, a fost prima femeie care a primit diploma „Magna cum laudae” a facultatii de medicina din Atena.

Succesul care naste schimbarea
Tanarul medic-femeie a obtinut succesul in cariera mai curand decat si-ar fi putut imagina cineva. Studiul atent si practica, solutiile gasite, au facut din Agnodice unul dintre cei mai reputati si mai solicitati ginecologi. Colegii de breasla au devenit gelosi pe succesul ei. Renumele acesteia le golea visteriile si le scadea drastic numarul de clienti.
Povestea spune ca intr-o zi o pacienta a refuzat sa se lase ajutata de Agnodice. Nu putea accepta ca un barbat sa o consulte. Atunci, Agnodice i-a dezvaluit tinerei femei faptul ca si ea este femeie. Pacienta a acceptat ajutorul si a fost salvata de la moarte. Insa, dupa ce si-a revenit a raspandit zvonul asupra faptului ca medicul cu cel mai mare succes din Atena este o femeie. Intre timp, colegii de breasla au reclamat judecatorilor cum ca tanarul doctor se foloseste de meseria sa pentru a viola sotiile atenienilor.
Agnodice a fost adusa la judecata in prezenta acuzatorilor sai. Atenieni furiosi, instigati de colegii ei, au cerut public moartea tinerei femei. Mai mult, au existat chiar femei care au marturisit public faptul ca Agnodice le violase. In acest caz, fie ca era acuzata ca si-a violat pacientele, fie ca isi dezvaluia adevarata identitate, Agnodice nu putea evita condamnarea la moarte. Agnodice a ales sa demonstreze ca nu putea sa le violeze pe cele doua femei, fiind ea insasi femeie.
In timp ce judecatorii deliberau, un alt grup de atenieni, in frunte cu o femeie, una dintre multele paciente ale Agnodicei, au navalit in piata. Femeia s-a legat de una dintre coloane cerand sa moara alaturi de cea care a redat-o vietii. Cei care o insotisera pe femeie au facut la fel. Numarul lor, spune legenda, era mult mai mare decat al acuzatorilor. Impresionati, judecatorii au eliberat-o pe Agnodice si au schimbat legea.
Din acea zi, orice femeie a avut dreptul sa studieze si sa practice medicina, chiar daca trebuia sa se supuna unor conditii de examinare si libera practica mai dure decat barbatii.
Despre Agnodice nici legendele si nici istoria nu mai spun nimic dupa acest moment dramatic, iar dubla ei identitate a facut ca istoria sa nu poata stabili cu precizie nici daca a existat cu adevarat sau nu. Insa multitudinea legendelor care pana la un punct pot fi verificate au facut ca Agnodice sa fie inclusa in panoplia oamenilor care au schimbat mentalitatea si destinul umanitatii.

© copyright 121.ro



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group