It is currently Thu Jun 01, 2023 8:49 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Conexiuni subtile intre crestinism si doctrina reincarnarii
PostPosted: Sat Oct 20, 2007 2:46 pm 

Joined: Tue Jul 17, 2007 6:20 pm
Posts: 14
Cred ca au trecut mai mult de zece ani de cand mi-am pus prima oara intrebarea: cum s-ar putea impaca teologia mantuirii (la care suntem cu totii chemati prin sangele Mielului) cu legea (atat de necesaara!), a unui echilibru ''guvernator'' al Universului (echilibru - care - ar putea fi foarte bine reprezentat de ''interventia karmei'')...

Cum este si firesc necazurile, blocajele profesionale, nedreptatile - intampinate pe cararea vietii - acutizeaza aceste intrebari... potentandu-le intr-un tumult sufletesc chinuitor...

Lasand la o parte toate aceste date ale existentei celor mai multi dintre noi - ma intreb: oare ce a vrut sa spuna Hristos cand ne-a indemnat ''sa rastignim pacatul si moartea pe cruce'', urmandu-I LUI ? Fiindca, asa cum poate oricine vedea, omenirii nu i-a fost cu nimic mai usor dupa Intruparea Logosului... De asemeni, nimeni nu poate afirma ca vietile ucenicilor LUI, ar fi fost senine, eliberate de necazurile lumesti.


M-am gandit mult la aceste aspecte mistice, religioase (oricum ati vrea sa le numiti). Si, am ajuns la o ''concluzie'' paradoxala, o concluzie care evidentieaza niste conexiuni subtile existente intre teologia crestina si doctrina reincarnarii.


Propriu-zis ''urmarea Adevarului'', marturisirea LUI - indiferent cat de periculoase ar fi circumstantele existentiale, in care ne aflam intr-un moment istoric... duce la MOARTEA PACATULUI, la MOARTEA MORTII (''cu moartea pe moarte calcand!"'), la VIATA VESNICA INTR-UN LOC BINECUVANTAT.

Altfel spus, ELIBERAREA din lanturile karmei, ale re-incarnarii si ale suferintei devine posibila datorita virutiilor noastre - virtuti binecuvantate si vegheate de INSUSI HARUL ADEVARULUI, HARUL MARTURISITOR AL ADEVARULUI (pe care trebuie sa il pazim printr-o viata cat mai curata cu putinta!)

Astept opiniile voastre pentru a initia o dezbatere in jurul acestui subiect (care m-a preocupat rastimp de ani si ani).


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Nov 16, 2007 6:15 pm 

Joined: Tue Jan 16, 2007 6:29 pm
Posts: 8
Translucid,cred ca nu esti singurul care isi pune astfel de intrebari.
Legea karmei sau legea cauzei si efectului apare in Vt sub alta forma decit cea indiana.Apare ca o forma de vorbire care pune cauza ca baza a efectului.(metonimia cauzei)
In Nt acest aspect ramas inca cred ca este bine conturat in ideea "cine ridica sabia de sabie va pieri" .
Crucea este un element relativ tirziu in crestinism,fiind adoptata oficial prin sec 6 en.
Crucea este un vechi simbol intilnit la celti,la egipteni ,pina si la precolumbieni.
Crucea este simbolul vietii.Crucea egipteana sau crucea copta,angkh,este hieroglifa ptr viata si a trai.
Crucea este un simbol al dualismului.Alt simbol similar ca sens este cel numit yin-yang.

Ps:dupa cum probabil se stie parte din iudeii VT credeau in reincarnare,cum credeau si parte din crestinii primari ,fapt ce a tinut pina prin 1200 en cind conceptul metempsihozei a cam luat sfirsit odata cu albingezii ,daca nu ma-nsel.
Reincarnarea apare si in Coran.


Offline
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 2 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group