It is currently Sat Sep 23, 2023 2:14 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Am fost la Congresul AAR
PostPosted: Tue Jan 20, 2009 11:42 pm 

Joined: Thu Oct 02, 2008 9:01 pm
Posts: 19
Anul trecut am fost la Congresul AAR din dorinta de a-l vedea si asculta pe Adrian Cotrobescu, aflasem ca va fi invitat. Si nu am regretat deloc ca m-am dus. Numai ca a stranit o adevarata rumoare in sala prin ultima parte a conferintei sale in care vorbea despre viitorul astrologiei. Va las sa descoperiti ce anume a spus si va rog sa-mi spuneti si mie ce parere aveti.

Articol scris de Adrian Cotrobescu, pentru Congresul AAR ( Cu multumiri lui Mihnea Firan )

Acum cu aproape o suta de ani in urma, la un mare congres de biologie, un mare om de stiinta vestit pentru concizia si exactitatea sa, a fost invitat sa tina o conferinta. Studiile sale in domeniul celulei si deschiderile catre analiza genomului erau deosebite si suscitau mult interes. Cand a venit momentul atat de mult asteptat, savantul s-a urcat la tribuna si a spus: "asta e tot". Dupa care a plecat. Publicul spectator a ramas complet nedumerit, iar organizatorii au alegat repede dupa el. "Maestre, i-au spus, a fost bine, dar prea concis. Oamenii ar dori sa mai elaborati putin prezentarea". Savantul a acceptat invitatia unei noi conferinte a doua zi. Toata lumea astepta cu sufletul la gura conferinta. Savantul s-a urcat la tribuna, si-a dres vocea, a privit in stanga si in dreapta, a desfacut larg mainile si a rostit: "Asta e tot ceea ce am avut de spus".

Desigur, savantul se referea la articolele deja aparute, la studiile deja publicate, la prelegerile de la cursurile universitare, la seminariile deja avute. La fel voi proceda si eu, dar cu o cu totul alta conotatie. Asta e tot ceea ce am avut de spus despre astrologie si tot ceea ce a avut astrologia de spus.

Poate, inainte de a face afirmatia: "acum este timpul sa mergem mai departe", ar fi nevoie de o explicatie. Atunci sa privim cele doua capete ale astrologiei, momentul de inceput si momentul de sfarsit al ei si veti intelege. Pentru a realiza asta vom fi nevoiti sa facem o scurta incursiune in istorie si in antropologie, intrucat Astrologia nu poate fi rupta din acest context.


MOMENTUL DE INCEPUT

Toata lumea din aceasta comunitate este de acord cu faptul ca Astrologia si-a avut originiile in Chaldeea, o zona din nordul vechii Mesopotamii. Aici au fost descoperite sute de mii de tablite de lut extrem de vechi care cuprind diferite calcule si operatii matematice. Erau tabele de calcul: tabele de ridicare la patrat si la cub, de radacini patratice si cubice, de relatii exponentiale si logaritmice. Dovezile arheologice indica fara tagada faptul ca ei cunosteau relatia lui Pitagora - cu peste 1000 de ani inaintea acestuia. Sumerienii sunt considerati inventatorii algebrei; au studiat ecuatiile de gradul intai si doi ajungand sa formuleze o teorie a numerelor. Ulterior, babilonienii din epoca 2200-2000 i.Cr. cunosteau formula suprafetei figurilor plane, stiau sa masoare volumul corpurilor (cilindru, trunchi de con, piramida) si altele.

Cand ne referim la astronomie, ei puteau sa deosebeasca o stea de o planeta, si stiau sa determine solstitiile si echinoctiile. Au realizat primii impartirea eclipticii in 12 semne zodiacale si au intocmit, tot primii, chiar din mileniul I i.Cr. o harta a boltei ceresti, notand cu o exactitate uimitoare pentru acele vremuri orbitele, conjunctiile si elipsele principalelor planete. Nu are rost sa mai discutam despre determinarea exacta a duratelor sinodice de revolutie ale celor cinci planete cunoscute in vechime, vizibile cu ochiul liber, despre gruparea stelelor in constelatii si toate celelalte prea bine cunoscute. Dezvoltarea incredibil de rapida si de coerenta a matematicii, a astronomiei si a altor stiinte, prezenta primului tratat de astrologie scris pe vremea regelui Sargon I (2334-2279 i. Cr.), colectia de cataloage si harti ale stelelor, relatarile istoricilor si multe alte dovezi conduc la o unica concluzie: Astrologia a inceput in Sumer. Aici parafrazez titlul cartii orientalistului american S.N. Kramer: Istoria incepe la Sumer. Puternica dezvoltare, marimea imperiului, bazele economice bine puse la punct, marimea armatei, comertul si alte maruntisuri care intereseaza studiile actuale de istoria culturii si civilizatiei l-au determinat pe cunoscutul orientalist sa dea acel nume studiul sau. In ceea ce ne priveste, cand discutam despre astrologie, situatia este si nu este asa.

Pentru a putea stabili cu exactitate momentul de inceput voi fi nevoit sa fac o incursiune in Istorie, sa corectez unele date eronate si sa fac lumina in altele neclare. Va atrag atentia ca Istoria nu arata chiar asa cum isi imagineaza istoricii si nu este singurul lucru care este altfel decat se crede.

Ne aflam in jurul anului 6100 i.Cr. O ramura a triburilor trace locuia pe un areal cuprins in actualul teritoriu al Turkmenistanului. De mai multa vreme o multime de triburi si populatii indo-europene migrau, navaleau si jefuiau. Sub aceasta presiune, o familie din cadrul triburilor trace au decis ca se apropie momentul sa porneasca din nou la drum spre sud. Au pornit de-a lungul Marii Caspice, apoi au traversat Podisul Iranian, pentru a se stabili intre Tibru si Eufrat. Nu putem face afirmatia ca ele au migrat intrucat popoarele trace nu aveau conditie de popor migrator. Ele erau manate de o nazuinta, evident neclara lor in acel moment, dar care ii impingea spre realizarea menirii lor. Deplasarea a fost facuta in doua etape. Prima etapa, ce a implicat un grup minor, s-a petrecut in jurul anului 6100 i.Cr. si a doua etapa, cea masiva, in jurul anului 4200 i.Cr.

Primul grup poate fi numit proto-chaldeeni si el s-a asezat in partea de nord, iar al doilea grup poate fi numit proto-sumerieni, el asezandu-se in partea de sud a ceea ce va deveni Mesopotamia.

Destul de curand, grupuri de nomazi venind din desertul Siriei si vorbind o limba semitica, akkadiana au inceput sa intre in teritoriile de la nord de Sumer. Catre mileniul al III-lea i.Cr., sub conducatorul devenit legendar, Sargon I, akkadienii si-au impus suprematia asupra cetatilor sumeriene. De acum incolo se poate discuta despre statul akkadiano-babilonean si asta e treaba istoriei si nu a noastra. Noi suntem interesati sa aflam ce s-a intamplat mai inainte.

Casatoriile mixte ale primului lot de traci, cu populatia autohtona au condus la aparitia unor copii deosebiti de valorosi. A rezultat un mixaj care nu mai pastra nici componentele structurale trace si nici pe cele autohtone. Pentru intelegere vom face o comparatie cu o reactie chimica prin care S si Fe au condus la FeS, care nu mai au calitatile nici ale Fe si nici ale S; este cu totul altceva. Astfel s-a ajuns la populatia chaldeeana. Aceasta a preferat sa ramana pe teritoriul pe care, dupa mii de ani, fiul lui Sargon II, Sanherib (704-681 i.Cr.) va construi noua capitala a imperiului asirian Ninive, dupa ce a distrus Babilonul.

Poporul chaldean, datorita constructiei particulare, avea acces la ceea ce astazi am putea denumi halucinatii in stare de veghe. Aceasta stare halucinatorie s-a declansat prin 5000 i.Cr. si a luat sfarsit prin 4000 i.Cr. In tot acest interval de timp, mai evident in ultima sa suta de ani, au fost receptionate, ca un calup, toata baza "teoretica" care va sta la temelia astrologiei. Prin urmare, exprimari pe care le-am utilizat si eu, de forma: "astrologia este la fel de veche precum lumea" reprezinta o simpla metafora. Evident ca au mai trecut cateva sute de ani pana cand informatiile receptionate pe aceasta cale au fost clarificate, au fost intelese, s-a trecut la aplicatia lor practica. Nu uitati faptul ca nu se poate vorbi despre astrologie in lipsa unor calcule matematice - deci trebuia inventata matematica. Acest calup, de o deosebita complexitate, continea, printre altele, si informatii detaliate referitoare la matematica. Astfel devine usor de explicat acel fapt considerat absolut surprinzator de catre istorici, referitor la progresele inregistrate de stiinta mesopotamiana in domeniul matematicilor.

Din casatoriile mixte ale celui de al doilea lot de traci, cu populatia autohtona au rezultat copii la fel de valorosi ca in primul caz, desi valoarea se repercuta in alte directii. Copiii rezultati in urma acestor casatorii mixte vor fi cunoscuti in istorie ca sumerieni. Istoricii au remarcat faptul ca limba sumeriana nu este semitica si nu se lasa explicata prin nici-o alta familie lingvistica cunoscuta, dar nu stiau cauza. Acum cauza devine evidenta: la baza constructiei ei a stat un dialect trac. Daca primul grup a avut o traiectorie, sa-i spunem mai mult celesta, al doilea grup a urmarit o implementare terestra. El a pus bazele unei religii naturiste si, fapt deosebit de important, a blocat aparitia unui sistem de credinti bazate pe totemuri, animism sau zoolatrie cum se va manifesta in Egiptul antic. Zeul vegetatiei, al ploii, marea zeita a fecunditatii si fertilitatii si altii au ajuns sa fie venerati in fiecare stat-oras. Nu concretizarea unor credinte in zei era obiectivul lor, cat indrumarea populatiei spre natura si binefacerile ei. Astfel a fost pusa temelia terapiilor naturiste bazate pe examenul clinic al bolnavului, pe modul de preparare si administrare al medicamentelor, pe cataplasme, lotiuni si pansamente, pe intretinerea starii de sanatate. Vraciul si medicul isi aveau fiecare conceptia si metoda sa, foarte bine distincte fiecare, si nici unul dintre ei nu voia sa se substituie celuilalt, sau sa fie confundat cu celalalt. Pe baza ajutorului oferit de traci si a directiei naturiste concrete ca filosofie de viata s-a ajuns ca la sfarsitul mileniului al III-lea sa se realizeze prima corporatie de vindecatori a caror faima avea sa se raspandeasca rapid in tot Orientul Apropiat. Apoi, pe masura ce statul sumerian capata stabilitate, este realizata, printre altele, diviziunea in clase sociale. Acesta era un obiectiv cu bataie lunga menit sa favorizeze peste aproape doua mii de ani populatia chaldeana integrand-o in siguranta in societatea babiloniana atat de amestecata. Acesta este momentul in care Strabon va aminti despre "casta sau colonia de filosofi bastinasi care se numesc chaldeeni si care se ocupa in primul rand de astronomie, unii dintre ei si-au facut meserie din a compune horoscopul". Actiunea reprezenta si un obiectiv de protejare a chaldeenilor si un obiectiv de pastrare nestirbita a valorilor ei. Era riscul ca in urma aparitiilor atator religii (fiecare cetate avea un zeu protector), a atator temple si ritualuri, ea sa fie deturnata de la misiunea sa. Intre cele doua urmase ale tribului trac va exista o permanenta conlucrare, fiecare cautand sa o protejeze pe cealalta si sa o ajute sa-si indeplineasca menirea.

O forma de conlucrare o reprezinta realizarea sistemului de baza de numeratie. Istoria inregistreaza faptul ca babilonienii l-au preluat de la sumerieni, dar nu acestia sunt tocmai realizatorii lui. O serie de pelerini chaldeeni au adus rand pe rand cunostintele necesare si informatiile despre "cum se face" ce au fost numai prelucrate si concretizate de sumerieni. Desi acestia pun bazele sistemului hexagesimal, acesta nu reprezenta o importanta atat de mare pentru ei, cat era singurul util astrologiei si calcului pe cerc.

Prin urmare, este cazul sa ne corectam greseala de a privi la situatii, la evenimente istorice, la antropologie, religie si la altele cu ochii de acum, inrobiti conceptiilor si obisnuintelor de acum. Ganditi-va la faptul ca cea mai mare realizare a mileniului VII i.Cr. a fost domesticirea caprei si a oii, iar a mileniului al V-lea i.Cr. a inca 3 varietati de oi. Abia la inceputul mileniului al VI-lea i.Cr. in Orientul Apropiat s-a cultivat graul ca prima planta cultivata cu intentie depasindu-se astfel epoca de vanator-culegator. Domesticirea dromaderului a fost contemporana cu varful dezvoltarii algebrei (in mileniul II), iar mesopotamienii au pus intai bazele geometriei si abia apoi au domesticit camila (la inceputul mileniului I i.Cr.). Ar fi bine sa va readuceti in memorie si periodizarea istorica: neoliticul timpuriu aprox 8500- 5200 i.Cr., neoliticul mijlociu (aprox 5200-4500 i.Cr.), neoliticul tarziu (4500-3000 i.Cr.), bineinteles cu unele variatiuni de la teritoriu la altul. Pana in acest moment omenirea a fost in epoca pietrei slefuite, a olaritului, a podoabelor si a armelor cu varf de silex, iar epoca bronzului incepe abia cu 2500 i.Cr. Observati discrepanta ? Mai trebuie sa amintim si despre efectele zdrobitoare la nivelul populatiei ale acelui cataclism diluvian, care a avut loc in jurul anului 3600 i.Cr., ce a devastat zona vailor joase ale Mesopotamiei, lasand un strat de mal gros de 3 m pe o suprafata de 600 km pe 150 km pentru a avea o imagine exacta.

In concluzie, astrologia a aparut in anul 4.000 i.Cr. prin contributia fundamentala a tracilor si a devenit lucrativa in anul 3.000 i.Cr. Fara o interventie exterioara nu ar fi fost posibil ca intr-o perioada cand omul era atat de primitiv, cu o gandire plina de spaime si superstitii, ori ingrijorat pentru hrana zilei de maine, el sa se preocupe mai mult de bazele matematicii si de astronomie, decat de agricultura ori de domesticirea unui animal care ii asigura un mijloc de transport eficient pe distante lungi. Istoria civilizatiei a inceput la Sumer, dar istoria culturii si a credintei este cu mult mai veche.


CUM A FOST POSIBIL

Acum sa raspundem la intrebarea: cum a fost posibila acea halucinatie in stare de veghe. Pentru a raspunde la o astfel de intrebare trebuie sa depasim opinia actuala asupra modului in care e vazut complexul uman: un trup condus de creier ca un computer performant in viziunea oamenilor de stiinta sau trup, suflet, spirit, triada omului de rand. Fara a intra in amanunte asupra acestei constructii si a modului in care a evoluat ea, trebuie numai sa amintesc ca la nivelul mileniului 5 i.Cr. existau doar 2 popoare care posedau spirit. Unul este cel al tracilor si al doilea al chinezilor. Desi afirm ca ambele aveau spirit, cele 2 sunt net diferite ca provenienta si structura. Aici ne lovim de o bariera de limbaj datorita absentei termenilor lingvistici necesari.

In urma casatoriilor mixte realizate de cele 2 valuri succesive de traci, s-a reusit altoirea spiritului trac pe un teren fertil dat de populatia autohtona. Spun "fertil" nu pentru ca trupul tracilor nu era bun, ci in sensul ca acele populatii autohtone erau puternic ancorate in aceasta lume, erau suficient de primitive pentru a primi altoiul si suficient de viguroase pentru a-l sustine. S-a realizat astfel o reusita coborare a elementului de spirit in lumea materiala. Dar spiritul singur nu era suficient, mai ales ca se urmarea accesarea de informatii dintr-o zona destul de oculta. Mai era nevoie de o procedura prin care sa se realizeze o colaborare intre mai multe persoane, prin care fiecare transmitea un ceva anume - avand in vedere vechimea constructiei e greu de precizat ce anume -, care realiza o constructie asemanatoare cu o oglinda parabolica. Persoana aflata in focarul acestei oglinzi reusea astfel sa prinda "acel semnal" amplificat care o transpunea intr-o stare specifica careia i-am spune acum halucinatie in stare de veghe. Acestei proceduri nu i se poate spune ritual, intrucat nu era executata intr-un spatiu dotat cu o anumita sacralitate - sa-i spunem asa, desi nu era perioada sacrului-, nu apela la gesturi ritualice, la incantatii sau alte asemenea. Pentru ca procedura sa fie eficienta era nevoie ca grupul de persoane sa fie plasat la o distanta relativ mare, intre 100 m si 2 km, sa stea pur si simplu intr-un fel de meditatie si ea trebuia executata timp de 3 zile cu ocazia echinoctiilor (nu si al solstitiilor). Au trecut cateva sute de ani pana cand oamenii "s-au prins" care este asezarea favorabila, care sunt zilele favorabile si cum sa-si completeze unul altuia informatiile primite.

Avand in vedere cele deja prezentate, devine usor de inteles de ce mesopotamienii considerau stiinta ca un dar al zeilor, ca o revelatie divina - pe care omul n-avea nici voie, nici nevoie de a o aprofunda, limitandu-se sa o constate. Este foarte distractiva parerea istoricilor care sunt de acord ca o astfel de opinie, limitata prin imperativele ideologice religioase, ducea inevitabil la un progres lent. Pai daca este asa, cum a fost posibil progresul extrem de rapid de la inceputul mileniului 3 i.Cr., chiar neverosimil, in conditilei dure ale razboaielor permanente si al consecintelor potopului. Sutele de temple si miile de zei aveau deja peste o mie de ani de existenta si ele ar fi trebuit, urmand aceeasi logica, sa blocheze dezvoltarea stiintifica chiar din fasa. Este bine sa fim mai atenti cand preluam opinii nefondate din partea unora, fie ei istorici, filosofi sau oameni de stiinta.


DE CE FUNCTIONEAZA ASTROLOGIA

In ultimile sute de ani, savantii si profanii au ignorat, au privit cu neincredere ori s-au plasat pe pozitii adverse fata de astrologie. Rand pe rand ea a fost considerata drept o recrudescenta a superstitiilor, o aspiratie intelectuala spre miraculos, o metoda obscura prin care sarlatanii pot profita de naivi, dovada crizei societatii sau un sistem de credinte care se opune preceptelor biblice. In fata atator atacuri, astrologia a ramas pe aceeasi pozitie nestirbita. Marea ei realizare a fost ca ea a functionat foarte bine de cateva mii de ani si nimeni nu avea o explicatie corenta asupra acestui fapt. In cele ce vor urma, vom da o mana de ajutor si psihologiei.

Veti fi foarte uimiti cand veti auzi de ce astrologia a functionat cu brio mii de ani, in ciuda lipsei de explicatii stiintifice si a unei certificari astronomice riguroase. Pentru inceput trebuie sa remarcam doua elemente distincte, ambele legate de acel calup despre care am amintit, ce a fost transmis incepand cu 5000 i.Cr.

Primul element se refera la faptul ca diverse elemente de comportament, atitudine, aptitudini, trasaturi de caracter pe care le-a avut omul de-a lungul istoriei sale au fost in cea mai mare parte imprumutate dintr-o lume "frateasca". Ca metodologie, acest imprumut a inceput in mileniul 4 i.Cr. sub forma unui Fenomen, scris cu "F" mare, printr-o interventie facilitata de emisari ai Domnului. Calupul, alimentat din acea lume a ramas rezident in spatiul nostru mii de ani si a emis permanent ceva, care traductibil in limbajul nostru, ar fi pictograme. Acest transfer a afectat permanent intreaga populatie a globului. Practic, pana in secolul al XVII d.Cr., cea mai mare parte a omenirii functiona pe baza de Fenomen relativ la acele pictograme. Ei nu aveau ceea ce astazi am denumi aptitudini, ci fenomene de aptitudini, nu aveau comportamente, conduite, ci fenomene comportamentale si de conduita, sinele era intr-un stadiu incipient, dar provenit prin reflectarea a ceva arhaic si nu prin constructie proprie, constientul era inlocuit de fenomene de constienta s.a.m.d.

Al doilea element se refera la niste functii matematice ce legau "pictogramele" in cadrul aceluiasi calup. In starea speciala despre care am vorbit, chaldeenii receptionau aceste imagini, "cu ochii minti" i-am spune astazi, iar functiile matematice patrundeau in subconstient. Evident este o prezentare simplista, intrucat constructia oamenilor a evoluat si s-a modificat permanent, in acea vreme omul neavand subconstient, ci altceva. Chaldeenii, apoi babilonienii fiind singurii care au reusit sa posede, tot prin intermediul acelui calup, si cheile necesare pentru descifrarea fenomenului. Astfel a devenit astrologia functionala. Revenind la acel imprumut, se constata ca el a urmat o curba ascendenta logaritmica de-a lungul mileniilor pana in secolul XVII, dupa care a urmat o scadere din ce in ce mai vertiginoasa care urmeaza sa atinga nivelul 0 prin 2300 d.Cr. Dar Astrologia isi va incheia misiunea mult mai repede.

Se poate pune intrebarea: de ce tocmai 12 zodii si nu 13 cum s-a incercat in ultima suta de ani sau o alta cifra. Cifra de 12 a provenit din divergenta calupului, la intrarea in zona noastra de existenta. Aceasta divergenta a fost realizata prin dizlocarea unor parti din el sub efectul interferentei cu alti 4 "radicali chimici" (aceasta este singura echivalare) ce au fost numiti ulterior Cald, Rece, Umed, Uscat, aflati pe 3 nivele de excitare. Prin urmare, aceste denumiri nu reprezinta niste calitati de baza ale elementelor, asa cum s-a incetatenit, ci era vorba numai de o exprimare pe intelesul oamenilor. In realitate, este vorba despre niste "radicali chimici" prezenti in spatiul fizic, cu provenienta dintr-o lume magica. Nu este momentul sa intram in amanunte despre anumite suprapuneri ale unor lumi magice peste lumea fizica asa cum o intelegem astazi.

Se mai poate pune intrebarea: de ce a fost nevoie de astrologie? Raspunsul este deosebit de complex intrucat implica elemente diferite. De pilda, daca cineva ar fi urmarit de-a lungul istoriei modul in care omul putea sa obtina informatii, ar fi constatat faptul ca el nu prea poseda nici-o capacitate. El nu avea capacitatea de a receptiona mesaje, nu avea cu ce sa le prelucreze, nu avea intentia sa o faca, nu avea motivatii, intr-un cuvant nu avea nimic. Castigarea acestor capacitati nu inseamna automat ca el le poate decodifica, le poate asimila, le poate intelege. Este o deosebire majora intre a citi, de exemplu, o lectie din manualul de fizica si a intelege fenomenele care se petrec si consecintele ce decurg. Asta inseamna ca, din pacate, omul nu poate intelege si aplica corect o informatie decat la ceasul potrivit pentru rodirea ei. Acest moment depinde insa atat de conjuncturi si evenimente exterioare (sociale, de cultura si civilizatie, de ritmuri cosmice, de agresiuni malefice despre care nu am amintit nimic), cat si de efortul cerebral, intelectual, volitiv, personal. In toate acestea s-a implicat cu brio astrologia. Alta componenta a raspunsului este legata de karma. Opozitiile si cuadraturile indicate de astrologie, celelalte elemente implicate in studiul karmei ofereau si o masura a numarului de lectii invatate in vietile anterioare, de realizare a misiunii in viata. Asta este echivalent cu cresterea intelepciunii si a gradului de spiritualizare, dar este vorba numai de o echivalare, intrucat karma nu are legatura cu spiritualizarea. O alta componenta a raspunsului, dar nu ultima, este cea de utilizare a astrologiei cu efect educational pentru persoanele atee. Structura componenta a acestora le impiedica sa se indrepte spre credinta indiferent de puterea de convingere a unora sau de exemplul practic al altora. Singura solutie era ca ei sa verifice personal raspunsurile oferite de astrologie pe un numar mare de cazuri, sa fie intrigati, sa li se zdruncine certitudinile stiintifice, sa se reuseasca introducerea in mintea lor a conceptului: mai este si altceva posibil decat ceea ce se masoara, ce se vede si se pipaie.


INFLUENTA PLANETELOR

Prin intermediul astrologiei se obtineau pana acum informatii despre aceste imprumuturi care au facut parte constitutiva din om - desi termenul umanoid este mai potrivit, mai avem pana la titulatura de om. Deci, chiar de la inceputurile sale, astrologia nu vedea si nu studia trasaturile si soarta omului. Nici nu avea cum sa vada omul pana la venirea lui Iisus care l-a "activat" ca sa spunem asa, i-a dat semnalul de iesire din adormire. De abia dupa interventia in forta a Fiului lui Dumnezeu se poate vorbi despre devenirea omului. Trebuie inteles faptul ca acesta era in anul 4 d.Cr. asemanator unui computer performant, dar lipsit de orice fel de program de functionare. Pana s-a realizat Psihicul, Planul Mental etc., s-au introdus Interpretoarele de date, axiomele care stau la baza gandirii, diferite legi de functionare la nivelul mintii si altele, a durat destul timp. De aceea, s-a acceptat pentru o perioada de 16 secole, functionarea inca cu ajutorul imprumuturilor a caror pondere a scazut incetul cu incetul catre final. Din secolul al XVII-lea omul era suficient de "pe picioarele" sale pentru a se putea incepe si, ulterior, adica la sfarsitul secolul al XX-lea, a se realiza deconectarea sa. Ideea alarmanta legata de anul 2000 ca sfarsit al lumii indica intr-adevar un sfarsit, dar a lumii asa cum am cunoscut-o si am conceput-o pana acum. Ea este profund legata de aceasta deconectare. Evident, ea nu se realizeaza asemanator inchiderii unui comutator, ci este ceva realizat in pasi marunti care deja a inceput de 8 ani. In acest moment apare o problema. Toate actiunile de pana atunci de-a lungul istoriei sale, se executau intr-un mod destul de automat, fara vreo implicare a omului. Incepand cu secolul al XVII-lea a aparut, la inceput timid, iar in ultimile decenii din ce in ce mai stringent, necesitatea modificarii opticii de viata. Din acel moment, toate actiunile se executa si cu implicarea omului, ajungand la sfarsitul secolului al XX-lea la pondere de 50%. Toate referirile din Biblie de forma: "Cere si ti se va da", "Bate si ti se va deschide", "Cauta si vei afla" se refereau la acest prezent neavand vreo legatura cu secolele III-IV d.Cr. cand ea a fost redactata in forma actuala. Aceste referiri indica foarte clar faptul ca actiunile au finalitate numai prin activitatea comuna intre om si Dumnezeu. Primul trebuie sa ceara, sa bata, sa caute constient, cu inima deschisa, iar al doilea ii va da, ii va deschide, il va ajuta sa afle. Desi au trecut aproape 2000 de ani de cand a fost scrisa Biblia, multe persoane nu dau vreo dovada ca au reusit sa inteleaga acest fapt. Multe au dificultati de intelegere, altele au dificultati de constientizare, altele traiesc intr-o lume de vis nereusind sa-si activeze constiinta de sine, altele sunt extrem de mirate sau chiar socate cand cineva vorbeste despre valoarea rugaciunii crestine, despre post, si maslu, despre necesitatea faptelor bune si alte asemenea.

Prin urmare, la modul concret, nu este vorba si nu a fost niciodata vorba de fapt despre influenta lui Jupiter, Saturn sau Pluton din sistemul nostru solar. Totul se reduce la un raport matematic strict si exact. Practic, s-a reusit o traducere (nu o corelare sau altceva) a unor stari personale, comportamente, evenimente etc. cu provenienta din lumea "frateasca", in termeni matematici aplicabili pozitiei planetare. A fost cea mai simpla realizare. Daca pozitia planetelor nu corespundea, atunci probabil s-ar fi gasit altceva. Deci nu trebuie sa tragem concluzia ca sistemul solar a fost "realizat" pentru a facilita o astfel de traducere. Pur si simplu s-a potrivit, iar micile corectii necesare s-au realizat prin felul in care au fost "inspirati" astrologii in desemnarea Caselor astrologice.


LAMURIRI

Inainte de a ne ocupa de viitorul astrologiei, sa facem un scurt popas pentru a lamuri cateva neintelegeri si a puncta cateva idei necesare ulterior.

1. Prima nelamurire este legata de pozitia Bisericii fata de astrologie si de caracterul magic al fortelor implicate. Avand in vedere faptul legat de imprumuturi, modul in care a functionat omul de-a lungul secolelor si noua directie imprimata de Iisus, devine limpede de ce Biserica a avut o pozitie ferma impotriva practicarii astrologiei. Astrologia facea apel la elemente straine omului si succesele sale in aceasta practica riscau sa blocheze inceputul timid al dezvoltarii fiintei umane, inceputul dezvoltarii caracteristicilor umane, ar fi sufocat exprimarea inimii, a sufletului si chiar a ratiunii, proprii de acesta data ale omului. De aceea nu mai este nevoie sa mai apelam la inventii "doctrinare" precum introducerea lui Chiron sau a altor planetoizi in ecuatie, din dorinta de a putea explica elementele de tip spiritual. Acestea sunt strict legate de Sfanta Treime si Credinta personala.

2. Alt element care trebuie lamurit este legat de apartenenta astrologiei la stiintele oculte, mai ales prin intermediul astromantiei ca veche practica divinatorie. Astromantia nu este o precursoare a astrologiei asa cum si eu am crezut la un moment dat - si-mi fac mea culpa cu aceasta ocazie. Astromantia este o realizare de tip european care numai a decupat anumite elemente legate de viitorul si karma omului (numita de ei destin) introducand-o in zona artelor divinatorii. Artele divinatorii au o cu totul alta provenienta, unele chiar din zone oculte; astrologia, nu.

3. Sa facem si un scurt comentariu asupra acelui personaj cu aura magica numit Hermes Trismegistus. Pentru inceput, trebuie sa facem distinctia intre acest personaj si legendele care l-au inconjurat. Hermes Trismegistus a trait efectiv, dar nu in Egipt cum se presupune, ci in Chaldeea. Nu a avut nici-o legatura cu tracii sau cu descendentii acestora, chaldeenii, facand parte dintr-un trib invecinat acestora. Desi nascut in Chaldeea, mare parte din prima viata (in jurul anului 4000 i.Cr.) si-a petrecut-o in Egipt. Celelalte doua vieti, prima dintre ele in jurul anului 1500 i.Cr., iar a doua in jurul lui 1100 i.Cr. si le-a petrecut in totalitate in tinutul natal din Chaldeea. Prin urmare, el nu a calcat prin Egipt decat in prima viata, insa invatatura predata de el a fost cel mai bine adunata si pastrata acolo. Invatatura a fost transmisa pe cale orala, iar alte persoane, de acesta data din Egiptul antic, care s-au autointitulat discipolii sai, au cautat sa o adune in niste papirusuri. Cand acestea au fost recuperata dupa niste sute de ani, toata lumea a trait cu impresia ca el si-ar fi practicat invatatura in Egipt. Acum urmeaza legenda croita sub acoperirea numelui sau. In vremea gnosticilor, o confrerie ascunsa cu mare grija, a redactat, intre secolele al II-lea si al IV-lea, sub numele de Hermes Trismegistus, o serie de opere, propagand povestea hermetismului pana in prezent. Adevarul este ca scrierile colectate din Egipt erau deja modificate de interventia doctrinara a asa numitilor discipoli, si ele nu au fost decat umbrela sub care confreria respectiva si-au exprimat propriile idei. Prin urmare, din scrierile ce i-au fost atribuite doar capitolul de medicina oculta si partial elemente de alchimie ii apartin cu adevarat. Restul, legat de filosofii, de creatia universului si a omului, teorii ale macrocosmosului si partial al microcosmosului reprezinta contributia grosiera a gnosticilor. Oricum, Hermes Trismegistus ramane un caz special in cadrul actiunii de ridicare a nivelului umanitatii.

4. Sa discutam pe scurt despre karma. Este cu mult mai comod cand discutam despre karma sa o privim ca o suma a erorilor din vietile anterioare. Fara a intra in alte detalii, karma trebuie privita mai concret ca o suma a energiilor negative cuprinse in acele actiuni. Problema este ca aceste energii nu sunt cumulative pur si simplu, ci sunt grupate pe clase energetice. De exemplu, un furt este un furt, ce implica un anumit dozaj energetic negativ, indiferent ca respectivul a furat o paine sau o fabrica. Energiile nu se pot cumula in sensul ca furtul a 100 de paini sau a o mie de masini ar putea echivala cu energia negativa implicata in cazul unei crime.

Datinile stramosesti, care in paranteza fie spus, au o provenienta foarte buna, au oferit o rezolvare, ce a a fost preluata de Biserica Ortodoxa. Este vorba despre pomana - ca datina la moartea unei persoane. Datul de pomana nu foloseste persoanei decedate, ci persoanei care o face in sensul scaderii datoriilor karmice. Pomana nu are nici-o legatura cu jertfa sau ofranda practicata in vechile temple, asa cum ar putea fi tentati etnologii sa gandeasca. In acele cazuri era vorba despre o tentativa de atragere a bunavointei unei zeitati, mai mult sau mai putin inchipuite, iar pomana realizeaza efectiv o plata karmica. In aceeasi grupa a platilor karmice intra si faptele bune. Pentru a nu exista nelamuriri, o fapta buna se executa fata de o persoana complet straina, fata de un dusman personal si, dupa un minut de la savarsirea ei, se uita complet de ea. In caz contrar, se considera ca ai facut un fel de investitie pentru viitor, ceva de forma: "eu iti dau acum, iar tu te revansezi la anul", investitie care intra sub incidenta legilor sociale si va fi penalizata dur din punct de vedere spiritual.

Karma cumuleaza energiile negative - sa le spunem deocamdata asa pentru a fi inteles - pe intreg traseul reincarnarilor - desi traseul asta este mai complicat decat se crede - si este specifica acelei persoane. Totul reprezinta erorile sale proprii, si accentuez asta. Prin urmare, ce a fost obligat sa faca, ce a fost constrans sa faca impotriva vointei sale de o capetenie, un sef (mafiot, ministru, politic, ritualic, nu conteaza ce fel de sef), sau in diverse imprejurari de un alt om, nu afecteaza karma. Pacatul, asa cum este vorba romaneasca, va cadea pe acela si Karma aceluia se va amplifica. Intrucat omul a functionat in mare parte cu ajutorul imprumuturilor, poate apare intrebarea: de ce erorile ii sunt imputabile si suporta "piatra de moara" a karmei de la o viata la alta? Raspunsul este foarte simplu. Pe de o parte, un fenomen, asa cum a intrat acesta in cadrul uman, nu este bun sau rau, o energie sau o informatie nu este buna sau rea, o trasatura de caracter nu este buna sau proasta - numai noi le-am impartit in defecte si calitati, totul depinde de ceea ce alegi sa faci cu ea, de propria decizie, de optiunea libera. Pe de alta parte, karma implica si o lege de anulare. Daca persoana nu-si compenseaza toate erorile, nu va putea sa faca pasul mai departe in mileniul 3. Asta revine la a spune ca ciclul ei de reincarnari va fi anulat de catre karma. In doua mii de ani, adica de la venirea lui Iisus, ea a avut la dispozitie multiple ocazii pentru a o lua pe drumul cel drept. A avut legile spirituale foarte clar enuntate, a avut pildele si sfaturile din Biblie, a avut experiente personale, a avut exemple in jurul ei, a fost angrenata in evenimente din care trebuia sa invete ceva, a avut atentionarile ingerilor pazitori, a avut acel tremur interior si acea chemare launtrica care o indrumau in indeplinirea menirii sale s.a.m.d. Daca ea a ales, mai ales in ultimile 2 vieti, sa le ignore, sa fie surda la apeluri, sa se avante in obtinerea de onoruri sociale si avantaje materiale - ambele indica forme de furt si conduita degradanta -, daca nu a constientizat cauzele reale ale starii precare in care se afla si nu s-a apucat serios de treaba, asta e. Un instrument mucegait, deformat si crapat pe alocuri nu mai are ce cauta in vastul concert al fiintelor din viitor. Acesta va fi eliminat, prin acceptul Divin ca legile de anulare ale karmei sa intre in functiune.

5. Sa mai discutam despre o lege aplicabila si in domeniul astrologiei, o lege pe care eu am denumit-o Legea ciclicitatii in spirala. Ea este raspunzatoare de faptul ca o cauza indepartata poate avea efect acum. Reamintesc faptul ca incepand cu secolul al XVII-lea, harta nativa reprezinta o structura-cadru legata de trecutul omului, de realizarile, acumularile si greselile cumulate in alte vieti. Prin tranzite se inscriau potentialitatile care se puteau sau nu concretiza in decursul acelei vieti. Este vorba despre o evolutie in timp, in care, rand pe rand, fiecare este pus in fata unor factori, evenimente, conjuncturi sociale menite sa provoace niste raspunsuri, bune sau mai putin bune, sa determine aparitia de decizii, sa functioneze ca lectii de viata, sa compenseze erorile Karmice, sa imbogateasca spiritualitatea daca omul este mai intai dispus sa-si preia, apoi sa-si rezolve menirea si rolul in acea viata si multe altele. Suma tuturor raspunsurilor si solutiilor adoptate va constitui harta nativa a subiectului la viitoarea reincarnare. Daca in acel moment, ca si in acesta, nativul nu invata nimic, isi bate joc de propria viata, se ambitioneaza in orgolii prostesti sau in decizii stupide, sa nu se mire data viitoare cand revine pe Terra, de pozitia disonanta si efectele dure pe care le suporta. Multi afirma ca sunt loviti de soarta cand de fapt ei si-au cauzat singuri toate aceste dificultati.

6. Cred ca ar fi indicat sa lamurim si o anumita terminologie: soarta, karma, destin, ursita. Analizand o tema nativa, multe persoane isi imagineaza ca exista o predeterminare nativa, iar in lipsa unor actiuni creative, constructive, conduse in sens benefic de-a lungul acestei vieti, aceasta devine determinare si unii o numesc karma, altii soarta sau destin. Nu este tocmai asa.

In primul rand, karma este altceva decat destin, soarta, ursita. Fiecare dintre acesti termeni, utilizati adesea ca sinonime, poate cu exceptia karmei ca termen imprumutat de la hindusi, corespunde unei alte realizari, unui alt drum si este coordonat de "entitati" diferite. Karma este o acumulare de tip energetic, care este coordonata de un spirit destul de vechi ca provenienta si aflat in afara celor subordonate Sf. Treimi. Prin intermediul legilor care guverneaza karma sunt generate o categorie de evenimente, acordate subiectului pentru a-l ajuta sa evolueze. Acestea sunt in primul rand evenimente de natura karmica necesare fiecaruia pentru plata datoriilor sau pentru a beneficia de acumularile din trecut, totul in scopul facilitarii progresului. Este evident ca nu te poti lansa intr-o cursa a vietii cu o piatra de moara atarnata de picioare si trebuie sa scapi de ea si este la fel de evident ca niste merite anterioare iti da dreptul la o pozitie mai buna pe grila de start, acea pull position din cursele automobilistice.

Destinul reprezinta o chestiune de mare complexitate, care in nici-un caz nu poate fi privita ca un scenariu. El este urmarit de Divinitate pentru progresul speciei umane, impreuna cu scopul final pentru concretizarea planurilor Ei. In aceasta grupa intra evenimente ce pot fi considerate la nivel individual extemporale ori probe, mai mult sau mai putin eliminatorii, pentru a se constata cat de mult ai invatat si daca ai dreptul sa treci in clasa urmatoare. Oameni au o parere mult prea buna despre ei, vorbesc prea mult si fac prea putin, nu fac deosebirea intre dorinta si putinta etc. De aceea, trebuie sa dea un examen pentru a fi pus in fata unui fapt pe care sa-l rezolve cu adevarat si nu dupa inchipuitele sale posibilitati. Marea majoritate abia atunci inteleg valoarea lor adevarata, abia atunci inteleg cerintele fundamentale ale vietii, dar din fericire uita repede.

Soarta reprezinta alegerea si contributia personala a omului pe calea dorita de el, care corespunde scopurilor si intereselor fiintei lui. In acest caz putem discuta despre o alta multime de evenimente pe care si le creeaza omul singur prin intermediul liberului arbitru. El are posibilitatea de a transpune din planul probabilitatilor de evenimente in planul real de concretizare, acele evenimente care il intereseaza. Trebuie sa subliniez ca liberul arbitru nu este chiar atat de liber, adica la intamplare, pe cat ne-ar putea lasa sa intelegem formularea. In realitate, subiectul va alege din noianul de imprejurari pe acelea care i se potrivesc cel mai mult, care il intereseaza cel mai mult, pe care le poate intelege si urmari cel mai bine etc. Cu alte cuvinte conduita psihica joaca un rol fundamental, dar asta ii este dictata de conectarea reusita la psihic, care are de aceasta data o componenta divina, de antrenarea posibilitatilor psihice, de efortul propriu depus pentru dezvoltarea calitativa, de iubirea crestina pornita din inima. Intr-o viata, un om poate sa-si implineasca soarta 100%, dar nu a parcurs decat 0,1% din destinul lui si mai are 100 de bile negre karmatice ori isi implineste 60% din soarta, dar parcurge 3% din destin si a rezolvat aproape toate probleme karmatice.

Ursita reprezinta directia si rolul pe care il joaca fiecare om in planurile facute de Divinitate. Ea nu poate fi schimbata decat de Sf. Treime. Ea este legata prin anumite punti de destin, si nu are nici-o legatura cu karma.


VIITORUL ASTROLOGIEI

Informatiile referitoare la elemente importante pentru om, cum ar fi: soarta, personalitatea, aptitudinile, pozitia sociala, familia, karma etc. si-au facut datoria cateva mii de ani. Acum ele nu mai prezinta decat un interes din ce in ce mai limitat, pentru ca in viitor sa fie absolut inutile. Ca sa intelegem de ce se intampla astfel, ar trebui sa urmarim un istoric al evolutiei umane de-a lungul mileniului, treaba extrem de laborioasa si neinteresanta pentru aceasta intalnire.

Important este ca astrologia a aparut atunci cand trebuia, a jucat rolul pe care trebuia sa-l joace, si-a indeplinit, cu brio as putea spune, misiunea. In curand, ea va deveni inutila. Personal, eu apreciez ca mai poate trai "cantecul de lebada" inca vreo 25 de ani, dupa care totul s-a incheiat definitiv, oricat ar fi de neasteptat pentru unii. Le inteleg pozitia de totala negare. "Cum domnule, dupa o istorie de peste 5.000 de ani, dupa atatea realizari, dupa dezvoltarea la care a ajuns in prezent, nu este posibil - ca posibilitate - sa-si incheie drumul. Le-as raspunde ca nu este posibil ca o persoana apropiata, cunoscuta de zeci de ani, simpatica si binevoitoare sa decedeze brusc in urma unui infarct de pilda, si cu toate astea in cateva zile se intampla astfel. Le-as raspunde ca nu este posibil ca un paradis tropical sa ajunga un tinut sterp, inghetat, pustiu. Si cu toate astea, in cateva zeci de milioane de ani asa se intampla. Va mai pot reaminti un fapt destul de proaspat in memoria fiecaruia, anul 1989. Daca discutati cu cineva in luna octombrie a acelui an si acesta v-ar fi informat ca peste 3 luni regimul comunist isi va incheia traiul, iar peste cei cativa ani necesari tranzitiei se ajunge la un alt regim, ati fi negat vehement faptul. Ati fi adus imediat o multime de argumente, l-ati fi considerat rupt de realitate, daca nu nebun si cu toate astea s-a intamplat astfel. Acum a venit si momentul ca astrologia sa-si incheie parcursul. Acesta este un fapt obiectiv, care raspunde unor conditii obiective. Care ar fi acestea? Sa incepem cu cele mai putin importante ajungand in final la cele majore.

1. Prima conditie este legata de faptul ca astrologia a reprezentat o arta dedicata omului. Prin intermediul pozitiei astrelor si a aspectelor formate, ea urmarea sa ofere raspunsuri asupra ceea ce ei numeau, atitudinea, comportamentul si personalitatea omului. Prin intermediul progresiilor si a tranzitelor, ea urmarea sa prevada posibile evenimente ulterioare, sa identifice momente de timp in care erau realizabile anumite transformari interioare. Practic, din totdeauna astrologia s-a centrat pe om. Unul dintre motive se referea la anticiparea unor trasaturi de caracter cu scopul de a se putea accentua cele pozitive si a se atenua cele negative, conducand astfel la detensionarea acestuia, la imbunatatirea calitativa a omului. Alt motiv se referea la prevederea unor evenimente asigurandu-se astfel o modalitate de protectie a celui care este informat. Alt motiv se refera la momente de timp in care sunt indeplinite conditiile ce permit o anumita crestere spectaculoasa a calitatilor, o sublimare a defectelor, o transformare profunda. Ratarea unui astfel de moment era foarte pacatoasa prin blocarea evolutiei respectivului nativ in asteptarea momentului viitor. Fara a mai intra in alte amanunte, ramane ideea centrala dominanta: astrologia s-a interesat, a aparut si s-a centrat pe om si pe evolutia lui. Acum apare intrebarea: omul nu a evoluat deloc in cei 5.000 de ani de existenta a astrologiei? El nu folosit nimic din avantajele si acumularile realizate prin intermediul astrologiei sau pe alte cai? Daca el a inteles o problema de personalitate care aparea pe harta sa natala, daca a depus eforturi pentru a o rezolva si a o depasi, daca a acumulat experienta inseamna ca el s-a schimbat. Daca s-a schimbat o data, apoi alta data pe alt segment al personalitatii dupa aproximativ 400 de ani (cam atat este in medie perioada de reincarnare), apoi inca o data si inca o data, atunci dupa niste mii de ani el mai este acelasi? Nu. De acum incolo - si acum inseamna trecerea in mileniul 3 sau intrarea in epoca Varsatorului, cum doriti sa-i spuneti - el a ajuns cu totul altul si astrologia nu-l mai poate ajuta intrucat nu se mai poate centra pe el.

2. A doua conditie pentru care astrologia si-a incheiat traiul este legat de "miscarea" ei, daca se poate spune asa. Urmarind ideea de comparatie cu sistemul solar, in care omul este asezat in locul soarelui, iar toate stiintele se invart in jurul sau, se constata la astrologie - comparata cu o planeta - o miscare retrograda. In clipa aparitiei ei, astrologia reprezenta un element de avangarda, ceva iesit din comun, de domeniul extraordinarului si reamintiti-va imprumuturile de la lumea "frateasca". Isi atinge apogeul in perioada renascentista, dupa care practic s-a indreptat spre stagnare. In perioada prezenta, ea are o miscare retrograda, fapt evidentiat, printre altele, si de coborarea ei valorica prin horoscoape, aplicatii ale astrologiei in jocurile bursiere etc. Ea nu mai indica viitorul, asa cum s-a intamplat in momentul in care babilonienii au pornit-o, ci trecutul. Ea nu mai indica ce i se va intampla unui om peste un numar de luni sau de ani, ci ceva care deja i s-a intamplat data trecuta si se va repeta, daca el nu intelege mesajul de modificare al fiintei sale, al inimii sale, a sufletului sau. Asa cum o educatoare din clasele primare i-a pus creionul in mana prima oara, i-a deslusit literele alfabetului si l-a invatat sa numere, deci a jucat un rol esential in formarea puiului de om, la fel a facut si astrologia cu trasaturile comportamentale umane si cu evenimentele. Chiar daca copilul este indragostit de educatoare, chiar daca mai este fascinat de litere si cifre, el trebuie sa treaca in clasa a cincea unde va intalni profesori, alte materii, notiuni mult mai complexe etc. El trebuie sa arunce abecedarul, sa-si continue evolutia si nu sa se cantoneze intr-o clasa, pentru care deja nu se mai potriveste, doar de dragul educatoarei. Prin urmare, trebuie sa-i multumim astrologiei pentru ajutorul acordat, dar este cazul sa mergem mai departe pe calea credintei in Dumnezeu.

3. A treia conditie este alaturarea pentru un timp a astrologiei la vastul concert magic si drumul de devenire al omului. Pe scurt, ca fapt istoric, in zorii umanitatii, adica prin 3.000 i.Cr. lumea era supusa in cvasitotalitate legilor, actiunilor si influentelor magice. Cumulez sub aceasta denumire atat elementele magice propriu zise, cat si toate celelalte influente provenite din lumi lipsite de spiritualitate. Prima bresa cu adevarat importanta a fost realizata de venirea lui Iisus pe pamant. Ca efect, elementele de tip magic au inceput sa scada in continuare, iar cele de tip crestin au inceput sa creasca incetul cu incetul. Pana in anul 2000 elementele magice au fost predominante. Dupa trecerea acestui an, ele au scazut sub 50%, iar elementele crestine au depasit 50%. Magia a avut si ea rolul ei, la un moment dat, in dezvoltarea, protectia si devenirea umanoidului, asa cum un carucior este foarte important pentru noul nascut. Dar cand copilul a inceput sa mearga pe picioare, caruciorul devine inutil.

4. Al patrulea motiv este reprezentat de modificarea conditiilor locale. Acum 2.000 de ani, acum 1000 de ani si chiar acum cateva sute de ani, omul putea fi privit ca un element punctual destul de izolat in mediul sau. El putea interactiona cu cateva zeci de persoane din satul sau sau din targul sau. Modificarea conditiilor locale, mai ales prin interactiunile intense din ultima suta de ani au condus deja la mari modificari. Acestea vor deveni profunde si de substanta in urmatorii 30 de ani. Interactiunile apar:

a) datorate cresterii fara precedent a populatiei - a fost nevoie de mii de ani pentru a se ajunge la primul miliard de locuitori in 1830, apoi de 100 de ani pentru a se ajunge la al doilea miliard, apoi de 30 de ani pentru al treilea miliard si numai 14 ani pentru al patrulea miliard. Consecintele sunt majore;
b) datorita posibilitatii de a calatori in cele mai diverse zone ale Pamantului. Asta permite sa remarce alte fapte, sa inteleaga alte lucruri, sa retina la fata locului alte obiceiuri, alte trasaturi comportamentale, alte atitudini. Asta mai permite schimburi de opinii, schimburi culturale si stiintifice (congrese, seminarii nationale si internationale, conferinte, publicatii, etc.) care ii vor schimba opinia, comportamentul, atitudinea si ii final il vor schimba chiar pe el.
c) datorita actiunilor benefice ale unor entitati subordonate Sf. Treimi si nu in ultimul rand al oamenilor cu inalta spiritualizare, care au ajutat la implementarea Psihicului, al Planului Mental sau au curatat mult din impuritatile mintii.

5. A cincea conditie, si acum intram in grupa celor importante, raspunde uneia dintre afirmatiile celebre ale filozofului francez H. Bergson: "secolul 21 va fi unul religios sau nu va fi deloc". Se pare, ca la nivel inalt s-a luat decizia ca secolul 21 sa mai fie, deci el va fi unul religios. Nu trebuie inteles termenul religios ca dogma, ritualuri sau altceva, ci ca elevare a spiritului, ca traire sufleteasca, ca o credinta ce porneste din inima. Pana in anul 2000 s-a pus accentul pe o dezvoltare cantitativa a omenirii, iar astrologia era necesara si pentru gestionarea traseului individual si a relatiilor interumane, atatea cate erau. Dupa anul 2000 accentul incepe sa cada pe dezvoltarea calitativa a omenirii. Deja aceasta implica faptul ca, odata cu trecerea pragului mileniului III s-a trecut la o forma de colaborare intre Divinitate si om, care ii permite acestuia sa-si ia soarta in propriile maini, sa aleaga cine sa fie (ca om, ca fiinta, ca suflet, ca rol jucat in planurile divine si nu ca profesie sau cariera), sa-si corecteze singur, evident indrumat si sprijinit de altii, diferitele probleme ale fiintei sale. Daca peste 25 de ani o harta nativa se potriveste unei persoane, faptul se va constitui intr-o dovada ca ea nu a facut nimic pentru sine, pentru evolutia sa umana si spirituala.

6. A sasea conditie este legata de plasarea spatiala a planului sistemului solar fata de planul galactic. In anul 2012 sistemul solar, in miscarea sa cosmica, ajunge la nivelul planului Galaxiei, urmand ca dupa niste zeci de ani sa se afunde suficient de mult in acest plan facand imposibila functionarea astrologiei. De ce se intampla astfel? Intreg planul Galaxiei functioneaza ca o oglinda concava cu focarul indreptat preferential asupra Terrei. Utilizandu-se aceasta focalizare, se puteau trimite "elementele" necesare vietii unui om (sentimente, emotii, legi de functionare ale ratiunii etc.). Odata cu atingerea planului galactic, intensitatea si valoarea celor trimise scade vertiginos si, pe masura ce sistemul solar se afunda in baza, se opreste definitiv transmisia, pentru ca receptorul uman iese din raza de actiune. Deci dupa anul 2012 vor apare primele cazuri la copiii care nu au depasit la acea data varsta de 14-16 ani, care nu vor mai putea fi explicate cu ajutorul astrologiei. Dupa anul 2030 ea va iesi din functiune treptat, pe masura ce ultima generatie pleaca spre locuri mai fericite. Se spera ca in acel moment noile generatii sa stea ferm pe picioarele lor, iar cei care se vor impiedica o vor face pe propria raspundere si pe "propria piele" ne mai putand sa dea vina pe destin, pe viata, pe altii etc. Atrag atentia ca in acest interval problemele karmice se vor acumula substantial si se vor acutiza la numeroase persoane. E momentul platilor.

Avand in vedere situatia care va urma incepand cu momentul 2012, devine evident de ce astrologia karmica a luat o astfel de amploare si de ce pozitiile cu efect karmic: Lilith, Nodul Ascendent si Descendent, Pluton, Uranus etc. sunt frenetic studiate. Practic, astrologii se pregatesc si se antreneaza pentru a ajuta in perioada, sumbra pentru unii, care va urma. Daca mai este nevoie de vreo dovada va invit sa urmariti elementul dominant al perioadei oferit de multiplele cuadraturi formate de Pluton in Capricorn, cu celelalte planete mari si in special cea cu Uranus acutizat de "focul" Berbecului. Celelalte situatii, adica alte cuadraturi formate de Pluton cu Saturn, cu Jupiter, miscarea lui retrograda ce se incheie prin octombrie 2009, ale lui Uranus ce valseaza si el retrograd, apoi si un Neptun retrograd in Pesti, Saturn aflat in Scorpion si in receptie mutuala cu Pluton nu fac altceva decat sa amplifice efectele distructive, nelasand nici-o pauza si conducand la o catastrofa. Cu alte cuvinte, apare o alta generatie ce nu are nimic in comun cu aceasta, vechile concepte se restructureaza aparand altele noi si la nivel social totul se schimba, posibile cataclisme telurice si eruptive. Va fi o alta lume.

Dupa un periplu de milenii in care astrologia a ajutat pe cat de mult a putut, va veni si momentul, prin 2030-2040 in care visul frumos numit astrologie se va incheia. Din pacate, pentru unii, sau din fericire pentru altii, asta este situatia obiectiva. Nu are nici-un fel de importanta daca ne convine sau nu, daca suntem de acord cu faptul in sine sau nu, daca ne place sau nu. Avand unele informatii, la o saptamana dupa definitivarea Tratatului de astrologie in 1998, mi-am luat ramas bun de la ea. Nu avea rost sa mai intarzii cand sunt atatea de facut. Obtinerea altor informatii in ultimii ani m-au facut sa inteleg foarte bine de ce a fost cazul sa-i multumesc pentru ajutor si sa-mi continui drumul spiritual. Acum v-am informat si pe dumneavoastra.

Pe astrologii tineri de 20-25 de ani ii sfatuiesc sa nu se mai preocupe de astrologie decat daca constata in ei o chemare irezistibila spre acest domeniu. Inseamna ca fac parte dintre cei chemati sa ajute pe viitor la vindecarea celor bolnavi cu probleme karmice. Pe ceilalti ii indrum sa considere astrologia numai un pas necesar in evolutia lor, asa cum orice copil de 1 an merge de-a busilea, dar vine si vremea ca el sa mearga pe propriile picioare. Mersul pe propriile picioare vi-l asigura credinta in Dumnezeu, in Sfanta Treime, trairea din inima, iubirea seamanului, rugaciunea, totul realizat cinstit, curat, din suflet, fara exagerari dogmatice.


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group