It is currently Mon Jan 18, 2021 7:56 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: Aldous Huxley
PostPosted: Thu Aug 10, 2006 9:17 pm 
Aldous Huxley, scriitor englez al secolului XX (1894-1963), deopotriva elogiat si denigrat in timpul vietii de criticii vremii, in felul acesta castigandu-si o recunoastere rapida si de necontestat.
Romanele sale au o mare finete stilistica si o perfectiune artistica profunda. Este un satirist cu aceeasi ironie subtila si de fiecare data are lucruri importante de spus.
Punct contrapunct este cel mai cunoscut roman al sau, si descrie problemele societatii londoneze in perioada interbelica, agitata si instabila, cand lumea incearca sa depaseasca momentul unei grave crize spirituale. Este o profunda, grava si amara meditatie despre viata.

Alte opere: Minunata lume noua, Reintoarcere in minunata lume noua, Dans grotesc, Orb prin Gaza, Doua sau trei gratii si alte povestiri, si multe, multe altele.


  
 
 Post subject: Re: Aldous Huxley
PostPosted: Thu Aug 10, 2006 11:47 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Uite si tema lui... Leu cu ascendent in Gemeni, cu Mercur retrograd in Rac, Marte in Berbec pe axa interceptata si Luna in Taur pe aceiasi casa cu Marte... combinatie complexa! Se pare ca avea multiple veletati, nu doar scrisul....Interesanta tema!

Image_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Aug 11, 2006 10:14 am 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
Si mie-mi place mult Huxley si o sa mai pun cateva cuvinte despre el:


În 1938 Huxley devine prietenul filozofului indian J. Krishnamurti, pe care îl admira nespus. Devine un vedantist din cercul lui Swami Prabhavananda, şi îl introduce şi pe Christopher Isherwood în acesta cerc. Imediat după această experienţă scrie cartea sa fundamentală în materie de idei şi valori spirituale, Filozofia perenă, în care analizează scrierile unor mari gânditori mistici.

Vederea sa a fost slabă în ciuda scurtei perioade de refacere care i-a permis, totuşi, să studieze la Oxford. În 1939 a auzit de Metoda Bates pentru creşterea naturală a vederii, şi de Margaret Corbett, care i-a predat-o. El a pretins într-o carte intitulată Arta de a vedea (joc de cuvinte în limba engleză, titlul cărţii se mai poate traduce si prin "arta de a înţelege"), care a apărut în SUA în 1942, şi în 1943 în Marea Britanie, că vederea i s-a îmbunătăţit substanţial în urma aplicării acestei metode. El a mărturisit că după ce a aplicat această metodă, putea citi fără ochelari pentru prima după 25 de ani .
[modifică]

Anii bătrâneţii

A început şedinţe de meditaţie şi a devenit vegetarian. Poate şi din acest motiv operele lui au fost puternic influenţate de misticism şi a început să experimenteze un drog halucinogen, mescalina, care i-a fost prezentat pentru prima oară de psihiatrul Humphry Osmond în 1953. Experienţele sale după ingerarea acestui drog psihedelic sunt descrise în eseul The Doors of Perception, Uşile percepţiei (titlul derivă de la câteva rânduri dintr-un poem compus de William Blake) şi romanul Rai şi Iad. Titlul eseului a inspirat de asemenea numele formaţiei de rock The Doors. Scrierile lui Huxley au fost foarte populare în perioada hippie.

Interesul principal al lui Huxley nu viza o entitate vagă, misterioasă şi subiectivă, ci un misticism înalt pe care îl exprima prin termenul "filozofie perenă". În anii 50 interesul lui Huxley pentru cercetările din câmpul psihismului uman creşte.

În 1960, Huxley a fost diagnosticat ca având cancer la laringe. În anii care au urmat a scris utopia Insula, şi în ciuda stării de sănătate tot mai precară a ţinut conferinţe la institutul Esalen. În 1959, Huxley, care a rămas cetăţean britanic, a refuzat ordinul Knight Bachelor oferit de fundaţia Macmillan.

Ideile lui au stat la baza formării mişcării Potenţialului Uman. A fost invitat să ţină numeroase conferinţe de către mai multe universităţi americane prestigioase. Într-un asemenea discurs ţinut în 1961 la California Medical School în San Francisco, Huxley atrăgea atenţia: "Va exista, poate pentru generaţia următoare, o metodă farmaceutică de a-i determina pe oameni să-şi iubească respectivele servituţi şi de a produce dictaturi fără lacrimi, ca să spunem aşa, o metodă de a produce un fel de lagăr de concentrare pentru societăţi întregi, astfel încât oamenii, deşi le vor fi luate libertăţile, chiar îi va bucura această stare de fapt."

Pe patul de moarte, fără să mai poată vorbi, i-a cerut în scris soţiei sale Laura 100 µg de "LSD, într-o injectie intramusculară". Ea a acceptat aceasta "eutanasie" şi Aldous Huxley a murit uşor a doua zi, pe data de 22 noiembrie, 1963. Moartea sa a fost eclipsată de asasinarea Preşedintelui John Fitzgerald Kennedy, şi de moartea autorului britanic C. S. Lewis.

Romanele satirice, distopice sau utopice ale lui Huxley nu îşi ratează niciodată scopul de a-şi pune cititorul pe gânduri. Acelaşi lucru se poate spune şi despre colecţiile sale de eseuri.

sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Aldous_Huxley

Interesul catre psihedelic banuiesc eu ca-i dat de acel Neptun conjunct cu Pluton din XII... nu?_________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Aug 11, 2006 7:02 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
mermaid wrote:
Interesul catre psihedelic banuiesc eu ca-i dat de acel Neptun conjunct cu Pluton din XII... nu?


Multumim frumos pentru documentatie.
Da, pe de o parte de Neptun pe XII, dar si de Jupiter din XII in conjunctie strasa cu ascendentul si, de asemenea, Lilith din casa VIII, atractie spre mister si ocultism, intelegerea mecanismelor malefice ce actioneaza la nivel de subconstinet colectiv sau de egregor._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Aug 11, 2006 9:53 pm 
Deci Mercur fiind retrograd probabil este responsabil cu ideile sale gen SF, un pic utopice si care nu sunt chiar clasice in aceptiunea tuturor. Si fiind pe axa 2-8 sondeaza mult domeniul ocult, spiritual.
Din nou gasim planete care se exprima bine fiind in domiciliu sau exaltare: Marte in Berbec- mesaj convingator care nu trece neobservat si care se impune natural, Luna in Taur-exaltare-deci sensibilitate, si intr-adevar gusturi alese si pentru alte arte si frumuseti ale vietii. Si nu in ultimul rand Saturn in Balanta unde este exaltat. Insa opozitia cu Marte tocmai in conditiile in care Saturn e exaltat mie mi se pare cam dificila. Si e pe axa interceptata...


  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Aug 13, 2006 9:41 am 
User avatar

Joined: Tue Jan 31, 2006 1:59 am
Posts: 638
Location: Bucuresti
Inca o dovada cum ca Mercur Rx nu-i asa rau, daca se fac eforturi in acest sens. Chiar citeam ca in tema multor scriitori Mercur e Rx, iar cineva il considera chiar un avantaj..._________________
Un astrolog competent poate demonstra ca orice eveniment, odata ce s-a produs, era inevitabil.
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Aug 13, 2006 10:15 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Nu, nu este un avantaj implicit... si asta iti poate spune cel care are o astfel de pozitie in tema natala. Nu este deloc simplu ca faci un efort de doua ori mai mult sa intelegi care este mersul lucrurilor (el nu realizeaza ca efortul este mai mare pt ca tocmai retrograrea le blocheaza puterea de a face aceasta comparatie), nu este deloc usor sa gasesti calea de a exprima ceea ce spui si mai ales sa intelegi feed back-ul. Retrograrea lui Mercur are, in mod misterior, o nostalgie a trecutului. El aduce un fel de interiorizare karmica, de parca toate simturile vor sa se racordeze la un alt sistem de valori, unul vechi, pe care nativul l-a abordat in trecut. Nu este exclusiv rau pentru sistemul de valori la care se face apel poate fi unul bun, superior si chiar unul moral. Scriitorii se intorc la gandurile pe care le-au lasat in undeva, artistii la emotiile neterminate, neimpartasite si poate mai mult decat scriitorii, acestia se tem de consecintele exprimarii lor, se tem ca le va fi atectata integritatea.
Mercur este o planeta mobila, care da impresia ca se autoregleaza in aspecte, dar nu este asa. Prin cele doua semne pe care le guverneaza Mercur devine mobil sau restrictiv.... el se deplaseaza rapid de la un punct la altul, de la un gand la altul, de la o fapta la alta creand falsa impresie a autoreglarii, iar pe de alta parte (si aici est cazul retrogradarii) el acumuleaza si rigidizeaza ceea ce altii ofera la schimba sau chiar gratis. Este un fel de copil care isi ascunde lingura in buzunar, pune boticul si se aseaza intr-un colt, in timp ce ceilalti copii se joaca galagiosi in mijlocul casei cu toate jucariile gramada.
Evident ca retrogradarea lui Mercur nu este semn de afectiune, ci aduce, in mod sigur si garantat, o alta perceptie asupra lumii, ca si cum ai privi lumea printr-o sticla de ceas de dimensiuni diferite in functie de puterea si cunostintele personale. Pentru un spirit puternic o sticla de ceas puternica si mare chiar daca ii deformeaza putin viata interioara, departarile si sensurile ascunse ale lumii ii apar in fata clar si limpede, daca nu va detine o putere personala suficient de mare atunci retrogradarea lui Mercur ii va aduce un marchalier continuu pe care il va folosi toata viata.
Doar prin puterea personala Mercur retrograd aduce calitati pe care altii nu le au si nu retrogradarea in sine._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Aug 14, 2006 11:22 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
Ac. in Gemeni arata inclinatzii catre investigatzii, cercetari, experimente. Guvernatorul ascendentului, Mercur, retrograd in Rac casa II , arata ca este usor impresionabil, mintea lui este permanent nelinistita, are nevoie de mult material de reflectzie. Mercur in casa a II, iata, semnifica beneficii obtinute prin scris… in domeniul literar. Careul Mercur –Saturn arata insa ca s-a confruntat cu multe obstacole, critica, opozitzii fatzishe. Careul Mercur-Marte (in domiciliu) amplifica dinamismul intelectual care-l epuizeaza deseori… Luna, ca dispozitor al lui Mercur se afla exaltata in Taur ( combinatzii farmaceutice, substantze…) pe casa XI – cerc vast de prieteni (multzi falshi – Luna opozitzie Uranus). Tot Luna, in aspect bun cu Venus din Rac, conjuncta cu AC, arata un om rafinat, placut, curtenitor si foarte agreat de sexul opus.
Sextilul Marte-Neptun arata iar, inclinatzie catre ocult, metafizica… combinatzii lichide, medicamente, substantze . Jupiter de pe Ac. il face sa traiasca experientze ciudate, dar care-i aduc mari beneficii interioare, as zice ... unghiuri originale in perceptzia lumii... a "minunatei lumi noi"...
"when the doors are cleansed, things will appear as they truly are: infinite" spunea william blake, cel care i-a inspirat titlul uneia din ultimele cartzi...
Soarele afectat de Uranus banuiesc ca-i aspectul vinovat de cancerul scriitorului… dar de ce laringe? Este vreun indiciu?_________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group