Gheorghiță COȘER
http://astrologicus.ro/

Carlos Castaneda
http://astrologicus.ro/viewtopic.php?f=8&t=691
Page 1 of 1

Author:  mihaela01 [ Tue Aug 22, 2006 11:02 pm ]
Post subject:  Carlos Castaneda

Carlos Castaneda este fondatorul celui mai incitant si controversat curent de idei din lumea contemporana, asa numitul "New Age", care dincolo de opiniile contradictorii s-a raspandit cu o repeziciune uluitoare in America si apoi in Europa.
Carlos Castaneda sustine in cartile sale redescoperirea puterilor ascunse ale spiritului uman, cautarea insetata a izvoarelor Cunoasterii prin experimentarea trairilor personale si directe.
Acestea l-au indreptat spre studierea antropologiei la Universitatea Californiana din Los Angeles.
In timpul anilor de facultate, in cursul unor cercetari etnografice intreprinse in Mexic, Castaneda l-a intalnit in 1960 pe Juan Matus, indianul Yaqui, cel considerat drept 'brujo' (vrajitor) si care il va accepta ca ucenic, calauzindu-l pe calea spinoasa a Cunoasterii.
Dupa renuntari si reveniri la stradania de a deveni om al Cunoasterii, dulcea otrava a cautarilor il va readuce mereu in preajma maestrului sau, don Juan care ii va deslusi mereu ca:
"Un luptator isi alege un drum de urmat cu inima si tocmai aceasta alegere il face sa se deosebeasca de un om normal. El poate recunoaste acest drum atunci cand se identifica total cu el, cand simte o mare liniste si placere parcurgandu-l pe toata lungimea sa..."

Practic cartile lui Castaneda sunt arta, literatura, filozofie, stiinta, magie, spiritualitate, o chemare catre noi insine si armonia Universului.

Cateva din cartile lui Carlos Castaneda publicate la noi:
Invataturile lui don Juan
Cealalta realitate
Calatorie la Ixtlan
Povestiri despre putere
Pase magice
Arta visatului

Author:  Green [ Tue Apr 24, 2007 7:25 pm ]
Post subject:  Carlos Cataneda

Exista, acum, si la noi in tara practicanti de Tensegrity (asa se numeste practica lui Castaneda). Unele tehnici sunt descrise in "Trecerea Vrajitorilor" de Taisha Abelar.

Author:  mermaid [ Fri Apr 27, 2007 7:13 am ]
Post subject: 

iata si un comentariu stiintzifico-literar la Castaneda care mie mi-a placut.

http://www.phantasma.ro/caiete/caiete/caiete8/02.html

pun si un mic fragment:

Oricum le-am lua, scrierile lui Castaneda sunt prea profunde pentru a fi simple contrafaceri. In ele este expusa o filosofie de viata care, chiar daca nu credem in existenta supranaturii pe care o clameaza, poate avea o eficacitate umana, asa cum au sa spunem niste tratate de morala stoica sau crestina. Chiar daca nu acceptam realitatea universului energetic pe care il descrie don Juan, el are complexitatea si sofisticarea unui sistem metafizic, precum cel al lui Leibniz, al lui Schopenhauer sau chiar al lui Einstein.

Mai mult, daca ar fi fost un simplu escroc, Castaneda nu si-ar fi trait el insusi, asa cum a facut-o, propriile inventii. Nu am putea intelege de ce Castaneda a ajuns sa-si modeleze viata ca si cum ar fi fost cu adevarat ucenicul lui don Juan, punând in practica tehni cile spirituale expuse in pro priile carti, cum ar fi "stergerea istoriei personale" sau "a deveni inaccesibil pentru ceilalti". De când a inceput sa-si scrie car tile, Castaneda a locuit imers in propria lume, si-a modificat existenta in functie de "inventiile" sale, fapt care asaza in alta lumina si dezvaluie ca simplista acuza de sarlatanie.
[/i]

Author:  mermaid [ Fri Apr 27, 2007 9:56 am ]
Post subject: 

Iar aici, sunt si mai multe pareri, la fel de interesante. Toate fac parte din revista Echinox volumul 8, intitulata "Samanismul postmodern", editata de Centrul de Cercetare a Imaginarului.

http://www.phantasma.ro/caiete/caiete/caiete8/

Author:  crislu [ Fri Apr 27, 2007 2:33 pm ]
Post subject: 

Aici http://www.prismagems.com/castaneda/ gasiti carti ale lui Castaneda .

Page 1 of 1 All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/