It is currently Thu Mar 28, 2024 10:50 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




 Page 1 of 1 [ 14 posts ] 
Author Message
 Post subject: tentatia fericirii
PostPosted: Tue Jan 10, 2006 8:09 pm 
User avatar

Joined: Tue Oct 18, 2005 3:57 pm
Posts: 36
Location: Timisoara
As avea o rugaminte pentru cei care ar putea sa-mi dea un sfat in legatura cu o tema complicata si controversata :FERICIREA ! M-ar interesa niste studii, articole, carti care trateaza acest subiect. De asemenea, ma intereseaza evolutia sau involutia fiintei umane sub impulsul fericirii. Intr-o clipa de entuziasm, m-am ancorat intr-un proiect destul de dificil. Astept parerile voastre, care, de multe ori s-au dovedit pertinente, interesante, dezvaluindu-mi uneori semnificatii la care nici nu m-as fi gandit!


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 12, 2006 8:17 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
Stiu o staretza de la Manastirea Jitianu care zice ca fericirea... ma rog, ea zice de bucurie, ar fi mai importanta decat sanatatea. Si argumenteaza prin faptul ca... multzi sinucigasi erau sanatosi tun pana la momentul ratacirii... Cam greu de delimitat, nu? ... cum sa te bucuri cand nu esti sanatos? Constat foarte des ca muuulte depind (ca sa nu zic tot) de substantele cu care ne e dotat creierul. Depinde cata serotonina, dopamina, norepinefrina ai... Adica... ce n-as da io sa ma bucur... da' daca n-am chimia... Taaare-i greu. Nu ca as fi genul care nu se bucura de cele mai apropiate minuni, un pic de iarba, o floare, apropierea alor mei... Dar... sigur ie ceva si cu combinatiile alea ...


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 12, 2006 11:06 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Ups, aici te contrazic... bucuria nu sta intr-un proces chimic iar emotiile noastre nu sunt doar reactii chimice, ci procele chimice sunt efecte ale unui proces subtil, energetic. Faptul ca informatia vine intai din astre este demonstrat de ce-i care au cercetat aurele corpurilor. Prin asta s-a aratat, cu ajutorul aparatului Kirlian, ca forma organelor apare intai pe structura energetica, pe forma de lumina din jur si apoi ea devine fizica. Spun gandindu-ma si la faptul ca nu se poate sa-mi fi propus sa bucur pe cineva vreodata si sa nu fi reusit ... iar asta nu are de-a face cu faptul ca oamenii respectivi aveau sau nu acele substante in creier, ci tine de o interactiune in care gustau din bucuria mea.
Eu cred ca noua ne lipsesc doua lucruri:
- dorinta de a ne bucura
- modele corect alese
Daca ne-am dori sa ne bucuram la fel de mult cum ne dorim sa avem bani, o relatie sau faima si recunoastere, moralitatea noastra ar avea alte notiuni la care sa se raporteze. Cat despre modele se poate vorbi foarte mult. Eu, insa, am observat ca modlul cel mai potrivit este cel care nu iti ingradeste libertatea. Cel care va considera exemplul sau cel mai bun este un om care la randul sau are nevoie de un model pentru ca exemplul care il reprezinta nu se poate sustine singur. Libertatea genereaza libertate. Bucuria, iubirea, altruismul, generozitatea, sacrificiul si devotiunea apartin libertatii indiferent cum este ea privita: libertatea de a gandi care duce la bucuria de a gandi, libertatea de a darui care duce la bucuria de a darui s.a.m.d.
Fericirea este o altfel de stare. Daca bucuria are un obiect si se construieste in raport cu un instrument, fericirea este o stare fara obiect. Poti sa fii bucuros, dar nefericit. Acest paradox indica si diferenta majora dintre cele doua.



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Jan 14, 2006 6:26 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
Stii, am iubit-o in copilarie pe Olguta lu' Teodoreanu desi eram o Monica nevricoasa si-mi zic ca d-aia n-am reusit nimic , ca n-am atitudine si-s amabila si am angoase si "spaime" si... da' las' ca nu-i tarziu ca POT sa-mi inlatur fricile si psihozele si sa musc din ai de-mi ghideaza viatza si ma pun la loc, ca doar io-s mai presus...
Ei... si ma culc. Si visez accident cu mortzi si ranitzi in detaliu si sange si NEPUTINTA si racnet din rarunchi... si ma trezesc mai mica si mai penibila decat am fost vreodat', ca am parinti in grija si copil pt care mi-e frica si probabil iar am sa fiu timorata o buna bucata de timp. Si-atunci te-ntreb: oare nu-i vorba, totusi, de chimie, de dotarea de substantze din cap? Nu suntem conditioanati? Nu-i vorba de o schema nenorocita clar trasata si degeaba mi se itzesc aripi ca mi se-arata'ndat' ca rolu' mi-e sa ma tirasc?
Poate ai intzeles ce zic... Adica... o veni informatia din astre, da' la tine vine un fel si la mine in altu'.. Diferenta... e chimia..

adica.. nu o sa reuseasca vreodata o camerista de motel american de autostrada sa identifice.. separat.. gusul ceaiului verde de cel al laptelui proaspat intr-o cana in care cele doua ingrediente au fost amestecate cu o linguritza de argint.. ( plus ca ar sustine la infinit ca nu conteaza daca lingurita e de argint sau de plastic.. sau daca toarta canii e ciobita sau nu.. ca lichidele ii par ca se amesteca la fel si ca gustul nu are nici o legatura cu recipientul.. ) intelegi Georghita?

mai explicit de atit.. pentru ca intotdeauna cuvintele ucid nuantele si transforma mesajul in idiotenie..
in studentie, la o petrecere, o prietena mai "emencipata" a venit cu o punga de pastile.. ecstasy, sau ma rog, cam asha.. ei bine, a fost singura data in viata mea cand am gustat asa ceva, aveam o varsta la care nu mai eram in pericol.. ei bine.. eu cred ca toate eforturile noastre sunt ..inconstient.. indreptate spre gasirea starii aceleia.. intelegi? empatie, lipsa simtului critic care mi se pare ucigator, gasirea frumusetii in orice.. chiar in forma unui bat de chibrit.. adica.. de ce nu ma pot minuna asa in mod normal? .. de ce m-am trezit apoi intr-un frig si.. intr-o realitate neprimitoare? pentru ca nu mai aveam substantele Gheorghita.. unii le au si altii nu.. un prieten yoghin mi-a zis ca am ales o metoda rapida si mai putin sanatoasa de atingere a eu-lui. Ei bine.. m-am apucat de yoga, caut cuvinte, caut intelepciune.. citesc Castaneda, Huxley.. dar starea aia.. de FERICIRE.. in care sa vad lucrurile nefiltrate .. n-o s-o mai gasesc.


Last edited by mermaid on Sat Jan 14, 2006 10:40 pm, edited 1 time in total.

Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Jan 14, 2006 8:53 pm 
Vorbind despre fericire am putea crede ca este ceva atat de greu de atins incat doar unii favorizati o pot obtine. De fapt nu e chiar asa. Cred ca ea (fericirea) nu fuge de noi niciodata, ci dimpotriva ne asteapta sa o atingem.

De fapt eu consider ca fericirea se afla in interiorul fiecaruia dintre noi. Ea de fapt sta acolo si asteapta sa fie gasita. Iar noi aproape niciodata nu cautam acolo unde trebuie. Mereu cautam in exterior. Alergam dupa lucruri exterioare, insa orice sprijin exterior se prabuseste intr-o zi iar noi ne indepartam tot mai mult de noi insine si implicit si de fericire. In momentul cand o cauti in exterior (fie substante, fie dorinta apriga de a fi iubit, etc) atunci te ratacesti intr-un spatiu infinit si risti sa nu te mai gasesti.
Adevaratul sprijin care NICIODATA nu se va prabusi este in noi.

De fapt fericirea nu e o stare indusa de altcineva sau altceva. Atunci cand spui: sunt fericit! este ceva ce simti ca vine din interiorul sufletului tau. Este ceva ce simti in suflet. Exista totusi o diferenta intre fericire si bucuria pe care ti-o produc anumite lucruri exterioare cum ar fi: un rasarit la malul marii, mangaierile persoanei iubite, imbratisarea fiului tau sau plimbarile pe cararile muntilor, etc etc.
Nu cred ca ar trebui sa asteptam ca altcineva sa ne faca fericiti. Evident acest lucru se intampla adesea, si este minunat. Dar se poate intampla sa pierzi acest lucru si cred ca cine se poate sustine singur in acele momente chiar isi castiga dreptul de a fi fericit si iubit.
mihaela.


  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 2:10 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
da, e frumos ce spui , Mihaela. Daca n-as sti ca asa este nici n-as fi aici acum. Dar tare lupt cu filtrele astea dobandite..scepticism, senzatzia de neavenit.. Il toot citesc pe Deepak Chopra cu factorul lui de putere. "puterea ta deriva din atasamentul fata de o sursa externa - fie ea o organizatie, cont in banca sau relatie. Problema cu factorul de putere este ca atunci cand inceteaza atasamentul, inceteaza si puterea si sentimentul tau de sine. " Asta, apropo de cautarile in exterior despre care vorbesti tu.
Apoi vine aceasta stareta, Siluana, fosta profa de filosofie si atee, care m-a cucerit cu toate retinerile mele vizavi de ortodoxia neaosha, transformata..

Apoi Dalai Lama care zice ca avem nevoie si de material si de spiritual (da-i Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu), ca eforturilor materiale total lipsite de valori le va lipsi mereu ceva DAR ca saracia e o problema. Mai zice ca APA, chiar daca este murdara din cauza altor factori (antrenatzi), ea, in sine, ramane pura..(adica ce ziceam eu despre mintea mea diluata de ignorantza, frica, furie.. - emotii distructive care se gasesc totusi in natura mintzii)
Deci adevarata solutie ar fi SCHIMBAREA INTERIOARA. Nu?

Buun
Si totusi, "stim prea bine ca hormonii programeaza creierul dictand gandirea si comportamentul unei persoane.Testosteronul este responsabil cu orientarea in spatiu, cu dorinta de reusita, cu spiritul de competitie. Femeile si barbatii cu un nivel ridicat de hormoni masculini nu au probleme in interpretarea unei harti, orientarea in spatiu, le plac jocurile video, reusesc sa nimereasca tinte, au un impuls sexual mai puternic si pot parca cu spatele.
Estrogenul este hormonul feminin care da acel sentiment de multumire absoluta, de bine, avand un rol major in comportamentul femeii, ce presupune ingrijire si protectie. Datorita efectului sau calmant, se administreaza si barbatilor agresivi (mai ales in inchisoare) pentru a controla comportamentul violent. Estrogenul ajuta si la memorie, ceea ce explica si motivul pentru care multe femei au probleme de memorie dupa menopauza, cand nivelul de estrogen scade. Progesteronul este hormonul care declanseaza sentimentele parintesti si educationale; scopul sau fiind de a incuraja femeia sa isi asume cu success rolul de mama. Progesteronul se degaja atunci cand femeia vede un sugar sau orice jucarie care ii aminteste de formele unui copil mic (brate scurte si durdulii, fata rotunda, ochii mari). "


Ei? Pai nu sunt oare la mana acestor mediatori ai starilor de bine?

Zi-mi tu cum dupa ce stiu asta si simt prin totzi porii, mai pot susttzine sus si tare ca" Fundamentul fericirii sunt afectziunea, simtzul fratern, responsabilitatea si simtzul comunitatzii"????


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 3:27 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Mermaid, aproape ca m-ai intristat...
Este adevarat ce spui cu factorii exteriori, cu sursa exterioara a puterii si cu realitatea influentei substantelor ... dar la fel de adevarat este si ce spune Mihaela ca fericirea sta in altceva. Cum ramen insa cu pustnicul care mananca foarte putin, cum ramane insa cu cei ce practica abstinenta alimentara ani de zile.. cum ramane cu bucuria extatica a Sfintei Tereza (mi-a venit acum in minte)... cum ramane cu noastalgia prietenilor din copilarie sau din tinerete... pot sta iele ntr-o substanta?
Aceiasi medicina si stiinta care acum se mandreste ca intelege mecanismul vietii si procesele prin care ea se desfasoara sustinea cu aproape 100 de ani in urma de microelementele se gasesc in organism in cantitati mult prea mici pentru a fi determinante in procese fiziologice. Atunci toata lumea a crezut... ca sa nu mai spunem ce furori au facut descoperirea importantei vitaminelor in organism si multe altele... Acum nu li mai acorda atat importanta pentru ca moda este putin alta... Da, se cunosc foarte multe despre procesele cerebrale, chiar surprinzator de multe, dar nu suficient de multe ca se explicam cu functioneaza. Se pot presupune multe, se pot elabora teorii care mai de care mai credibile, dar ele nu indica nici pe departe solutia... Explicatii se gasesc... extazy, testosteron, poate chiar distonocalm sau ceva banal cafeaua, insa cu toate aceste instrumente actionam asupra unui organ despre a carui functionare nu se stie suficient.
Daca poti obtine o stare de fericire si prin substante atunci ne intreba, impulsionati de tine, ce este de fapt fericirea?
Este doar o stare fiziologica? Este o deschidere spre energii subtile imposibil de pus in evidenta si explicat cu metodele moderne?



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 4:11 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
As putea sa zic..simplu si trist, da.. e cam.. o stare fiziologica.. Am o fosta colega de generala care n-a mai terminat studiile, a facut patru copii si sta intr-un apartament insalubru, copiii is ca sardelele intr-un pat.. Am intalnit-o zilele trecute. Arata LA FEL ca acum 20 de ani, rade la fel de molipsitor si din orice. Nici o umbra nu-i innoureaza privirea, gandurile. Fata asta nu se supara. Le ia cum vin. Isi lasa copiii la scoala singuri sa strabata Bucurestiul.. O intreb daca nu-i e frica. Zice ca nu, ca au un ingeras al lor. N-are nici umbra de indoiala. E fericita. Chiar este!!! Aurora Liiceanu zice ca daca ai vrea sa fii un bun parinte atunci ai face bine sa-i doresti copilului tau sa.. fie mai sarac cu duhul..

Sau as putea sa invoc cantecul cu: cand s-o-mpartzit norocuuuu'...

Dar n-am intentzia de a intrista, feri-ma Doamne, si atunci zic asa:

Cica la multele Athos o mers un om si o-ntrebat primul preot cum sa se mantuiasca. Si el i-a zis: pai, sa-l iubesti pe Dumnezeu si sa-ti iubesti aproapele. Si omul zice: ei.. nu pot pe Dumnezeu pentru ca ma pune in mii de situatii in care am de suferit. Si nici pe aproapele pentru ca.. nu-l sufar, pur si simplu. Sigur exista altceva. Si a mers mai departe la al doilea preot si la al treilea si .. acelasi raspuns. Si omu zice.. Mai.. tare greu imi va fi.. sa-i iubesc p-astia dar am o idee. Am sa ma comport ca si cum i-as iubi. Adica o mers la biserica, o tinut posturi, s-o rugat, o dat binete aproapelui si l-o ajutat la greu. Si stii ce? A functionat. Maine asa, poimaine la fel si a trait ani multi facand asta ca nici nu-si mai amintea de unde-a pornit si cine era el inainte.

Cred ca asa am sa fac si eu. D-aia poate tzi se va parea ca-n alte topicuri scriu altceva decat amaraciunea care reiese din ce am scris mai sus. :) Altfel..cum?

Sper ca ai zambit macar un pic.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 16, 2006 8:27 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
No, dar de ce sa te prefaci?
Exemplul tau nu spune nimic despre cum era omul inainte si cum a fost dupa, ce l-a schimbat si ce nu. Nu spune nici macar daca i-a fost util exercitiul. Conflictele, neputintele, limitarile sunt dureroase, dar ele sunt semnale ca sistemul care suntem nu functioneaza cum trebuie. Atat timp cat avem o perceptie gresita asupra fericirii este normal sa numim altceva decat fericire.
Mermaid, eu cred altceva. Eu cred ca atunci cand ne dorim sa fim fericiti nu trebuie sa cautam fericirea pentru ca nu o vei gasi in veci. Eu cred ca trebuie sa ne cautam linistea. Eu sunt covins ca mintea noastra percepe lumea deformat si cautand fericirea si punandu-ti in slujba acestui tel toata energia ta tu nu faci decat sa te risipesti in idealuri iluzorii. Chiar daca iti doresti fericirea, perceptia ta te face sa nu ti-o doresti implicit si sa o motivezi pentru a suplini alte goluri: lipsa banilor, a confortului, a unei relatii poate chiar a linistii.
Daca iti propui ca zilnic sa faci exercitii de liniste, iti vei opri acele fluctuatii ale mintii care iti consuma toata dorinta de viata si vei avea puterea sa te bucuri.
Nu-ti spun filosofii, am ajuns la concluzia asta in urma unor tensiuni cumplite. Chiar merge, iar viata ta ar putea deveni un jurnal al fericirii, nu o insiruire de dorinte pe care nu mai ai timp sa ti le indeplinesti fie pentru ca tot timpul sunt altele, fie pentru ca zilnic le ajustezi.
Toata lumea vorbeste deaspre autocontrol, dar exista prea putin efort in aceasta directie. Autocontrol nu inseamna sa nu te enervezi deloc, ci sa te controlezi: daca vrei sa te enervezi atunci sa te enervezi fara frica, daca vrei sa te calmezi o poti face fara probelma.
Si cand te gandesti ca toate pornesc de aici... daca vrei sau nu sa fii un om linistit.



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jan 20, 2006 11:44 am 

Joined: Sun Jul 31, 2005 1:01 pm
Posts: 193
Location: München
:) Buna ziua tuturor,


Fericire inseamna pentru mine sa-mi indeplinesc karma.Sintem aici sa invatam..
Dumnezeu nu cere de la nimeni sa faca friptura daca a primit numai cartofi si varza. Dar ne putem straduii sa facem o ciorba gustoasa...
Fericire inseamna sa te poti uita in urma, si poti spune ca ti-ai folosit pontentialul optimal.
Femeile in general au tendinta de se a indoii de ele insele..Operatiile estetice se fac 98% la femei. Ele vor sa fie mame ideale..Sotii ideale...etc.Cu cit mai mult se straduiesc sa fie perfecte, cu atit mai mult realizeaza ca nu pot fi....
De aceia este mai simplu pentru oamenii mai "slabi cu duhul".
Intuitiv ei stiu ca nu pot ajunge la perfectiune si numai alearga dupa ea..


mermaid :wink:
Dai tot ce poti si viata este cu adevarat frumoasa :!:

Laura


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 24, 2006 12:17 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
super faza cu friptura , cartofii si varza. O mai intalnisem si eu dar in varianta: "daca tot ce ti s-a dat e o lamaie, fa-ti limonada" sau cam asa ceva. Corect. :?


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Mar 04, 2006 7:55 pm 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
codru, iti recomand -in ordinea asta-:
1. "bucuria vietii" de Irving Stone; este viata... cuiva. cuiva care purta in el o explozie de culoare, o vitalitate dureroasa, incandescenta tandra, lava orbitoare si multa multa durere, pe cat de multa bucurie.
2. "jurnalul fericirii" de Nicolae Steinhardt; despre ascensiunea spirituala fara surle si trambite, cum se poarta in vremurile astea.
altfel, iti doresc multe calatorii -figurat si propriu-, multa deruta, multe itze, bucurii, durere si poate vei ajunge unde vrei. si daca ajungi, sa-mi spui daca ai ramas :lol: .
numa' bine!
Livia


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Mar 04, 2006 7:59 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Gamma wrote:
iti doresc ...multa deruta, multe itze



wow...multa deruta? :shock: :shock: :shock: cum vine asta? de ce multa deruta?



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Mar 05, 2006 7:13 pm 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
coser, :) cred ca si deruta, laolalta cu multe lucruri negative, ne ajuta sa evoluam. pe de alta parte, situarea intre 2 lumi, invalmaseala ce decurge din aceasta mobilitate extrema, labilitate chiar, te va ajuta, la un moment dat. plus ca are farmecul ei situarea in aceasta zona derutanta. si poate, mai stii, chiar acolo ti-e locul, desi pare destul de improbabil sa poti, ca om, sa fii mereu intre 2 ceva-uri -e o situatie abstracta, bineinteles.
e vorba de cautari, de gasiri, de regasiri, de intoarceri, de alte alegeri, de situari... da' banuiesc ca trebuie sa treci printr-un valmasag intreg pentru ca partea ta cea mai intima sa isi dea seama unde se simte acasa.
codru, chiar sper sa citesti ce ti-am recomandat! :)
numa' bine, oameni!
Livia


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group