It is currently Sun Mar 24, 2019 10:39 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Martha Bibescu
PostPosted: Fri Aug 07, 2009 5:54 pm 

Joined: Sun Nov 27, 2005 5:19 pm
Posts: 521
Stiam putine despre ea, insa pe masura ce citesc mai mult din cartea lui Ghislain de Diesbach, " Printesa Bibescu, ultima orhidee", pot sa spun ca sunt tot mai fascinata.
" Sunt umilitoare fara sa vreau" spunea ea, simtindu-se coplesita de darurile cu care fusese inzestrata: inteligenta, gratie si frumusete, farmec si forta de seductie. Printr-un mariaj furtunos si prin legaturi iluzorii, si-a cautat mult timp egalul, dar n-a intalnit decat oglinzi si masti. Scriitoare renumita (mai mult in strainatate decat in Romania), prietena cu regina Maria si cu regele Ferdinand (si cu multe alte personalitati ale vremii), personalitatea ei trebuie sa fi fost remarcabila.
"Martha, prinţesă Bibescu, este o romancieră, poetă, om politic şi memorialistă franceză de origine română. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezenţă de o mare nobleţe de spirit. A fost fiica lui Ion Lahovary, care a fost ministru al României la Paris şi ministru de Externe, şi al Smarandei ( Emma ) Mavrocordat. A fost soţia prinţului George Valentin Bibescu, care era văr primar cu Ana de Noailles, preşedintele Federaţiei Aeronautice Internaţionale. Privind data exactă a naşterii scriitoarei, din mărturisirile ei se cunosc cu precizie ziua şi luna (28 ianuarie, Bucureşti), anul 1886 stabilit doar dintr-o întreagă serie de ipoteze. " - Wikipedia
"Ea a demonstrat ca sfera publica, inteleasa mai ales in dimensiunea sa sociala si culturala, le poate cuprinde si pe femei, care si-au cucerit locul nu numai prin inteligenta si hotarare, dar si cu multa gratie".

Este interesant ce anume din harta natala i-a dat originalitate, talent artistic si spirit. Exista deci doua variante: este nascuta pe 28 ianuarie, 1886 (varianta pe care am gasit-o in carte) sau in 1889 (Wikipedia). Se pare ca ea ar fi comunicat in mod voit anul de nastere gresit pentru a se intineri cu cativa ani, dar nu se stie sigur.
Voi afisa cele doua posibile astrograme, cu rugamintea ca mai intai sa-mi spuna Gheorghita cum sa procedez pentru a calcula data nasterii, care era pe stilul vechi.
28 ian. 1886
28 ian. 1889_________________
http://marta-indigo.blogspot.com/
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Martha Bibescu
PostPosted: Fri Aug 07, 2009 8:06 pm 
User avatar

Joined: Wed Jul 20, 2005 10:49 pm
Posts: 821
Marta, stiu ca la ziua de nastere pe stil vechi se adauga 12 zile pt a ajunge la stilul nou:
deci ar fi 28 ian + 12 zile = 9 februarie . Si ca sa ai incredere, hai sa-ti spun si sursa de unde stiu: din anii din urma, de pe forum, explicase Gheorghita cum se face chestia asta cu stilul vechi si stilul nou...nu pot sa-ti dau o trimitere acolo, ca nu mai stiu unde era, am retinut ideea, si bineinteles, o folosesc cu incredere... :)
Uite, imi vine acum in minte data de "nastere " a Romaniei, deci se poate verifica ce am zis mai sus: 24 ian +12 zile=5 februarie..._________________
Mihaela A.G.(mag)
(http://argmihaela.blogspot.com)
"Există în noi ceva mai adânc decât noi înşine". (Sf. Augustin)
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Martha Bibescu
PostPosted: Sat Aug 08, 2009 7:20 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Marta,
este corect cum a spus Mihaela. In cazul Romaniei, pentru secolul al XIX-lea corectia se realizeaza aplicand 12 zile la ziua consemnata in cronici, iar pentru secolul al XX-lea, pana in 1919, cand s-a trecut la calendarul nou, se adauga 13 zile._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: Martha Bibescu
PostPosted: Sat Aug 08, 2009 10:14 am 

Joined: Sun Nov 27, 2005 5:19 pm
Posts: 521
Multumesc pentru ajutor, postez cele doua variante si revin.

Image

Image_________________
http://marta-indigo.blogspot.com/
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Martha Bibescu
PostPosted: Sat Aug 08, 2009 5:54 pm 

Joined: Sun Nov 27, 2005 5:19 pm
Posts: 521
Prima varianta, 1886, este cea corecta. Din scrisorile ei si ale altora care au cunoscut-o, punand totul cap la cap reiese clar aceasta data. Si este mult mai aproape de descrierea personalitatii ei Venus in Rac. Luna in Gemeni si mai ales Venus in Berbec n-o reprezentau. Era foarte putin inclinata spre latura fizica a iubirii, si nici un pic superficiala. Si Mercur in Varsator pare sa fie la locul lui, in trigon cu Jupiter si cu Uranus. Apoi din sinastria cu sotul ei reiese clar in cazul in care s-a nascut in 1886, atractia fizica si cam atat, atractie care a disparut repede (dubla opozitie Venus- Uranus). Facand comparatia cu unul din putinii pe care i-a iubit si i-a pretuit, Emmanuel Bibescu, apare clar iluzia pe care o da in sinastria lor sextilul Venus- Neptun, dar si faptul ca vorbeau “aceeasi limba”, erau, intelectual, la acelasi nivel (el a fost prietenul lui Proust)- trigon Mercur- Mercur.
Intr-o scrisoare a Elizei Bratianu, nascuta in 1870, ea spune ca Martha are avantajul de a se fi nascut la 16 ani dupa ea, deci anul este 1886.

E destul de dificil de inteles o harta fara ora de nastere, n-am gasit-o pe nicaieri.. Dar ca trasaturi care reies din harta se vad clar originalitatea, inteligenta, talentul oratoric, puterea de concentrare (Mercur- Varsator trigon Jupiter, Uranus), romantismul si idealismul, poate si telepatia, o receptivitate accentuata- Mercur sextil Luna, Venus in Pesti.
A avut parte de multa iluzie in viata, mai ales din partea sotului si a partenerilor (Soare in careu cu Neptun), pe deoparte era capabila de sentimente durabile si de seriozitate (Venus in trigon cu Saturn) dar puternicele dezamagiri in sfera sentimentala au ranit-o si probabil au determinat-o sa raneasca si ea (Venus careu Pluton).
Luna in Berbec in opozitie cu Jupiter si cu Uranus i-au dat efervescenta, a facut-o sa iubeasca calatoriile, schimbarile, i-a dat multa originalitate, detesta sa aiba o viata banala, obisnuita, statica. Probabil a facut excese si avea o parere exceptionala despre ea, lucru usor de inteles avand in vedere ca pe linia paterna ca si pe cea materna se tragea din familii istorice. Oricum ar fi fost insa nu ar fi suferit de subapreciere. Emotional n-a fost niciodata o invinsa, in ciuda iluziilor de tot felul pe care ea sau viata le-au creat. Motivul a fost inteligenta, curiozitatea, spiritul de calator si cautator de comori spirituale._________________
http://marta-indigo.blogspot.com/
Offline
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group