It is currently Thu Mar 28, 2024 8:01 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




 Page 2 of 2 [ 72 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Mon Mar 06, 2006 12:30 am 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
:)
bun, acu' revenim la subiect, sper, dupa ce ti-ai trasat concluziile de rigoare :P .


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Mar 07, 2006 9:26 am 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
cred ca toti avem o latura inclinata spre alta lume, una ascunsa si populata in cea mai mare parte de subconstientu' nostru si apoi de ceea ce percepe el, pe nesimtite chiar, despre o altfel de realitate. unii au o inclinatie mai deosebite spre asa ceva -poate si-o dezvolta sau poate e nativa, pur si simplu. ma intrebam, insa, incotro aluneca ei. stiu pe cineva care practica spiritismu', e o persoana care are grija de energiile -urasc cuvantu' asta, e cam suprasolicitat, da', deh...- cu care intra in contact, adica stie in ce se baga pentru ca e initiata. cu toate astea, sa fii cu un picior in luntre si cu altul in apa -unu' bagat rau in apa!- nu e dificil, pana la urma? ce urme lasa? te mai poti detasa vreodata de chestia asta, sau, odata ce pornesti pe drumul acesta al initierii, desi, pe de o parte, sa zicem ca ai acces la niste informatii mult mai complexe, chiar mai datatoare de sens, poate, ei bine, odata ce l-ai ales, la un moment dat, adancindu-te, nu devine o corvoada prea mare? asta vreau sa discutam, nu sa pornim polemici inutile, deviate de la subiect -aviz lui coser. si mai vreau sa punctez ceva: nu condamn pe nimeni, doar ma gandesc la o posibilitate. poate chiar gresesc in presupunerile mele, cine stie. asa ca astept contraziceri si/ sau aprobari :wink: .
numa' bine, oameni!
Livia


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Mar 07, 2006 9:35 am 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
ah, uitasem sa zic ceva; mi-am amintit acu':
pe de alta parte, adancirea asta in ceva, odata ce pornesti pe un drum, duce la multe revelatii. eu ma gandeam ca aceasta adancire poate duce la o scufundare, de fapt. oare acolo trebuie sa ajungem, la o depersonalizare, la triumful spiritualitatii? energie pura? siluete, umbre?
chiar s-a presupus ca daca omul si-ar folosi mai mult decat 2% sau 6% -cat o fi- din capacitatea creierului, ar fi capabil de multe lucruri... ultimu' stadiu, cel de 100%, fiind posibilitatea de a trai simultan atat in trecut, prezent si viitor, fiind si mort, si viu. prima etapa de dupa depasirea stadiului de "om inteligent" ar fi empatia, clarviziunea.
deci, ca sa condensez: exista samburele ala magic pe care fiecare dintre noi il avem; dar unde duce el, daca il exploram? despre asta as vrea sa vorbim; poate imi impartasiti din experientele voastre si eu din ale mele.
uf, am atatea intrebari! :P
numa' bine!
Livia


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Mar 07, 2006 10:00 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Gamma wrote:
asta vreau sa discutam, nu sa pornim polemici inutile, deviate de la subiect -aviz lui coser. Livia


Intai te atentionez sa-ti tii coltii departe sa nu-i scot si eu pe ai mei.. daca ai fi citit cu atentie nu cu frica sau desconsiderare ai fi vazut in raspunsurile pe care ti le-am dat au fost o extrem de simpla lectie de ocultism... asa la nivelul la care il intelegi tu. As fi preferat sa-ti vorbesc despre energii, despre experiente si despre incercari majore ale vietii, despre cum sa-ti cauti calea si ce anume sa alegi din viata, dar aceasta parte a ocultismului cred ca-ti este straina. Tu intrebi, ceri si pana la urma pretinzi, dar daca nu ai inteles din ce am scris eu anterior decat ca deviez de la subiect, nu vei putea intelege experienta mistica a unui om... fara suparare!
Iar daca vrei sa vorbim despre experienta incepe cu tine...


Ocultismul lucreaza si cu notiuni abstracte, iar notiunea de "a lucra cu energia" este una dintre ele... pe tine te oripileaza ideea de energie si bag de seama ca nu faci nimic sa intelegi asta... In momentul in care ti se raspunde si in raspuns apare cuvantul "energie" sau mai stiu eu ce alt cuvant pe care nu-l accepti te zburlesti ca pisica atunci cand vede un catel... Daca vrei sa intelegi tre sa faci un efort... si cand ti se spune asta nu se crede nimeni superior (he he o alta obsesie a ta)...

Gamma wrote:
asa ca astept contraziceri si/ sau aprobari

hai sa incepem prin a considera ca o discutie nu se rezuma doar la cele doua notiuni. Ca pe langa acestea din discutie se mai poate obtine un transfer de informatie, o completare a informatiei, o sinteza a unui subiect sau idee etc etc nu doar ale doua...


Last edited by coser on Tue Mar 07, 2006 8:10 pm, edited 1 time in total.


_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Mar 07, 2006 7:42 pm 
Draga Gamma, desi vorbesti enorm de mult, sincera sa fiu singurul lucru pe care l-ai reusit in ceea ce te priveste este sa devii penibila :twisted:. Pentru ca ilogica ai fost din primul moment. Adica ai solicitat o astrograma (a ta), iar apoi ai strigat foarte tare ca ultimul lucru pe care il doresti este sa se vorbeasca despre tine.

Nu e nimic rau ca vrei sa vorbesti despre ocultism (de fapt cred ca nici tu nu stii prea bine despre ce vrei sa vorbesti). In momentul in care vei ridica o anumita problema despre un anumit subiect trebuie sa ai macar cat de cat niste notiuni elementare la baza. Pentru ca altfel nu vei intelege nimic din ce ti se va explica. Lucru ce s-a si intamplat de fapt.
mihaela.


  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Mar 07, 2006 10:51 pm 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
coser, intr-adevar, exact despre lucrurile astea as fi vrut sa vorbesc! adica discutia sa ia amploare: "As fi preferat sa-ti vorbesc despre energii, despre experiente si despre incercari majore ale vietii, despre cum sa-ti cauti calea si ce anume sa alegi din viata". si da, mi s-a parut ca deviezi de la subiect in momentul in care incercai sa ma mulezi dupa cum vroiai tu, repetandu-mi ca gresesc, in loc sa dai drumul comunicarii. poate greselile mele s-ar fi reglat din mers, ce zici? spun asta pentru ca chiar sunt dornica sa aflu parerile voastre. observ insa ca aveti o mare reticenta in a mi le impartasii. e doar o constatare, una care, insa, dupa mine, necesita o decizie. eu tot insist, in speranta ca chiar vom comunica, dar daca nu aveti deschiderea necesara inspre mine sau inspre ceea ce va spun eu, atunci spuneti-mi, pentru ca demersul meu gaseste un teren arid la voi, asa ca nu am de ce sa mai insist.
asa ca, coser, am fi ajuns si la experientele mele, dar ca sa ajung acolo simt nevoia sa trec de pragul reticentei. daca nu e de trecut, ok, nu insist; chiar inteleg: avem perceptii diferite sau ce-o mai fi, si asta e. inchei topicul. asa ca astept raspunsurile voastre daca vreti sa-l mai continuam au ba, ca sa nu mai fiu considerata penibila decat in eventualitatea in care ma lupt cu morile de vant.


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Mar 07, 2006 11:21 pm 
Livia, nu are nimeni nici o reticenta fata de tine. Iar o discutie ia amploare daca e interesanta, daca se includ puncte de vedere noi, originale, etc. Tu ai initiat topicul, insa nu-l sustii cu puncte de vedere despre ocultism ci doar bati campii despre orice altceva.

Incearca sa dai o definitie macar despre acest ocultism. Sau poate tu vrei sa vorbesti despre altceva si numesti acest lucru ocultism.
mihaela.


  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 08, 2006 12:02 am 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
mihaela01, eu mi-am expus parerea inca din primele postari despre ceea ce cred eu ca inseamna ocultismu'. apoi, daca aveti pareri, comunicati-le. io am spus ce cred iar voi ati negat. la asta s-a rezumat. situarea mea in ceea ce priveste ocultismu' nu este foarte avizata, am recunoscut asta, drept pentru care nu pot decat sa lansez cel mult niste presupuneri sau niste intuitii proprii -cum de fapt am si facut- si sa va las pe voi sa dati tonul, sa manevrati discutia incotro vreti, pentru ca voi stiti mai multe. da', uite, mihaela01, ca sa nu spui ca nu am bunavointa, ma repet special pentru tine, cu dedicatie: cred ca fiecare dintre noi dispune de o incarcatura magica; depinde cum o folosim. practici ca ghicitu' in carti, spre exemplu, le gasesc oculte -adica o alunecare negativa, o folosire a magiei noastre personale in scopuri negative; gasesc ca iti fac rau astfel de practici. in primu' rand sa stii astfel de notiuni, sa iti ghicesti destinul, parca nu intra in informatiile pe care ar trebui sa le stii neaparat. imagineaza-ti un practicant al ghicitului, un practicant excelent chiar: descopera ca o sa moara peste x ani. descopera si cum. fara nici o urma de indoiala!!! e groaznic, iti dai seama?! ... ca sa nu mai vorbim de energiile cu care intrii in contact. am mai spus... te adancesti in ceva: dar unde?! iar, pe de alta parte: e bine sa te adancesti, mai exista cale de intoarcere, sau, odata ce stii, stii si gata, nu mai poti da inapoi de pe drumul initierii... mihaela01, din experientele tale, te-ai simtit vreodata ca drumul pe care l-ai ales nu mai poate fi intors? ca esti prinsa in el? ce fel de intrebari ti-ai pus tu cu privire la energii? ce fel de intrebari ti-ai pus tu tie cu privire la alte chestii pe care le-ai intampinat? -intrebarile sunt valabile pentru toti, de fapt, nu numa' pt mihaela01.
Livia


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 08, 2006 12:17 am 
Quote:
sa iti ghicesti destinul, parca nu intra in informatiile pe care ar trebui sa le stii neaparat.


Multe lucruri despre destin sunt inscrise intr-o astrograma natala. Iar pe tine am observat ca te intereseaza mult de tot astrograma ta.

Quote:
imagineaza-ti un practicant al ghicitului, un practicant excelent chiar: descopera ca o sa moara peste x ani. descopera si cum. fara nici o urma de indoiala!!! e groaznic, iti dai seama?! ...


Nimeni nu descopera nimic fara sa fie pregatit sa afle. Iar daca e pregatit, atunci nu e groaznic deloc.
Dar in general viitorul nu e chiar batut in cuie.
mihaela.


  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 08, 2006 12:20 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
gamma

TIE ti-a povestit cineva experientele spirituale, mistice, magice, oculte etc etc... in afara de ciudatii de care ai amintit la inceput pe care ai zis ca-i cunosti?

s-a chinuit vreodatat cineva cu tine sa te faca sa intelegi ceva?



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 08, 2006 12:30 am 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
lasa-l pe-ala; oricum s-a schimbat...
da, am vorbit cu multa lume despre chestiile astea. dar nu pot sa spun ca am punctat ceva sau ca a fost o discutie foarte elaborata... au fost mai mult crampeie, tre' sa recunosc. tocmai de aceea ma aflu aici si as vrea sa stiu de la voi lucrurile astea, coser.


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 08, 2006 12:50 am 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
mihaela01... de-ar fi atat de simplu: daca esti pregatit, 'k, gata, asta e cheia. una e sa fii pregatit, si alta e sa induri treaba pentru care esti pregatit. e dureros chiar.
ai fost vreodata sa iti faci un test HIV? a fost si o emisiune: "5 pentru natiune", un documentar live cica-i spunea -ca sa aibe o denumire- si era un tip acolo care a spus ca prefera sa nu isi faca testu' HIV, desi o facuse de 2 ori neprotejat. crezi tu, mihaela01, ca esti vreodata pregatit sa aflii cand o sa mori? hai sa fim seriosi! oricat de intelept ai fi, ti se schimba viata, traiesti cu o apasare continua. poate nici nu mai speri la nimic. bucuriile tale sunt... umbrite, oricum. pentru ca tu stii! ai ales sa stii si uite rezultatu'. si uite si pretu'.
dar asta era doar un exemplu. mihaela01, tu ce experiente oculte ai avut?


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 08, 2006 9:00 am 
Doamne, mai Gamma, eram sigura ca vrei sa vorbesti despre altceva si nu despre ocultism. Faptul ca faci sex neprotejat cu parteneri necunoscuti nu tine de ocultism. Asta tine de o inconstienta pe care ti-o asumi cu riscurile de rigoare. Iar despre asta nu am ce sa-ti spun. Este mult prea off topic.

Despre experiente oculte in genul celor avute de tine, am avut si eu recunosc. Adica mai de demult am fost si eu la persoane care mi-au dat in carti insa acest lucru nu m-a marcat, ci mai mult m-am infuriat eu pe mine ca n-am avut altceva mai bun de facut.
Iar despre afisele de pe stalpii din B, desi eu nu locuiesc in B, sunt si pe aici destui stalpi cu afise pe ei, insa iarasi iti spun nu m-au afectat atat de mult. De fapt nici nu prea i-am bagat in seama.

Insa da, nimeni nu e pregatit sa moara niciodata. Un om obisnuit, asa ca noi nu poate fi linistit la gandul mortii.

Si as vrea sa-ti dau un sfat: un pic de decenta din partea ta ar fi binevenita.
mihaela.


  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 08, 2006 10:08 am 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
nu mi-a dat mie nimeni in carti; era doar un exemplu, mihaela01. imi cer scuze daca am fost indecenta; nu am intentionat treaba asta. dar pentru tine ce inseamna ocult? te atrage chestia asta? cum consideri ocultismu'? ai avut de-a face cu asa ceva? mi-ar placea sa imi impartasesti din experientele tale...
Livia


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 08, 2006 10:53 am 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
Livia, ie pacat sa insishti in acelashi fel... iesti fata inteligenta ce naiba... numara numai de cate ori ai pus intrebarea aia de mai sus si de fiecare data, in context, dadea strident si perimat ... poate nu intrebi cum trebuie, dezvolta si tu nu intreba ca din chestionar. Desfashoara ceea ce te framanta si ia-o pa puncte... altfel te-nvartzi in juru' cozii si se creeaza si o atmosfera enervanta. Tu stii ceva, simtzi ceva...da mai departe faci zgomot. Cateva posturi inainte te-antrebat coser daca nikul tau are legatura cu Ganesha... si ai raspuns ceva care se termina cu... kinky... Intzelegi despre ce vorbesc?



_________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 08, 2006 11:14 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Gamma wrote:
nu mi-a dat mie nimeni in carti;


ia du-te la cineva sa-ti dea in carti si apoi du-te la cineva sa-ti ghiceasca in tarot sau in bobi sau pe la vrajitori si apoi intoarcete la astrologie sa poti face o diferenta... si fa niste glume pe seama celor care cauta raspunsuri pentru tine, indiferent ce metode folosesc ei, dar in fata lor ca sa vezi cum vor reactiona... si abia atunci vei vedea ca aici, inainte de toate, ai primit intelegere si, culmea, lumea de pe aici chiar isi bate capul cu problemele tale...
Incearca asta ar fi o alta lectie practica de ocultism si, la urma urmei, o confruntare cu realitatea... ce zici?



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Mar 09, 2006 1:28 am 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
mermaid, da, asa o fi, numa' ca nu am ce sa dezvolt pt ca am prea putine cunostinte, de-aia vroiam sa dezvoltati voi, nu sa punctez in nici un fel, ci sa va las sa va exprimati liber. in fine, deficit de comunicare, asta e. oricum, am mai spus: daca vreti sa continuam, bine, daca nu, nu. asa-i, am tras de voi, in speranta ca imi veti sopti ceva. nu s-a intamplat asta, dar in nici un caz nu am pornit din capu' locului cu reaua intentie de a va frustra in vreun fel. imi cer scuze ca unele persoane s-au simtit lezate, desi, repet: nu am intentionat defel acest lucru!
Livia


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 15, 2006 2:27 am 
User avatar

Joined: Thu Jul 21, 2005 11:18 am
Posts: 54
...Intotdeauna prin neimplicare si echidistanta natura adevarata a lucrurilor poate fi usor accesibila. Am parcurs de mai multe ori acest topic si am lasat timpul sa-si dea masura inainte de a da impuls chemarii de a contribui cu propria viziune asupra acestui subiect. Chemarea initiala de a interveni s-a datorat faptului ca am fost nevoita sa remarc felul in care curiozitatea sincera, deschiderea si lipsa de rigiditate au fost sanctionate ca fiind impulsivitate si agresivitate si cum subiectul initial a fost deviat, in cele din urma, catre analiza pe text si atitudine „inculpatoare”, fara a se atinge miezul problematicii propuse. Motivul pt care am lasat atata timp sa se decanteze primele impresii (asta cu atat mai mult cu cat implicarea mea nu era decat tangentiala prin calitatea de membru al forumului) a fost atat dorinta de pastrare a neutralitatii, cat si aceea de a atinge cat mai mult din aspectele pe care le implica un asemenea subiect. Am credinta sincera ca fiecare dintre cei implicati in aceasta discutie, daca isi va acorda ragazul de a revedea cu mintea limpede intregul topic, va putea discerne cu inima mult mai usoara natura adevarata a lucrurilor si va putea accepta fata de sine unde a reactionat pripit si limitativ. Sa nu ne grabim sa sanctionam efervescenta sub titlul de vehementa si nici curiozitatea ca fiind lipsa de respect. Am de facut aceeasi observatie si referitor la rubrica de discutii astrologice cu caracter particular :wink: .

Daca vrem sa ne dovedim demni practicanti si pasionati de astrologie, avem in primul rand dreptul moral de a nu concluziona pripit doar pe baza caracteristicilor disonante ale unei zodii, catalogand, de exemplu, Berbecii drept exclusiv impulsivi, Taurii exclusiv lenti, Leii aroganti, Pestii haotici si asa mai departe. Din acest punct de vedere, astrologia poate fi sau o binecuvantare, sau un blestem, ne poate sau elibera, sau limita. Daca o folosim pt a pune etichete mai sofisticate, insa tot etichete, inseamna ca nu ii respectam cu adevarat invatatura.

Intai de toate, vreau sa precizez ca denumirea de ocult vine din latinescul “occultus”, ascuns, definind cunoasterea secretului, ascunsului, cunoasterea mistica, intuitiva, ca opusa celei a vizibilului si masurabilului….nu as fi de accord ca se refera la cunoasterea secreta cu sensul de rezervata doar initiatilor, cunoastere care trebuie sa-si pastreze intact caracterul secret, aceasta explicatie tinand mai degraba de domeniul ezotericului. Pt multi ocultisti, aceasta cunoastere reprezinta pur si simplu studiul a ceea ce se gaseste dincolo de realitatea palpabila si de ratiunea pura. Termenul grecesc pt ocult este esoterikos; practic, ocult ar insemna ascuns, iar ezoteric (din grecescul “esoterikos”) intern. De altfel, prin ezoterie, filosofii alexandrini si greci intelegeau un fel de clasa aleasa ai caror reprezentanti primeau acces la cele mai abstracte invataminte, imposibil de inteles de catre discipolii obisnuiti. Ocultismul este in cautarea Adevarului care se gaseste dincolo de suprafata si opereaza cu notiuni ca magie (inteleasa si ca vrajitorie, magie rituala), divinatie, voodoo, numerologie, astrologie, alchimie, wicca, chiar Kabbala, etc etc.

Am cautat prin biblioteca definitii cat mai concise ale ocultismului, si dau mai jos doua exemple din ceea ce am gasit.
In “Dictionarul de Filosofie” am gasit asa: “ocultism= ansamblu de conceptii si practici superstitioase privitoare la pretinse forte tainice, supranaturale, cu care unii initiati ar putea intra in contact pe cai deosebite de cele ale cunoasterii obisnuite. Sunt denumite “stiinte oculte”: magia, astrologia, cabala, divinatia, spiritismul.”.
Apoi am gasit in “Dictionar de mitologie generala“ al lui Victor Kernbach urmatoarea expunere: “Ocultismul: doctrina considerand ca in lume exista forme oculte (supranaturale, tainice) cu care, in anumite conditii si cu ajutorul magiei, omul poate intra in relatie directa. Pt ocultism, omul este rezultatul coroborarii intre diferite planuri ale existentei. Uzand de o metodologie specifica (antrenament psihic, influentarea pe cale magica a fortelor oculte), ocultistii afirma ca omul poate realiza ridicarea sa in planurile superioare ale existentei, obtinand totodata stiinta secreta, adica acea cunoastere care depaseste cunoasterea umana obisnuita. Desi forme preocultiste au existat in toate societatile dominate de magie (in triburile primitive, de asemenea in civilizatiile antice mai ales in Mesopotamia, Egipt, China, etc), e socotita drept prima opera ocultista scrierea hermetica “Tablele de smarald”, atribuita lui Hermes Trismegistos (de aici stiintele oculte fiind numite si hermetice -> hermeneutica). Metoda de baza a ocultismului este analogia (aplicata, de exemplu, in “Tablele de smarald”. In secolul III, sub influenta scolii alexandrine, stiintele oculte incep sa fie impartite in 3 categorii: alchimie, astrologie, Kabbala.”
Cateva pasaje mai jos gasesc ca “din ocultismul clasic au derivat, in ultimele doua secole, spiritismul si teozofia. Partizanii de azi ai ocultismului numara peste 30 asa-numite stiinte oculte (printre ele chiar si o medicina oculta), ei referindu-se la intuitia mistica si la revelatia personala ca la sursele autentice ale cunoasterii”.
Ca sa imi primesc confirmarea ca nimic nu este intamplator, rasfoiam intr-o doara prin “Hermetismul” lui Francoise Bonardel si mi s-a deschis cartea exact la pagina unde se aborda problema ocultismului, asa ca simt obligatia morala de a spicui si de aici: “ asezata sub inalta autoritate a lui Papus, aceasta miscare poate fi alaturata hermetismului prin importanta acordata legii analogiei pe care se bazeaza o mare parte din practicile sale “magice”. Ocultul ramane, totusi, o notiune foarte vaga, reunind toate manifestarile invizibilului, apte sa demonstreze unitatea universului spiritual si material”. Si daca tot am ajuns la Papus si la hermetism (ramanand totusi pe teritoriul ocultismului), iata cum definea el stiinta secreta a antichitatii: “Stiinta ascunsa- Sciencia occulta; Stiinta ascunsului- Sciencia occultati; Stiinta care ascunde ceea ce a descoperit- Sciencia occultans”.


Gandindu-ma acum la sensul peiorativ atribuit astazi termenului de ocultism si confundarea acestuia cu demonismul, nigromantia, etc, inteleg ca magicianul (vraci, solomonar, etc), ca depozitar al unor cunostinte temute, este perceput instinctiv ca demonic de catre semenii sai....care propaga convingerea conform careia „maleficiile” se desfasoara exclusiv sub supravegherea diavolului. Cred ca mai degraba mentalitatea aceasta s-a propagat in Europa occidentala, Europa Inchizitiei, pt ca in zonele orientale ale Europei (ca sa ma refer doar la cultura continentului nostru) practicile magice cunosteau o mai mare liberalizare: cel care STIA putea face SINGUR orice. Este vorba despre magia personala si despre fortele care zac adormite in noi, despre cotloanele noastre doldora de bogate cunostinte pierdute si spre care accesul nu este conditionat de initieri sofisticate, ci doar de un spirit pur si necorupt, secondat de atentie si determinare (vointa ca principiu de baza al actului magic). Este motivul pt care, in cam toate cultele, tentatia ocultului este simbolizata de Gnoza, Cunoasterea adevarata....

Ca atractie (sau spaima) personala, ocultul este prea ades asimilat accesului la continuturile tenebroase (cu tenta malefica) ale fiintei si, prin asta, la Rau ca principiu universal. Este samanta pe care o purtam in noi ca entitate colectiva. Constientizarea dualitatii incepe odata cu actul lui Adam de a se hrani din Pomul Cunoasterii Binelui si Raului, cand Satan (ca sa pastram denumirile consacrate) l-a hranit pe acesta cu aceeasi iluzie pe care o avea de fapt si el, cea a dihotomiei si antagonismului, a polarizarii Principiului Unitar, a disocierii in pozitiv si negativ. Spaima de ocult este echivalenta cu spaima de Cunoastere.

Asupra intelesurilor, identitatii sau diferentelor dintre termeni („ocult” si „ezoteric”) nu intentionez sa insist si nici asupra apartenentei astrologiei la o categorie sau alta...consider ca disocierea aceasta nu poate opera atata timp cat este vaga si subiectiva si in plus ne abate atentia catre lucrurile neesentiale. Personal as atribui astrologiei atat un caracter ocult, cat si unul ezoteric....dar mai ales exoteric, asa cum se intampla astazi. Tendinta generala este de a echivala intelesurile celor doi termeni (ocult si ezoteric), asa ca fiecare alege in ce fel ii foloseste. Pt cei interesati de semnificatiile exacte, categorii, descrieri, lamuriri, recomand asta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Esotericism
http://en.wikipedia.org/wiki/Occultism
http://en.wikipedia.org/wiki/Astrology

La modul general, termenul de ocult s-a perimat, acesta este sentimentul meu si probabil cu totii am inceput sa simtim asta ca prim efect al trecerii in Epoca Varsatorului; el isi pierde acum semnificatiile care i-au conferit insasi denumirea, a incetat a fi mai avea un caracter ascuns, secret. Din momentul in care accesul la cunoastere a devenit nu un privilegiu al celor alesi sau al celor sensibili, ci o constanta banalizata a vietii obisnuite, un accesoriu eventual pitoresc (inca), conservarea vechilor ritualuri si atitudini legate de acest fenomen au sfarsit prin a cadea in desuetudine.

Prin insasi denumirea sa, ocultismul presupune ceva ce nu trebuie desacralizat, corupt, pronuntat sau manifestat, insa vremurile in care traim aduc o revalorizare a tuturor vechilor cutume prin mentalul superior reprezentat de Uranus. Exista acum o mare capacitate de constientizare si elevare intelectuala, o repunere pe noi baze a vechilor valori perceptuale, a carei cea mai potrivita expresie ar fi „cunoasterea fara cuvinte”; este conectarea la Intentia universala intr-un mod nemijlocit, dar aceasta conexiune nu este de natura vaga, diluata, cetoasa, mistica a Erei Pestilor, ci este o rarefiere pana la esente insa intr-un sens activ, original, luminos, o simtire directa, de o natura eliberatoare, a cosmosului. A ascunde si a incripta in aceste timpuri nu corespunde erei actuale, sunt reminiscente ale vechilor directii. „A oculta” isi muta sensurile in alt plan, acela al impecabilitatii ca si combinatie intre capacitatea de constientizare si cunoasterea fara cuvinte. Daca ne raportam putin la parintii nostri, ne dam seama ca avem o gandire mult mai abstracta decat ei, facem altfel conexiunile, avem un acces mult mai facil la inconstient.....de cele mai multe ori sferele in care ne trimitem senzorii depasesc capacitatea lor de intelegere, ceea ce nu inseamna decat ca suntem altfel construiti decat ei si deci avem o misiune mult mai clar conturata pe directia vremurilor noastre.

Probabil fiecare a simtit, la un moment dat, ca a existat o bariera, foarte distincta in timp, dincolo de care lucrurile n-au mai fost niciodata la fel. Pur si simplu atunci s-a facut (poate doar in plan personal, pe moment) trecerea dinspre vechea structura catre noua era; imi amintesc ca, pt mine personal, aceasta bariera s-a produs exact in primele zile ale anului 1990, sentimentul de traversare a unei treceri catre un „altceva” s-a accelerat apoi iar declick-ul s-a produs dupa fix un deceniu.....moment in care am stiut ca tot ce era de trait in vechiul fel isi avusese deja sansa de a fi trait si ca revenirea nu va mai fi niciodata posibila. Noi apartinem deja noii vibratii si ne construim in acest fel, de aceea tot ceea ce tine de ocultismul prafuit din a carui esenta am mai prins si noi ceva va fi repus pe noi baze. Reminiscentele vulgare ale deja vechilor practici impanzesc inca realul (spiritisti, ghicitoare, vrajitoare de tot felul, etc), dar cred ca menirea omenirii nu este sa ramana pe aceasta treapta si nici nu o va face. A fi acum tributar al acestor practici are mai degraba implicatii de natura personala (si karmica), in covarsitoarea majoritate nu este decat urmarea unei inclinatii obscure si are consecinte energetice de nebanuit...pe care Universul nu ezita sa le sanctioneze deoarece, de cele mai multe ori, puterile care ne-au fost incredintate sunt utilizate distorsionat fata de scopul nobil caruia erau destinate. Nu vreau totusi sa insist aici, fiecare este responsabil pt faptele si intentiile sale...si oricum ceva din noi STIE intotdeauna cand se afla pe o pista gresita sau nu.

Revenind la Varsator ca stadiu actual de intrupare a rasei umane care doreste sa-si determine locul in ecuatia cosmica....acesta reprezinta arhetipul care toarna inconstientul (apa) in constient, intreprinde actiunea de aducere din tenebre in lumina cunoscuta a realului. Apa varsata inseamna, in valenta sa elevata, vehiculul cunoasterii, este o natura dizolvanta si mobila, destinata a stinge setea sufletului. Se intampla o adevarata revolutie spirituala acum si noi tocmai jucam in actul intai al piesei. De aceea ocultul nu mai este si nici nu va mai fi ce a fost: constiinta umana a depasit acel nivel si va transforma si aceasta valoare.

Totusi ocultismul inca este folosit si are un aer misterios care atrage si sperie deopotriva; insa felul in care se face uzanta de el este definitoriu pt schimbarea care deja ia loc in constiinta colectiva. Ocultistul autentic nu va epata niciodata cu stiinta sa, cele mai importante atribute ale sale vor fi obligatoriu modestia si chibzuinta; el nu cauta sa se evidentieze, sa-si extraverteasca natura, nici macar nu-si sugereaza sfera de preocupari. Un fapt ocult nu tine niciodata sa demonstreze ceva pt ca si-ar pierde intelesul de baza, acela de a ramane tainic; in cazul acesta, laptarul din colt care are un laborator alchimic in pivnita si o biblioteca ezoterica bine pusa la punct (si totusi continua sa-si duca viata modesta, constient ca prima masura a valorii si securitatea cunoasterii sale nu trebuie sub nici o forma sa atraga atentia!) va intrupa adevaratele principii ale cunoasterii sacre in fata unui „initiat” cu insigna pe piept, membru activ sau onorific in inalte loje „oculte” (ghilimelele nu sunt intamplatoare), temut, respectat, etc. In acest ultim caz nu mai este de mult vorba despre ocult, ci despre un cerc (eventual presupus) elitist inchis. Un act ocult este acela despre care nu se stie si nici macar nu se banuieste, este banalitatea ca scut al accesului nestingherit la cunoastere, si nu un mod de evidentiere personala si de a aduce tribut importantei de sine. Zambind (si sper sa nu deranjeze paranteza), imi amintesc de Gandalf deghizat in batran neputincios inainte de a intra in audienta la Theoden, regele Rohanului: este un exemplu foarte graitor despre necesitatea modestiei si a capacitatii de transfigurare totala pt Scop...sa ai taria de a putea trece neobservat si de a-ti ascunde forta si lumina sub o infatisare umila. Adevaratele forte ale planetei noastre nu sunt de gasit pe tronuri stralucitoare, ci in pesteri si-n in munti (uneori si in anonimatul strazilor); aceasta apropiere de organic este calea de revelare nemijlocita a continuturilor de natura transcendenta si manifestarea in ton cu acest lucru. Mai multa chibzuinta in a ne folosi de forta personala in modul minimalist care conserva si protejeaza energia ne-ar fi de folos tuturor.

Am incercat sa vizualizez putin subiectul si din perspectiva astrologica si arhetipala. Zodiile cele mai legate de ocult (dar cu valente diferite) sunt Scorpionul si Pestii. Daca luam ordonarea zodiilor plecand in sensul acelor de ceasornic dinspre Ascendent, observam ca Inceputul este practic un Final, parcurgerea ciclului naturii dinspre Berbec catre Pesti aduce startul in locul de finalitate: Soarele rasare spre casa XII si parcurge ciclul universal dinspre disolutie catre individualitate si apoi din nou inspre neant, desfacerea coeziunilor si intoarcerea substantei catre esenta, oceanul universal, dizolvantul, haosul primitiv. Apa din Pesti este expresie a imensitati fluide a inconstientului colectiv, infinitul, inefabilul; Pestii reprezinta un ocult nemanifestat, latent, o stare de crepuscul, un potential...principiul pasiv, locul esentei, Unitatea reprezentata prin punct. Unu este numarul genezei: inceputurile, creatia. Ca punct central mistic, este numeralul puterii creatoare, simbol al unitatii, totalitatii si iluminarii. Aici se gaseste in gestatie o cunoastere fara cuvinte difuza, forta vizionara a imaginarului, mediumitate, aspiratie spre infinit. Aici ocultul nu este tainuit, ci tainic.

Ocultismul „clasic”, adica asa cum este el perceput in general, tine de natura scorpioneasca. Natura clocotitoare, abisala, abrupta a acestui semn reprezinta un ocultism manifestat. Daca Pestii reprezinta transcendentul si macrocosmosul, Scorpionul este microcosmosul, fermentatia unor procese subiective. Imaginea animalului veninos, letal, perfid si tradator, este o denaturare a adevaratelor sale caracteristici. Accesul lui la obscur, la prapastiile fiintei si nefiintei si la moarte, precum si uluitoarea capacitate transfiguratoare si de renastere, il fac o entitate de temut, de unde si distorsionarea imaginii sale si plasarea lui in zonele inferioare ale fiintei. Ocultismul de tip Scorpion este manifestarea potentei inexorabile a Pestilor; daca Pestii sunt valenta oculta pasiva, Scorpionii o reprezinta pe cea activa. Latura elevata a acestei valente nu corupe transcendenta, ci este o manifestare protejata a acesteia prin ocult: Pestii sunt locul in care se naste (si apune) esenta, unitatea reprezentata de punct si, prin extensie, de sfera, de unde si simbolistica cercului din reprezentarile alchimice corelate cu arhetipul scorpionesc. Misiunea Scorpionului, din punct de vedere spiritual, este tocmai protejarea acestei sfere si metamorfozarea valorilor ei intr-un mod activ. Iata ce este, la modul clasic, ocultismul manifestat si subinteles in acelasi timp. Iata misiunea Scorpionului pe Pamant si motivul pt care se spune ca un Scorpion care nu are preocupari spirituale, este aspru pedepsit de Univers. El trebuie sa manifeste, sa foloseasca acea uluitoare capacitate de a se cufunda in tenebrele inconstientului si sa-i dea un caracter activ.

Am dorit sa aduc si un suport vizual simbolic pt aceasta expunere deoarece numai lucrand cu reprezentari ale arhetipurilor (asa cum o faceam cu totii in copilarie) ne facilitam regasirea esentei si accesul direct la inconstient. Inconstientul colectiv este conectat la constientul personal prin intermediul arhetipurilor, care simbolizeaza experiente primordiale universale, scheme eterne ale experientei umane, in inconstient ele fiind reprezentari ale eului instinctual si primitiv. Este ceea ce Platon numea “idei”; acestea sunt condensate intr-o forma unica in Spirit, in Unu, nu cunosc diferentierea, forma. Este vorba despre planul generator al formei, samanta ei de energie, chintesenta ca substanta din care se nasc, prin diferentiere, elementele, sediul proprietatilor oculte....locul spre care ne indreptam fiecare. Copiii sunt direct conectati la aceasta sursa si din pacate este primul lucru pe care-l pierdem atunci cand devenim adulti.

Exista un tip de Tarot care lucreaza cu imagini arhetipale corelate cu astrologia; este vorba de Tarotul Symbolon. Nu este de tip clasic, ci simbolistica sa este strans legata de astrologie, avand reprezentari pt diferite aspecte intre planete. Reprezentarile sunt imagini specifice ale unor arhetipuri si sunt destinate sondarii in cele mai ascunse locuri ale inconstientului. Am cautat imagini sugestive pt felul in care este perceput ocultismul si pt felul in care este el.

O reprezentare fidela a ocultismului de tip Pesti nu am gasit deoarece imaginea asociata acestui semn aminteste mai degraba de taramurile hiperboreene si nu intrupeaza suficient din acea esenta tainuita. Exista insa o carte care pune unul langa altul cele doua semne si este destul de sugestiva pt diferentele si totodata aluatul comun din care emana cele doua, desi nici aici nu exista o reprezentare a naturii oculte a Pestilor asa cum cautam eu. Imaginea este aceasta:

Image

Fiecare element din aceste reprezentari este important, are o semnificatie aparte care intregeste imaginea de ansamblu si ii da particularitatea si sentimentul specifice...nici un amanunt din aceste imagini nu este asezat acolo intamplator.

Scorpionul tipic, cel care jongleaza cu tenebrele, este descris in imaginea urmatoare:

Image

iar ocultistul traditional, alchimistul care transfigureaza elementele spre sublimare (de remarcat cercul in care actioneaza) este reprezentat astfel:

Image

Imprimarea simbolurilor planetare si ale zodiilor pe aceste carti se poate folosi cel mai eficient in accesarea tiparelor care se regasesc in fiecare din noi. De exemplu, in aceasta imagine se va regasi oricine are Soarele in Scorpion sau in aspect cu Pluto.

Ocultismul de tip demonic (asa cum, din pacate, este inteles ocultismul in sens general), este reprezentat de aspectele Jupiter- Pluto si arata in felul urmator:

Image

Pt ca tot am vorbit despre Era Varsatorului, am vrut sa anexez si reflectarea acestuia.

Image

El poarta in traista simbolul vechii regalitati care a trebuit inlaturata pt a lasa loc noului spirit liber care, dupa cum se vede, se indreapta catre o guvernare de tip inalt (coroana din fundal), insa universal, in care nu se mai pune problema trimfului ca entitate, ci ca unitate a diversitatilor: suveranitatea personala devenita umanism.

Foarte pitoreasca si graitoare este reflectarea spiritului combinat Scorpion-Varsator (sau Pluto-Uranus), forta spirituala transfiguratoare care erupe din tenebre catre orizonturile noii ere:

Image

Toate aceste figuri vor grai fiecaruia intr-un mod specific, personal, fiecare observa sau da importanta altor amanunte din peisaj, dar locul din care ele isi trag seva este universal, unitar, si comunica cu fiecare din noi in mod nediferentiat. Acesta este ocultismul original si conectarea directa a spiritului individual la matricea universala.

Nu am cautat o abordare exhaustiva, ci doar o introducere; de aici fiecare avem libertatea de a insista mai mult pe o directie sau alta...



_________________
Vi døde ikke... Vi har aldri levd
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 15, 2006 11:31 am 
User avatar

Joined: Tue Jan 31, 2006 1:59 am
Posts: 638
Location: Bucuresti
Foarte interesant ce ai spus, Brigid. Symbolonurile se pot downloada de undeva?

PS Inca n-am invatat norvegiana :lol: spune-mi te rog ce scrie la semnatura ta?


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 15, 2006 1:02 pm 
User avatar

Joined: Thu Jul 21, 2005 11:18 am
Posts: 54
"We are not dead. We have never lived" este traducerea cuvintelor din semnatura mea :wink: .

Cat priveste Tarotul Symbolon, nu am cunostinta sa sa poata downloada de undeva deoarece nu am auzit sa existe in format electronic. Imaginile de mai sus sunt scanate.



_________________
Vi døde ikke... Vi har aldri levd
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Mar 15, 2006 1:08 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
uite Mihnea ce am gasit eu .. http://www.learntarot.com/sydesc.htm
si http://www.aeclectic.net/tarot/cards/symbolon/



_________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Mar 20, 2006 12:56 am 

Joined: Fri Feb 17, 2006 9:25 pm
Posts: 70
...
da, iti tradusesem semnatura :wink: !
Livia


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 2 of 2 [ 72 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group