It is currently Thu Mar 28, 2024 7:29 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




 Page 1 of 1 [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Subliminal
PostPosted: Wed Aug 01, 2007 6:45 pm 

Joined: Tue Jul 31, 2007 12:29 pm
Posts: 26
Location: Craiova
Acest articol l-am tradus de pe un site din lb franceza...

Subliminal (la limita constiintei)
Un instrument de dezvoltare personala

Se impun cateva precizari mai putin abstracte si mai putin psihologice.
Vom vedea mai indeaproape sistemul nostru auditiv, cum percepem sunetele, cum intelegem cuvintele fie cele pe care eu le utilizez acum , fie cele din mesajele subliminale. Asta ne permite sa ne facem o idee despre ceea ce se intampla in realitate in acesta minunata mecanica a creierului , felul in care ajungem la gandire, sisteme dinamice complexe, nenumarate posibilitati de interconexiune, care constituie psihicul, adica esenta noastra ca fiinte umane.

Subliminalul
Descoperirea IRM si zonele creierului

Prin utilizarea anumitor tehnologii recente , mai precis IRM (imaginar cu rezonanta magnetica) care utilizeaza un fel de scanner, imaginarul cerebral functional a pus in evidenta zonele creierului pe care le utilizam in perceptia vocala. Acestea sunt regiunile cortexului numite: zona vocii – acestea sunt situate la cea mai mare parte a oamenilor pe santul temporal superior, in emisfera stanga, in parte superioara a fruntii, langa tampla , in interior… asa ca nu va mirati daca intr-o zi treceti pe langa cineva care s-a lovit acolo …nu doar ca vede stele verzi dar va avea si impresia ca aude voci sau este incoerent pentru cateva secunde.


Subliminalul
Aria Wernicke
Zona recunoasterii cuvintelor

Vocea este « tratata » : adica vibratiile percepute dupa trecerea de urechi sunt mereu indrumate prin interconexiuni ale cortexului auditiv primar spre zona Wenicke.
In aceasta zona se produce esentialul recunoasterii cuvintelor cu alte interconexiuni pentru a pune in actiune un proces de reactie in raport cu ceea ce a fost perceput. Aceasta poate fi o emotie , o dorinta de a raspunde etc. Ca urmare a experientelor facute creierul recunoaste cuvintele pentru ca a facut din acestea reprezentatii fonologice abstracte .
Ce reprezentatii fonologice ? Psihic acestea sunt interconexiuni, circuite de neuroni care sunt constituiti partial , structurati din copilarie cand am invatat sa scriem si sa citim. Plecand de la grafia fiecarei litere, asociata cu pronuntia ei…. Iata pe scurt cum cuvintele auzite sunt tratate constient de creierul nostru si declanseaza anumite reactii.





Perceptia literelor, cuvintelor se formeaza din copilarie

Pentru subminalul auditiv este acelasi principiu ! Chiar si stimuli vocali reprezentati prin vocea noastra este scazut. Acesti stimuli pot atinge nivelul constientului fara sa treaca prin nivelul perceptiei.

Subliminal – definitia clasica-
Subliminala este toata perceptia care este pe dedesubt. Radacina sub… si limen – limita, prag… cel al constientului. Se stie acum putin mai mult despre faptul ca un stimul determina…declanseaza un raspuns cerebral si in alta parte.

Subliminal
Perceptia mesajelor subliminale se situeaza sub limita constientului.

Ne gasim cateodata confruntati cu fenomene auditive apropiate de subliminal ca de exemplu :
Faceti ceva si sunteti atat de absorbit de ceea ce faceti , incat daca un zgomot particular incepe sa se manifeste, nu il veti constientiza decat dupa un anumit timp.
Exemplu : Multi parinti traiesc acest fenomen cu bebelusii lor ; privind la televizor, fiind absorbiti de o emisiune, un film, la un moment dat atentia lor este intrerupta prin gandul ca un plans de copil se aude din camera alaturata. Nu au auzit acest plans cu claritate dar vibratiile acustice ale plansetului au atins constientul lor.
Deci se poate retine ca anumite vibratii acustice , chiar si sub limita unui anumit prag de perceptie, stimuleaza creierul.
Creierul este receptiv la sunete care au scapat constientului.



Starile de atentie alterate pot fi asimilate intr-un mod de perceptie subliminal dar si cu imagini

Asta ne conduce la un alt aspect subliminal, subliminalul vizual. Cu acelasi titlu ca si pentru vibratiile acustice, exista zone specifice ale creierului care trateaza semnalele provenite de la nervul optic. Plecand de la principiul ca functionarea vederii umane este limitata prin caracteristicile, proprietatile psihice ale fiecarui organ component, este normal sa existe imagini care ne scapa, sau mai bine zis care scapa constientului.
De exemplu , ati vazut ca in timpul unui jurnal televizat, daca camera filmeaza alte ecrane de televiziune , se vad linii risipite orizontal ; aceasta arata diferenta de perceptie intre ochiul electronic, cel al camerei si ochiul uman.
De ce nu se pot vedea liniile de reparare sau reconditionare ale imaginii la propriul televizor ? Pentru ca asta se deruleaza foarte repede, frecventa este prea ridicata pentru ca ochiul sa le poata vedea dar ea exista asa cum o poate arata ochiul electronic al unei camerei…
Un alt exemplu : faptul ca ma puteti vedea in seara aceasta se datoreaza faptului ca folositi un calculator legat la un ecran. Daca ati parcurs putin modul in care functioneaza monitorul dumneavoastra, mai ales cei care mai utilizeaza monitoare cu tuburi, aici se vorbeste despre faimoasele frecvente de reparare sau reconditionare.

Subliminal
Modul vizual
Ochiul nu percepe toate informatiile si toti stimulii

Aveti poate experienta ecranelor, a caror frecventa de reparare era prea joasa. Ati vazut imaginea palpaind usor, ceea ce se traduce printr-o vizionare inconfortabila care poate cauza disconfort ochiului, chiar migrene dupa cateva ore. Puteti vedea o alterare a unei imagini , fara a o putea califica in realitate.
Ideea subliminalului vizual este de a strecura o imagine particulara printre alte imagini. S-a constatat ca , pentru ca secventele de imagini transmise sa para fluide, adica sa nu fie imagini sacadate, ca si cele preluate cu Web Cam, trebuie sa fie 24 pe secunda.






Subliminalul
Modul vizual
Experienta pentru evaluarea efectelor mesajelor subliminale in vanzari

Este suficient sa fie inlocuita una din aceste 24 de imagini si acest proces sa fie repetat.
In cursul unei proiectii, s-a strecurat o imagine a unei bauturi racoritoare la interval de 1 minut printre toate celelalte imagini care compuneau lung metrajul. Persoanele prezente nu au constientizat faptul ca au vazut aceasta imagine dar informatia si-a gasit drum prin nervul optic, printre alte imagini si a declansat, in functie de individ, la nivel cerebral un raspuns de genul : dorinta de a bea o racoritoare.
Aceste imagini care poti fi constituite si dintr-un texte au scopul de a influenta, sa faca , ca persoanele sa actioneze fara ca ele sa fie constiente de acest lucru.


Subliminal
Influenta si subliminal
Constientul individului este cel care protejeaza

Asa cum Didier a mentionat in cursul conferintei despre hipnoza, exista un mecanism de aparare natural. Nu se poate face nimic contrar credintei si convingerilor dumneavoastra. Mai mult , tot ce se preteaza la manipulare este considerat amoral iar legislatia vegheaza acest gen de practica care este interzis in televiziune si cinema.

Revin la scopul meu initial si anume cunoastera subliminalului ca instrument pentru dezvoltarea personala. Cineva a avut buna idee de a creea un program care permite reproducerea si mai ales creearea de mesaje subliminale vizuale personale.
Principiul acestui program este de a scrie texte foarte scurte, foarte pozitive care vor aparea in mod aleatoriu, pemtru o fractiune de secunda pe ecran in timp ce navigati pe internet sau faceti orice alta munca in fata calculatorului.
Ochi vor percepe aceste mesaje ca pe o alterare a imaginii afisate pe ecran dar vor fi incapabili, data fiind durata acestei alterari, sa citeasca textul pozitiv, care va fi impregnat in subconstient.
Mentionez ca eficacitatea acestui program implica scrierea de mesaje pozitive cu caractere destul de mari colorate , intr-un usor contrast in raport cu ceea ce este deja pe ecranul dumneavoastra.



Subliminal
Metode de realizare a mesajelor subliminale auditive
Efectul de mascare
Mixajul intre muzica si mesaje

Tehnic exista 2 etape :
Prima consta in lectura lenta dar expresiva, a textului pozitiv, a sugestiilor pe parcursul inregistrarii secventei cu ajutorul unui microfon.
In a 2 a etapa se realizeaza un efect de mascare cu ajutorul muzicii. Adica cu un instrument de mixaj real sau virtual ( cel al calculatorului ) se va amesteca semnalul audio provenit din inregistrarea vocii care a citit textele pozitive, cu muzica fara cuvinte in general, numai ca volumul vocii trebuie sa fie mult mai jos decat cel al muzicii. Muzica va fi predominanta, mai mult, am putea auzi foarte tare in incinta acustica, cateva fluieraturi usoare provocate de pronuntarea anumitor silabe.

De ce aceste perceptii vizuale sau auditive sub limita constientului pot declansa un proces in subconstientul nostru…
Mai intai sa ne facem o imagine simplificata despre subconstientul nostru : putem sa-l calificam ca fiind un sistem dinamic de interconexiuni intre diferitele zone ale creierului. Psihic, acesta scoate in evidenta neuroni , sinapse si micro curenti electrici. Toate simturile alimentate de perceptii si stimuli in zonele specifice ale creierului genereaza interconexiuni care declanseaza raspunsuri si procese.

Subliminal
Metoda realizarii mesajelor subliminale auditive
Mesaje scurte
Actiunea asupra subconstientului

Iata cateva exemple de stimuli senzoriali
Vedere unui paianjen declanseaza, in functie de individ, frica, repulsie, dorinta de a fugi….sau atingerea unui obiect care devine din ce in ce mai cald… inainte de a incepe sa arda il lasam din mana.
In legatura cu amintirile : am citat cateva zone ale creierului numite arii, santuri… cercetarile ultimilor decenii au pus in evidenta zone de stocaj specifice amintirilor. Deci subconstientul exploateaza o gigantica baza de date care este reprezentata din ceea ce am trait, am experimentat inca din copilarie. Altfel spus subconstientul se foloseste de materiale de genul : interconexiuni, circuite repetate care cresc din ce in ce mai mult cu conditia de a fi utilizate ca si acela care creeaza un eveniment si emotia care-i corespunde. Didier ne-a vorbit despre asta in ultima sa conferinta. Amintiti-va de acele legaturi foarte subtiri care se formeaza intre neuroni si care cresc din ce in ce mai mult cu conditia de a fi mereu solicitate.
Sa luam ca exemplu un copil care ii aude pentru prima oare pe parintii sai certandu-se… el nu intelege dar si-a auzit si si-a recunoscut prenumele in timpul acestei dicutii aprinse…Emotiile pe care el le va simti vor fi vecine cu anxietatea si stresul. Un circuit, o interconexiune foarte subtire s-a creeat in creierul sau ; aceasta este intelegerea situatiei. Sa ne imaginam ca evenimentul : « cearta intre parinti in care el isi aude numele » se repeta. Aceeasi interconexiune va fi solicitata, numai ca ea va creste, se va dezvolta pentru ca acesta este modul de functionare al creierului, de a vrea sa usureze schimburile care revin adesea in aceleasi zone ale creierului, aceleasi schimburi dinamice.

Subliminal
Subconstientul se alimenteaza cu stimuli intelegand aici si sugestiile subliminale

Iata cum se formeaza intelegerea unor anumite situatii, evenimente si in consecinta convingerile , judecatile, etichetele care vin sa ne influenteze comportamentul. Acest lucru decurge logic din asocierea subconstientului cu unul din procesele inerente din structura creierului. Este ceea ce-i face pe unii eruditi sa spuna ca, gandirea este o consecinta a subconstientului.
Dar unde se situeaza mesajele subliminale in toate astea ? Ei bine , prin faptul ca ele nu sunt filtrate, interpretate de constient, denaturate de la scopul carora le-a fost destinat ele pot, in subconstient sa provoace derivatii care pot slabi un circuit, o interconexiune existenta care este sursa unui comportament rau ; ele pot sa si intareasca , sa fixeze alte circuite sau sa creeze unele noi.
Ce inseamna o deviatie ? Imaginati-va ca aveti 2 intinderi de ape, doua lacuri artificiale de exemplu, sapati un canal principal intre cele 2 pentru a le lega, unul alimentandu-l pe celalalt. Acum din canalul principal mai sapati alte 2 canale pentru a iriga de exemplu. Acestea reprezinta deviatiile care vor slabi debitul canalului principal. Si la voi se va constata acelasi efect de slabire a canalului principal daca sapati alte canale pornind de la sursa.
Simplificand putem spune ca mesajul subliminal care se insereaza pe o mare interconexiune care serveste un proces negativ, va creea un nou circuit care va creste din ce in ce mai mult prin repetitie iar schimburile intre sistemele dinamice vor incepe progresiv sa nu se mai faca prin acelasi vechi circuit ci prin cel nou creat, pentru starea noastra de bine.
Daca reluam exemplul de mai sus cu copilul care isi aude parintii certandu-se … el isi aude numele mereu in timpul disputei dinte parinti…un mare circuit de interconexiuni s-a creat deja in inconstietul sau, care se serveste de structurile creierului… acest circuit s’ar putea numi … « eu nu sunt o persoana buna » cu titlul de : din cauza mea se cearta parintii mei.
Exista convingeri de genul ca ne formam pe noi insine , constient sau mai putin constient, mai mult sau mai putin alimentati de alte situatii care ne cauzeaza bine sau rau daca le lasam sa ne conduca. Interconexiunile care s-au facut si care sunt reprezentarea imaginii pe care si –a facut-o despre sine, si ele la randul lor sunt legate de alte sisteme dinamice care genereaza emotii negative corespunzatoare acestei imagini. Vechiul circuit nemaifiind solicitat isi regaseste consistenta minima de la inceput. Stimulul subliminal, prin deviatia pe care o pune in evidenta, va creea un nou circuit, o noua interconexiune utilizata din ce in ce mai mult prin repetitie asociind sistemul dinamic cu imaginea despre sine si cu emotia pozitiva.

Subliminal
Mesajul subliminal va creea o noua legatura intre neuroni

Iata una din teoriile care pun in valoare eficacitatea mesajelor subliminale. Este mai mult decat un concept. Cercetarile serioase exista si ele au dovedit de cativa ani incoace ca perceptia subliminala este o realitate. Ca exemplu cercetarile lui Dixon Mykel si Daves, Ayres si Clarck…care au demonstrat acest lucru…. Deci teoria este verificata.
Important este, in cazul in care vreti sa experimentati acest lucru, sa va aduc cateva precizari tehnice suplimentare.
Faptul ca nu suntem cu totii egali , la nivelul perceptiei auditive, explica unele controverse in legatura cu acest subiect.
Eficacitatea metodei este strict legata de starea generala a sistemului auditiv si anume de 2 caracteristici care, nu doar ca difera de la o persoana la alta dar variaza in functie de varsta.
Prima este pragul de perceptie sau mai bine zis de amploarea necesara vibratiilor constituite de catre voce pentru ca aceasta sa declanseze, de exemplu, intelegerea a ceea ce vreau sa spun. Altfel spus daca in acest moment micsorez semnificativ volumul microfonului la care va vorbesc, iar voi acasa, sau din locul in care ma ascultati , nu schimbati nimic din parametrii sistemului de ascultare, se va observa ca unii dintre voi nu veti mai auzi nimic, pe cand altii vor mai percepe ceva.
A doua caracteristica este frecventa , adica oscilatia :
Prin definitie sunetul este o senzatie auditiva creata de o vibratie acustica ; aceasta vibratie acustica este un fenomen oscilatoriu care se propaga intr-un mediu molecular, aerul, de exemplu.
Cand se da valoare numerica unei frecvente, numarul de oscilatii se exprima in hertzi.. Deci plaja de frecvente audibile ale urechii umane se situeaza in medie la 30 hertzi, ceea ce reprezinta sunetele cele mai grave si 15 000 hertzi. La un nivel de amplitudine a sunetului egal , anumite persoane au o perceptie atenuata, a anumitor frecvente. Vocea unui barbat se situeaza intre 110 si 160 hertzi iar cea a unei femei intre 220 si 300 , iar a unui copil intre 300 si 350 hertzi. Prin cantat anumite voci umane ating 2200 hertzi dar media este de 1800 hertzi.
V-am spus toate astea pt a va explica de ce anumite metode de inregistrare subliminale nu sunt eficiente la unele persoane , pe cand la altele dau rezultate pozitive.
La anumite tehnici de mascare a vocii de catre muzica se poate acorda vocea pe frecvente mult mai inalte decat in mod normal. Perceptia frecventelor scade o data cu varsta, mediul, si de aceea spun frecvente mai inalte pentru a putea fi adaptate si pentru cei mai putin tineri.
Mai existe un motiv al ineficacitatii acestor metode pe care il putem gasi in comert. Este efectul oboselii si al plictiselii de a asculta in fiecare zi aceeasi muzica. La fel mi s-a intamplat si mie. M-am hotarat sa ma intersez mai indeaproape de acest subiect – subliminal – si sa-mi fac eu singura inregistrarile. Experienta mi-a adus multe lucruri bune la nivel cultural, o stare de bine personala. La sfarsitul acestei conferinte veti fi si voi practic in masura sa va lansati in realizarea acestor inregistrari. Veti vedea ca faptul de a le face voi insiva sau cu ajutorul mesajelor personalizate pe care le realizeaza Didier veti dobandi un plus de reusita.
Un alt motiv de ineficienta ar fi faptul ca mesajele nu sunt intodeauna in concordanta cu convingerile dumneavoastra, cu credintele profunde pe care le aveti, ceea ce creeaza o frana .Sau pur si simplu pentru faptul ca ele nu corespund dorintei de schimbare pe care o simtiti in momentul in care va hotarati sa experimentati subliminalul auditiv.

Care sunt particularitatile acestor mesaje ?
La baza se regaseste acelasi stil ca si acela pentru redactarea autosugestiilor sau in hipnoza ; adica :
Nu trebuie sa existe negatii de genul : « nu mai vreau… », « nu mai trebuie sa… ». Ele nu trebuie sa exprime o lipsa , o dorinta, ci mai degraba sa afirme o stare de spirit, calitati pe care le avem deja, chiar daca suntem consstienti ca ele sunt infime. Scopul este de al e dezvolta.
Dragostea , bucuria, fericirea, prosperitatea, entuziasmul , rabdarea, bunavointa, pacea , calmul…sunt doar cateva cuvinte care pot fi utilizate pe langa multe altele cu sens pozitiv.
Vocea umana este bogata in informatii verbale si non verbale deci pentru cei care isi vor inregistra propia voce ii sfatuiesc ca inainte sa faca niste repetitii asa cum fac actorii.
Iata cateva exemple de texte pozitive clasice si cateva fraze potrivite :
Ma simt bine, foarte , foarte bine
Ma simt din ce in ce mai bine
Sunt plin de veselie, fericire vitalitate si stare de bine
Sunt pozitiv, gandesc pozitiv, raman pozitiv
Posibilitatile mele sunt fara limite
Emit unde pozitive
Atrag simpatie
Sunt benefic din toate punctele de vedere
Spiritul meu este senin, foarte senin
Pacea este in mine
Sunt in pace si seman in jurul meu pace

Metodele subliminale se adapteaza si in functie de cazuri particulare cum ar fi programme pentru lasarea de fumat, anti stres, prosperitate financiara, slabit…etc
Pe scurt stiti ca o metoda subliminala auditiva este compusa din texte pozitive care corespund criteriilor autosugestiei si hipnozei, care sunt inregistrate cu un microfon in timpul lecturarii lor si apoi amestecate cu un nivel sonor slab, si muzica fara cuvinte care poate avea nivelul vocii dumneavoastra.
Iata mai multe detalii :
Nu aveti nevoie de un material sofisticat, dar n-ar fi rau sa aveti un microfon care costa 2500 euro ca si cel cu care a fost inregistrata vocea Celinei Dion….
Nu , acum serios vorbind, calculatorul pe care il aveti va face foarte bine munca pt ca el dispune de aproape tot ce este necesar. Zic aproape tot pt ca va lipseste programul specific care editeaza sunetele…
Puteti utiliza orice microfon care se poate conecta la calculator.
O alta metoda pe care o utilizez eu personal …. Am un casfoton cu casti MP3 de marimea unei brichete care are optiunea dictafon datorita unui microfon integrat. Odata efectuata inregistrarea vocii, trebuie doar extrasa inregistrarea, introdusa in calculator si tratata. Incercati pe cat posibil sa faceti inregistrarea intr-o incapere linistita si sa evitati zgomotele specifice casei…apa care curge la robinet …vocile altor persoane din incaperea vecina..etc O sa radeti dar eu imi fac un fel de cort din paturi in care fac inregistrarea…. Daca auziti un alt zgomot nu este chiar asa de grav,,,,va opriti din lectura pana ce zgomotul trece si apoi continuati. Intr-un program de editare de sunete, exista tot felul de intrumente de taiere, lipire, care duc la un rezultat corect al inregistrarii pentru a fi mixata cu muzica sau daca cautati un efect mai relaxant, zgomot de valuri, zgomotul unui izvor sau al unei cascade….
Muzica trebuie sa fie relaxanta pt ca , cu aceasta muzica relaxanta s-au constat cele mai bune rezultate prin faptul ca ea aduce calm. Deci alegeti vro 3 – 4 melodii de acest gen pe care sa inregistrati acelasi mesaj cu scopul de a le roti, asta pt a evita plictiseala de a asculta aceeasi melodie.
Avem deci un fisier audio care contie muzica de relaxare si un alt fisier audio care contine textul cu sugestiile pozitive care vor deveni subliminale prin mixare, amestec intre cele doua fisiere. Constient nu veti mai percepe decat muzica iar nivelul sonor al vocii de pe fisierul audio care contine sugestiile va fi foarte jos… aproape ca nici nu veti auzi vocea…doar poate niste soapte abia perceptibile.
Toate aceste operatii sunt explicate in detaliu, in kit-ul subliminal pe care Didier si cu mine vi-l punem la dispozitie spre incarcare prin skype…sau printr-o alta legatura.
…………………………………………………………………………….


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Subliminal
PostPosted: Wed Aug 08, 2007 5:46 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Uite si un soft care stie sa induca mesaje in subliminal
http://www.winsite.org/bin/Info?500000006782

din cate imi amintesc aceasta aplicatie foloseste si mesaje auditive si vizuale



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 08, 2007 7:02 pm 

Joined: Tue Jul 31, 2007 12:29 pm
Posts: 26
Location: Craiova
Multumesc pentru soft.
Cred ca efectul mesajelor subliminale depinde de Luna fiecaruia....


Offline
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 3 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group