It is currently Fri Jun 05, 2020 12:11 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 36 posts ] 
Author Message
 Post subject: Stabilirea elementului dominant intr-o astrograma
PostPosted: Wed Jul 20, 2005 9:00 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
ina22us wrote:
Propun spre discutie aceasta tema ( stabilirea elementului dominant intr-o astrograma ).
Spre exemplu : eu sunt nascuta in zodia Gemeni si am un Mercur in domicilu ( chiar in Gemeni ); asta presupune ca el este elementul dominant pe astrograma mea?! Daca da, inseamna ca el este cel care ma influenteaza cel mai mult pe tot parcursul vietii?! Ce se intampla cand intra in miscare aparent retrograda: este vai de capul meu?! :) :(


ari wrote:
cu soare in gemeni si mercur in gemeni putem spune ca esti bandita :lol: ..........glumesc bineinteles. elementul dominant poate fi judecat dupa planetele in domiciliu ca semn si casa. cat de multe sint acestea.....sau ce tip de semn predomina (aer, pamant etc etc)


ina22us wrote:
.......pai....mai am Marte si Jupiter in Berbec, dar eu am considerat ca Mercur este cea mai puternica pozitie din horoscopul meu.
Multumesc ptr. raspuns.


ari wrote:
mai degraba uita-te la venus si luna........pt o femeie luna e f importanta. la un barbat te uiti la soare si marte. astea il definesc mai bine


ina22us wrote:
Luna este stapanul casei VII, adica Racul si se afla in Scorpion la 0.32 grade in conjunctie cu Uranus si Cupido, ambele retrograde.
Ascendentul meu se afla in Capricorn si nu am nici o planeta in semn de pamant.
Saturn se afla in cea mai proasta pozitie ptr. mine ( si casatorie ), adica in conjunctie cu Venus si Descendent in Rac.....ce sa mai zic....._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: Stabilirea elementului dominant intr-o astrograma
PostPosted: Thu Jul 21, 2005 12:37 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Din practica eu stiu ca stabilirea planetei dominante din tema nu este o operatie chiar asa de simpla. De cele mai multe ori exista mai multe planete care isi unesc fortele creand trasaturi dominante.
Este minunat ca ai pus in discutie acest aspect pt ca este unul dintre cele mai importante pe care un practicianul trebuie sa-l faca atunci cand interpreteaza o astrograma.
Cum se repeleaza planeta dominanta?... Manualele de astrologie sustin ca ba guv. asc este cel mai important, ba guv semnului natal, ba guv casei in care se afla Soare s.a.m.d. Tot din practica eu am observat ca nu poti stabili din start ca guv asc este mai puternic decat o alta planeta din tema decat daca ananlizezi calitatea planetei in casa si zodie si raporturile care se fac intre acestea. Defintile astrale trebuie intelese foarte bine. Practicianul va trebui sa poata face diferenta, chiar la nivel de nuanta, dintre planete pe semne si case si cam care este directia unor tipuri de combinatii si abia apoi sa stabileasca raporturile pe care planetele le fac intre ele, care planete este mai puternica in tema. Spre exemplu daca avem un jupiter guv asc si e se va gasi in Rac (exaltare) foarte usor se poate spune ca jupiter este puternic. Dar daca descoperim ca Jupiter poate fi conjunct cu Lilith, mai ales daca este in casa VIII si daca Uranus se afla in pozitie culminanta (conjunctie cu MC) sau intr-o casa de putere (I, V sau XI) puteam vedea cum puterea jupiteriana trece in umbra.
Calitatile planetelor sunt foarte importante, dar raporturile planetare sunt cele care, imediat dupa calitatile planetare, indica puterea de dominare a unei planete.
Aceasta repelare este o conditie esentiala pt un practician care trece de la generalizarea horoscopului la particularizarea lui.
O planeta dominanta poate fi guv asc, semnului natal sau al casei in care se afla soarele, poate fi o planeta importanta intr-o configuratie, sau poate fi chiar o planeta izolata (care nu face nici un aspect)!!! cert este ca merita sa pierzi zile luni chiar ani invatand sa identifici o atfel de planeta.
Asta imi aduc eminte de o pilda budhista care spune ca lucrurile mici te pot face puternic.
Un adolescent ajuns la una dintre manastirile budiste impotriva vointei lui, asa cum era traditia (primul baiat din familie sa mearga la manastrire) a fost dus la inceput sa fac exercitii banale de deplasare a mainii din stanga in dreapta, de mers pe o singur alee ore intregi, dar cel mai ridicol lucru i s-a parut cand maestrul sau l-a pus sa scoata apa dintr-un vas doar lovind-o. S-a straduit cat s-a straduit el si dupa cateva luni a renuntat. A plecat din manastire si s-a intors acasa. La putin timp dupa aceea stand cu cativa prieteni la o masa tanarul este jicnit de unul dintre acestia tocmai pe ideea ca nu a putut ramane la manastire. Suparat pe toate aceasta situatie, dar mai ales suparat ca nu putea explica ridicolul situatiei s-a ridicat in picioare si a lovit cu putere masa cerandu-i acestuia sa taca. Nu mica i-a fost mirarea cand masa se facu bucati. Atunci a inteles cata puterea a putut acumula exersand acel banal procedeu.
La fel se intampla si cu aceasta cautare... poate fi enervanta la inceput dar dezvolta o mare atentie si da practicantului o minte organizata... astfel incat atunci cand isi arunca ochii pe o tema stie exact care sunt directiile acesteia._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jul 21, 2005 9:56 am 
User avatar

Joined: Thu Jul 21, 2005 9:17 am
Posts: 7
Location: Onesti
Buna Gheorghita si felicitari sincere pentru decizia de a creea acest forum... sa fie intr-un ceas bun :)

Referitor la acest subiect, tu spui: Calitatile planetelor sunt foarte importante, dar raporturile planetare sunt cele care, imediat dupa calitatile planetare, indica puterea de dominare a unei planete

Mi-am batut si eu capul mult timp incercand sa aflu care este planeta dominanta dintr-o tema natala si, in cele din urma, am inteles ca ea reprezinta un cumul de factori...poate fi, fie "regenta globala", fie "planeta orientala", sau alta planeta. Un articol interesant pe acest subiect am gasit aici:
http://www.azastrologers.org/Articles/K ... ictive.PDF

O alta formula uzitata pentru determinarea planetei dominante este cea a "cosmodynelor", intalnita mai ales la softurile de astrologie. Exista si un mic ghid pe aceasta tema, apartinand astrologului Allen Edwall: http://www.astrowin.org/anonymous/cosmodynes.zip
Ce parere ai despre asta?


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jul 21, 2005 10:52 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Da, asa este... stabilirea planetei sau planetelor dominante intr-o tema este o operatie foarte importanta. De fapt aceasta este cheia unei bune interpretari, aici sta secretatul unei ananlize bune. O data identificata aceasta planeta dezvaluie celui pecare interpreteaza coesiunei complexe intre planete, practic multiple aspecte ale perosnalitatii nativului.
Stiu de aceste metode si pot fi folosite ca elemente ajutatoare, care, spre deosebire de altele, chiar ajuta, dar finalul, sinteza nu poate fi obtinuta prin calcule.
Si Dan Ciuperca are undeva in Astrologia in noua era o astfel de metoda de calcul, deci se practica ..._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jul 21, 2005 12:24 pm 

Joined: Thu Jul 21, 2005 11:52 am
Posts: 17
Am folosit si eu programul care calculeaza cosmodynele de care spui tu, Monica, si nu stiu ce sa zic. De exemplu, eu consider ca Saturn pe casa I, in exaltare in Balanta, este important pe tema mea. Mi-e chiar drag :) Este si destul de frumos aspectat, face doar o conjunctie cu Jupiter si un trigon cu Luna. Si totusi, conform programului, este discordant, si printre ultimii pe lista importantei... Ori gresesc eu si Saturn nu este chiar atat de important pe cat cred, ori programul te poate induce usor in eroare. Tot intuitia si experienta raman de baza...


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jul 21, 2005 9:08 pm 
User avatar

Joined: Wed Jul 20, 2005 10:35 pm
Posts: 154
Location: Timisoara
Coser, multumesc ptr. raspuns si-acum iata ce am inteles eu, cu referire la planeta dominanta pe o astrograma, spre exemplu, a mea.
Am Jupiter in Berbec dar este in cuadratura cu Ascendentul, Descendentul, Venus si Saturn si deci nu-l pot considera puternic la mine in horoscop.
Am un Marte in Berbec si intr-un sextil la grad perfect cu Soarele meu in Gemeni. Ehe…aceasta pozitie i-mi place si mereu am avut taria sa trec peste momentele grele din viata mea, zic eu, datorita acestui aspect.
Mercur se afla in domiciliu in Gemeni dar nu face nici un aspect cu nici o alta planeta si pana sa citesc raspunsul tau, am considerat acest lucru ca fiind negativ. Acum vad si partea buna.

As dori sa stiu daca am interpretat corect.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jul 21, 2005 9:21 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Ina22us,
cel mai bine ar fi sa ne dai datele... dupa cate ai spus tu pare un echilibru de forte intre mercur si marte, dar nici jupiter nu pare prea slabit.. el doar intra putin in conflict cu femeile sau personale mai in varsra... daca ne dai datele ar fi mult mai simplu..._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jul 21, 2005 9:50 pm 

Joined: Thu Jul 21, 2005 11:52 am
Posts: 17
Sper ca sunt corect datele, le-am luat de pe astroinfo.

Image


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jul 21, 2005 9:52 pm 

Joined: Thu Jul 21, 2005 11:52 am
Posts: 17
Apropo, elementul dominant are vreo legatura cu acel "Dominus genitura" din stanga jos? Nu am idee la ce se refera cel din urma, dar mi-a atras atentia similitudinea termenilor...


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jul 21, 2005 11:36 pm 
User avatar

Joined: Wed Jul 20, 2005 10:35 pm
Posts: 154
Location: Timisoara
Da, sunt corecte datele: 22.05.1975 / 23:20 / Faget / Timis. Multumesc.
Cu femeile am mai intrat din cand in cand in conflict. Mereu m-am inteles mai bine cu barbatii si cu persoanele mai in varsta, indiferent de sex; cu exceptia bunicii din partea tatalui.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jul 22, 2005 9:51 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Da, m-am uitat pe tema ta si consider ca elementul dominant este conjunctia Luna-Uranus. Sa vedem si de ce!
In primul rand avem Uranus si Pluton in Balanta ca semn de generatie ceea ce aduce lectii de viata pe asocieri, relatii, diplomatie, toleranta, frumos. Pe aceata predispozitie Saturn este intarit prin faptul ca este guv ascendentului dar obstructionat de pozitia sa in Rac (exil) si de conjunctia cu Venus care pe Rac este putin cam inhibata, nesigura pe ea si dependenta tot timpul de celalalt. Totusi asupra planetei Venus se intervine cu un aspect de dominare direct din partea lui Mercur, si indirect prin receptia mutuala de casa pe care o realizeaza Jupiter si Neptun. Mercur este puternic pe casa V, asa cum ai spus, mai ales ca este un domiciliu de zodie, dar pt ca avem pe V junon si casa V este legata de VI observam ca atentia lui Mecur se va indreptat spre dominarea lu Venus. Mercur in V are nevoie de dominare, ori cercul se inchide la Venus inchistata pe Rac, ce devine singura "sluga al regelui" - Mercur in Gemeni pe casa V.
Venus in Rac trimite semnale la Luna in Scorpion prin zodia Rac. Aici gasim o luna debila (in Scorpion Luna este in cadere), dar intarita de puterea expansiva a lui Uranus in IX. Cele mai multe dintre aspecte de pe tema ta depind de case guv fie de Mercur fie de Venus, deci toate ajung aici. Dar daca facem comparatie intre un Uranus pe XI conjunct cu Luna si Mercur pe V, care aici devine obsedat de limitarea venusiana intelegem deci ca Uranus din IX domina tema, chiar daca nu este cea mai buna pozitie, prin libertatea pe care o confera gemanului aflat tot timpul in miscare, in detrimentul unei pozitii bune a lui Mercur, blocatade altfel de teama de singuratatea si dependenta de celalalt date de Venus in Rac pe casa VI.
Receptia mutuala de casa dintre Jupiter si Neptun, pentru ca implica pe Neptun si casa XI pare ca aduce noroc in societate, sansa in relatii (altele decat cele de cuplu). Avem si un NN in Sagetator (domiciliu) pe X care depinde de acest Jupiter, de asemenea semn de generatie - nevoie de reusita sociala, abilitatea de a oferi stabilitate celorlalti.
Deci, asa cum am incercat sa argumentez, aceste elemente de nuanta desprinse din defintiile astrologice, atribuite pozitilor in case si zodii ale planetelor, pot indica schimbarea de forte intr-o tema._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jul 22, 2005 12:15 pm 
User avatar

Joined: Wed Jul 20, 2005 10:35 pm
Posts: 154
Location: Timisoara
OK, acum sunt lamurita, cu exceptia relatiei dintre Mercur si Venus.
Multumesc.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: intrebare
PostPosted: Fri Jul 29, 2005 8:43 am 

Joined: Thu Jul 28, 2005 10:25 am
Posts: 133
Location: Bucuresti
Buna tuturor! eu am citit pe undeva pe net ca planeta care urmeaza imediat dupa soare in sens invers acelor de ceas indica felul cum te vad altii (la fel ca ascendentul). O fi adevarat? la mine in sensul invers acelor de ceas , imediat dupa soarele in casa 7 apare o planeta nefasta: saturn dar in exil (in casa 8). Dupa el urmeaza venus in leu . E posibil sa fie venus planeta cu aceasta influenta fiind in aspect armonios cu celelalte planete, in loc de saturn direct in exil si care face numai cuadraturi?
Daca neptun(in casa 12) e in conjunctie cu ascendentul (singura planeta in conj cu asc) si nu am nici o planeta in casa 1, se poate sa fie dominante neptun si venus? sau neptun si saturn? neptun e singura planeta retrograda din harta mea si e in sagetator. guvernantul ascendentului -jupiter este in berbec (exaltare) si direct iar guvernantul zodiei (luna) e tot in berbect. La fel guv berbecului Marte e in berbec (dar la granita cu taur), fundul cerului si Kiron tot in berbec.E posibil sa mi se potriveasca zodia berbec mai bine dacat racul, sau chiar decat ascendentul? in cazul asta Marte cu Venus ar fi dominante...sau si neptun...?


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: intrebare
PostPosted: Fri Jul 29, 2005 8:56 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Sabina
Da, asa este planeta care precede Soarele se numeste Planeta scut sau planeta cercetas. Ea este la grad zodiacal inferior Soarelui si poate fi oricare dintre cele 10 planeta mai putin Soarele, dar la fel de bine un asteroid poate fin considerat planeta scut sau lilith.Si asa este, aceasta planeta ofera infomatii despre cum ne vad ceilalti. Aceasta planeta are o coloratura interesanta pt ca ea completeaza in acest sens descendentul si pozitia guvernatorului casei VII si devine foarte importanta atunci cand face parte dintr-o configuratie, este regent global sau ocupa o pozitie cheie in horoscop._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jul 29, 2005 9:08 am 

Joined: Thu Jul 28, 2005 10:25 am
Posts: 133
Location: Bucuresti
pai la mine este saturn? ca dupa soare vine cam la 12 grade distanta saturn care e tot in rac, soarele in casa 7 si saturn in 8, dar eu speram sa fie venus....pt ca saturn e in exil.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jul 29, 2005 9:20 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Nu, la tine Junon ar putea fi planeta scut intr-o noua acceptiune, insa astrologia clasica sustine ca planeta cercetas poate fi oricare dintre cele 10 fara Soare. In cazul acesta este Mercur situat la 18 grade Gemeni, daca am retinut bine 1.08.1975, 18:08, Bucuresti._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jul 29, 2005 9:38 am 

Joined: Thu Jul 28, 2005 10:25 am
Posts: 133
Location: Bucuresti
ma bucur sa fie mercur ar fi excelent, la asta nu m-am gandit! si chiar si junon, mai bine decat saturn. Dar la data nasterii ....din pacate nu sunt in leu ci in rac...1.07.75 ora era corecta, ora si locatia corecte 18:08 (rectificata) si buc intr-adevar. Deci ar fi junon si mercur...super!


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jul 29, 2005 10:00 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
:oops:
Da pe tema am luat 1.07... din graba aici am scris 1.08... asa este cum am spus a fost o greseala de scriere... :oops:_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jul 29, 2005 10:18 am 

Joined: Thu Jul 28, 2005 10:25 am
Posts: 133
Location: Bucuresti
ok se mai intampla, merci f mult de ajutor!


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: planeta dominanta
PostPosted: Fri Aug 05, 2005 2:40 pm 
User avatar

Joined: Thu Jul 21, 2005 9:17 am
Posts: 7
Location: Onesti
Draga Alina, raspunsul meu vine putin cam tarzior, insa sper sa fie binevenit :)

M-am uitat pe tema ta (am retinut datele tale de nastere ca fiind: 14.08.1981, Galati, 9.10 AM) si as indrazni sa spun ca tu ai Soarele planeta dominanta, ca forta de expresie. Spun asta pentru ca la tine Soarele este regentul global/ dispozitarul final, el dispunand prin pozitia in semn toate celelalte planete, deci energia lor se exprima prin “filtrul” Soarelui. Uite-te in cartea lui Ciuperca pentru detalii, acolo vei gasi si un exemplu in acest sens.
Apoi, Soarele formeaza nu mai putin de 4 aspecte majore cu alte planete, din care 2 sub 1 orb si aplicante: sextilul cu Pluto si trigonul cu Neptun, mai apoi, conjunctia cu Mercur si careul cu Uranus. Configuratia de Trigon Minor in care este implicat Soarele este destul de stransa, ceea ce sporeste puterea Soarelui in tema, dupa parerea mea...

Te cred ca-ti este drag Saturn...pozitia si aspectele lui te definesc ca o persoana foarte prietenoasa, ce pune in prim plan valoarea relatiilor sociale si interumane, juste, armonioase si progresiste, insa eu cred ca undeva in background “lucreaza” Soarele :)

Cat priveste cosmodynele, o sa revin cu un alt mesaj... nu am acum la dispozitie programele astro ce le calculeaza._________________
Monica
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Aug 05, 2005 4:02 pm 
User avatar

Joined: Tue Jul 26, 2005 7:11 pm
Posts: 75
hm......saturn te poate face si prietenos? si eu care credeam ca ursuzii sint niste tipologii saturniene....._________________
Ari Kowalski
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: planeta dominanta
PostPosted: Fri Aug 05, 2005 9:26 pm 
User avatar

Joined: Thu Jul 21, 2005 9:17 am
Posts: 7
Location: Onesti
Deci, in legatura cu cosmodynele, planeta care indica potentialul energetic cel mai mare este tot Soarele. Asa imi indica 2 programe pe care le utilizez eu, respectiv "Astrolog32" si "Astro123"..._________________
Monica
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Aug 05, 2005 10:28 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
ari_ko wrote:
hm......saturn te poate face si prietenos? si eu care credeam ca ursuzii sint niste tipologii saturniene.....


Aceasta este tema..
Image

Da, saturnienii au mai mult un temperament flegmatic si nu ar putea deveni ursuzi daca intervine peste acest tip trasaturi ale temperamentului coleric.
Tipul flegmatic este puternic si rabdator, nu este rautacios chiar daca este sensibil la critici si laude, ii place ordinea in gandire si ii trateaza pe toti in mod egal.
Atunci cand intervin trasaturi ale temperamentului coleric persoana este partinitoare, expresiva in astfel de momente, si, in mod indubital, impulsiva si irascibila.

Daca ne uitam pe tema ei observam o combinatiei interesanta Jupiter-saturn pe casa I in Balanta. Cele doua planete confera cele doua tipuri de temperamente saturn - flegmatic si Jupiter - coleric. Raportul de forte pare oarecum echilibrat pentru ca exaltarea se zodia a lui Saturn este combatuta de pozitia proasta in casa I, iar exuberanta speciala a lui Jupiter pe I este usor necontrolatata prin pozitia lui in Balanta.
Daca luam in calcul ca Venus de pe ascendent ofera melancolicului o nota de sangvin iar Mercur din Leu de asemenea, intelegem ca acea trasatura negativa a temperamentului coleric poate domina trasatura generala a temperamentului Alinei, pentru ca sangvinul se apropie mai usor de coleric decat de flegamatic.

Asadar printr-o educatie propice acest saturn pe Balanta in casa I (deloc prietenos) eu cred ca poate aduce melancoliei farmec, magnetism si frumusete, iar usoara umbra de tristete sa aduca mister chipului si personalitatii._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Aug 07, 2005 6:50 pm 

Joined: Thu Jul 21, 2005 11:52 am
Posts: 17
In primul rand, multumesc mult Monica pentru raspuns, esti o draguta. Da, sunt de acord ca Soarele este planeta dominanta [weeee :)], ce voiam eu sa spun cu Saturn este ca, in conditiile in care e plasat inctr-o casa angulara si aspectat OK, nu mi se pare corect sa il plasam la coada listei importantei.

Gheorghita, iti multumesc si tie pentru analiza. Raspunsul tau mi-a amintit de fapt de un alt topic initiat chiar de Monica pe astroinfo: http://www.astroinfo.ro/forums/viewtopi ... ight=#1137 Ea facea acolo o analogie intre dominanta fiecarui element in tema natala si tipul temperamental. Se spuneau acolo urmatoarele:

Quote:
Mai mult, am gãsit dintr-o sursa urmãtoarea corespondenta, care denota faptul ca aceasta idee a elementelor de baza psihologice isi are originile din grecia antica.
Deci in viziunea lui: Ptolemeu/ Jung/ Hipocrate/ Platon/ Paracelsus, se poate vedea urmãtoarea corespondenta:

Foc/ Intuitie/ Coleric/ Imaginatie/ Salamandra
Pamant/ Senzatie/ Melancolic/ Demonstratie/ Gnom
Aer/ Gandire/ Sanguin/ Inteligenta/ Silfida
Apa/ Sentiment/ Flegmatic/ Opinie/ Nimfa


De asemenea propunea o metoda de calcul preluata de pe astrodatabank, prin care determini trasatura dominanta, umbra, si trasatura auxiliara. Conform acelor calcule, mi-a rezultat: Foc 11.5, Apa -1, Aer 6, Pamant 8 (sper ca am atribuit corect punctajele).

Dar eu ce sa zic acum... pur si simplu nu ma regasesc in descrieri. Eu ma stiu calma, calculata, meticuloasa, nu-mi ies din fire nicicum, mi-e imposibil sa ma cert cu cineva. Departe de mine impulsivitatea sau irascibilitatea, cel mai tare ma deranjeaza cand ii vad pe altii ca se enerveaza. Si intr-adevar, sunt ingrozitor de sensibila la critica.

Dar distanta intre ce crezi tu si modul in care esti perceput din exterior este mare. Tin minte un seminar de Comunicare in care profesorul ne-a propus un exercitiu interesant. In grupuri de catre 5, trebuia sa scrii pe o foaie cinci calitati si cinci defecte pe care consideri ca le ai, iar ceilalti scriau la randul lor cate cinci atribute, asa cum le percepeau ei despre tine. Ei bine, am ramas surprinsa. Eu ma stiam retrasa si timida, iar colegii au scris ca sunt prietenoasa si sociabila... Si m-am mai trezit si cu calificative precum "extravaganta", "misterioasa", "atitudine imposibil de determinat" etc. Eu?! Care de la pa'sopt incoace, si da-i, si lupta... :)

Dar ca sa scurtez povestea... eu ma consider flegmatica [dar tocmai ce-am demonstrat ca subiectivismul e mare in autocaracterizare], din testul de mai sus rezulta in mod indubitabil ca umbra mea e tocmai apa -> flegmatic, si atunci ce facem... Poate ar fi binevenita o analiza mai in profunzime a acestor corelatii.

Cu drag,
Alina_________________
Immovable object meets irresistible force.
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Aug 08, 2005 1:11 pm 
User avatar

Joined: Wed Jul 20, 2005 10:49 pm
Posts: 821
as reveni putin la planeta scut, care inteleg ca accentueaza personalitatea individului.
daca aceasta planeta este una retograda, aflata in conjunctie cu soarele, faptul ca este in mers retrograd are si o alta semnificatie? mai exact, este un mercur retrograd la 19gr 41min varsator conjunct cu soarele la 23gr 20min varsator, casa IV.

multumesc


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Aug 09, 2005 8:43 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
In cazul acesta scutul individului este slabit si pentru a se intari se va alimenta cu putere din trasaturile planetelor cu care va face aspecte sau de la planeta care guv zodia sau casa in care se afla. Este un caz particular ce poate fi clarificat doar din tema.
In general slabirea acestui scut poate da nativului calitatea de a se exprima in mai multe moduri, de a mima, de a reproduce alte elemente de temperament ... va fi depedent de modele... Daca tema indica un refuz al exemplelor, un individualism exagerat si o tendinta de repliere acest element devine negativ, poate chiar distructiv._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Aug 09, 2005 9:28 pm 
User avatar

Joined: Wed Jul 20, 2005 10:49 pm
Posts: 821
mi-am dat seama, dupa ce am solicitat un raspuns, ca punand in discutie un caz particular erau necesare datele temei . era vorba de 12 .02.1988, ora 22:20, 24:22E si 44:23N.

multumesc !


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 10, 2005 8:51 am 
User avatar

Joined: Thu Jul 21, 2005 9:17 am
Posts: 7
Location: Onesti
alina wrote:
Dar distanta intre ce crezi tu si modul in care esti perceput din exterior este mare.
Eu ma stiam retrasa si timida, iar colegii au scris ca sunt prietenoasa si sociabila... Si m-am mai trezit si cu calificative precum "extravaganta", "misterioasa", "atitudine imposibil de determinat" etc.

Asa-i, Alina, insa asta reprezinta de fapt o latura a personalitatii noastre, nu dominanta… este ceea ce Jung numea “persona”, adica masca pe care o purtam in societate, iar cei din jur ne percep prin filtrul ei. In astrologie aceasta latura a personalitatii se identifica cu casa I (ascendent + planetele in conjunctie cu ASC sau plasate in casa I). Tipul de temperament, insa, scoate in evidenta o stare de spirit dominanta a personalitatii noastre, cu reactii si dispozitii emotionale exprimate in mod repetat. Pentru ca cineva sa-ti cunoasca aceasta dominanta ar trebui sa te cunoasca in diverse situatii: obisnuite, inedite, critice, etc. , pentru a putea face o generalizare de genul “esti prietenoasa, sociabila…”.

Din punctajul obtinut pentru determinarea elementului astrologic principal, reiese intr-adevar ca elementul foc este dominant/ constient, iar umbra/ elementul subconstient va fi in acest caz elem.pamant (nu apa, pentru ca pamantul este perechea opusa). Coreland cu tipologia Jungiana, ar rezulta faptul ca ai un temperament de tip intuitie introvertita, cu umbra - senzatie extravertita.

Iata ce spune pe scurt Jung despre acest tip de temperament. In primul rand, introversia implica o atitudine ezitanta, reflexiva, retrasa, o pozitie oarecum defensiva, circumspecta. Intuitia introvertita înseamnã preocupare pentru inconstientul colectiv. Ideile/ viziunile sunt tratate ca si cum ar fi obiecte reale... Vedenii/ revelatii de natura religioasa , vise profetice sau fantazari supraterestre... Umbra – senzatie extravertita – se identifica cu momente de pierdere a contactului cu realitatea, proasta orientare in spaþiu si timp, tendinþa de a uita intalnirile stabilite, posibilitatea de a te rataci repede in locuri nefamiliare.

In corelatie cu temperamentele definite de Hipocrate, dominanta constienta pare sa fie de tip coleric, iar umbra de tip melancolic. Ei, aici vad eu o problema, in privinþa corelatiei…eu cred ca semnele de pamant se apropie mai degraba de tipul flegmatic, iar semnele de apa de cel melancolic, dupã cum rezulta si din semnificatia lor. Adica:
Flegmaticii sunt calmi imperturbabili, cugetati, rabdatori. Sunt inclinati spre rutina, au o putere de munca deosebita, sunt tenaci, meticulosi in tot ce fac, capabili de sentimente profunde si durabile, dar cu o expresivitate emoþionala redusa. Firi inchise, puþin comunicative, prefera activitati individuale. Vorbirea este lenta, fara gesticulatie evidenta.
Melancolicii
au o rezistenta redusa la eforturi indelungate, sunt sensibili, puternic afectati de insuccese, neincrezatori in forte proprii. Au trãiri afective intense si complexe, dar care nu sunt exteriorizate. Au debit verbal scazut, gesticulatie redusa.
(sursa: Manual de psihologie )
Deci, eu as schimba puþin ordinea, adicã semnele de pamant sa fie flegmatice, iar cele de apa, melancolice…
In fine, nu ºtiu cat de bune sunt aceste corelatii, cat si metoda de calcul folosita… e doar o incercare de analiza pe baza unor idei preluate din alte surse. E greu de spus cat de veridice sunt ele... asta constituie un subiect de controversa si-n ziua de azi printre astrologi.
Dar, ca sa vezi totusi de unde mi-a venit “toana” asta cu analiza psihologica, iþi sugerez sa citesti niste articole interesante pe aceasta tema, scrise de un astrolog preocupat de psihologia Jungiana… când ai tu timp si dispoziþie… :)

http://astrology.about.com/od/archetypa ... 21501a.htm
http://astrology.about.com/od/archetypa ... 22000a.htm
http://astrology.about.com/od/archetypa ... 20801a.htm

Astrologie placuta !_________________
Monica
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 10, 2005 7:20 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
mag wrote:
mi-am dat seama, dupa ce am solicitat un raspuns, ca punand in discutie un caz particular erau necesare datele temei . era vorba de 12 .02.1988, ora 22:20, 24:22E si 44:23N.

multumesc !


Image

In cazul prezentata de tine planeta scut - mercur este puternic intarit de trigonul saturn-jupiter si nu este vorba despre o manifestare distructiva a planetei ci este vorba mai curand de o transformarea.
Este vorba despre o forma cameleonica pt ca avem un Jupiter dominat de dorinta de disimulare a celor doi malefici Marte si Saturn cu care acesta face un trigon. Dar pt ca Mercur este retrograd aceasta putere este necontrolata. Este un om care salveaza foarte usor aparentele, traieste pentru a fi apreciat, pentru a fi recunoscut. Meritele sale pot veni din sport, efort fizic sau titluri, ordine, declaratii. Jupiter pe VII implicat in forta scutului lui Mercur indica nevoia de a-si stabiliza rezultatele cu titluri sau diplome. Este tipul de om ambitios pentru care exemplul unui frate mai mare (guv IV in III, Lilith in Leu, Soare in varsator in casa IV) sau al unui profesor din perioada copilariei vine sa-l motiveze atat de mult incat sa-i copie temperamentul sau realizarile._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Aug 10, 2005 8:04 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Monica,
si eu consider ca semnele de pamant pot fi mai curand flegmatice iar cele de apa melancolice, cele de foc colerice iar cele de aer sangvine cu atat mai mult cu cat tipologia lui Pavlov, care este data de tipologia sistemului nervos central, vine si explica mai bine cele 4 tipologie hippocratiene:
- tipul puternic - echilibrat - inert (temperamentul flegmatic)
- tipul slab (temperamentul melancolic)
- tipul puternic - neechilibrat - excitabil (temperamentul coleric)
- tipul puternic - echilibrat - mobil (temperamentul sangvin)

Aceste tipuri de temperamente atunci cand sunt raportate la astrologie ne pot oferi infromatii cu totul si cu totul speciale despre mobilitatea noastra psihica si spirituala. Aceasta mobilitate psihica este una dintre cauzele care a determinat, in astrologia karmica, incarnarea curenta. Nu intamplator suntem nascuti in semne de pamant, apa, foc, aer. Aceste definitii ne pot indica o baza asupra careia se lucreaza prin intermediul educatiei, autoeducatiei, prin influenta modelelor, alegerilor dificile, adaptarii.
Dezvoltarea unui anumit tip de personalitate in trecut ne da azi unul din cele 4 tipuri temperamentale, pentru ca trecutul se regaseste in noi, pt ca suntem ceea ce am construit.
Este placut spiritul tau de analiza ...

Image_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Aug 11, 2005 11:31 am 
User avatar

Joined: Wed Jul 20, 2005 10:49 pm
Posts: 821
multumesc , coser!
pt ca tot ai postat astrograma, indraznesc sa mai cer o lamurire:
cum influienteaza aspectul de cuadratura pe care il fac cuspidele mari acele case nelocuite de planete ?


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Aug 11, 2005 11:38 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
mag wrote:
cum influienteaza aspectul de cuadratura pe care il fac cuspidele mari acele case nelocuite de planete ?
\

M-ai scos putin din logica... :D
Efectiv nu inteleg ce vrei sa spui... reformuleaza te rog..._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Aug 11, 2005 7:25 pm 
User avatar

Joined: Wed Jul 20, 2005 10:49 pm
Posts: 821
coser,
scuze pt incoerenta!. voi incerca sa ma fac inteleasa (sper sa reusesc!)dand mai multe detalii.

la capitolul "aspecte planetare si importanta lor" am citit opinia unui astrolog care spune ca atunci cand pe o astrograma AS este in cuadratura cu MC "Domeniile simbolizate de cele 12 Case sunt distribuite aproape egal, ceea ce poate însemna cã nativul se preocupã în mod egal de aceste domenii (însã planetele din unele Case schimbã desigur situatia )".

eu inteleg ca nativul se preocupa in mod egal de domeniile simbolizate de case, tinand insa seama si de distributia planetelor in Case. intrebare: acolo unde casele sunt lipsite de planete ( iar in astrograma in cauza sunt asemenea case) ce se intampla cu preocuparea nativului pentru domeniile respective?
nu stiu daca am reusit sa ma fac inteleasa..


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Aug 11, 2005 11:16 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
:D acum este foarte clar...
Casele lipsite de planete nu blocheaza evenimentele si nu sunt lipsite de puterea lor de influenta asupra antivului. Da-mi voie sa-l contrazic putin pe acela astrolog care se grabeste sa clarifice lucruri ce nu pot fi clarificate atat de simplu. daca o casa este mai mare decat una nu insemana ca nativul ii va acorda mai multa atentie decat alteia. Ai vazut atatea exemple de case imense care sunt goale si te-ai intrebat probabil ce se intampla cu trasaturile ei. Casele goale inhiba astrologul care repeta defintiile astrologice ca un magnetofon si se reveleaza doar celor care isi folosesc intuitia si spiritul de observatie in interpretare. Un astrolog nu trebuie sa se ascunda in spatele unei reguli rigide ca la matematica, astrologul este creativ si el descopera unicitatea in fiecare tema. O casa goala are un guvernator care la randul lui va face aspecte cu alte planete, va fi implicat intr-o configuratie sau va avea o calitatea speciala in horoscop. Pentru ca stapanul casei respective va avea grija ca tarasaturile ei sa devina vizibile.
Este adevarat ca nu este usor de identifica trasaturile acelei case in urzeala predispozitiilor astrale, dar ele exista. La fel de adevarat este ca aceste tarsaturi se oculteaza, insa nu inseamna ca ele lipsesc sau sunt mai putin imprtante decat altele. Nu marimea casei indica ce primeaza in viata nativului si ce nu. Sunt astrologi care scornesc astfel de trucuri pt a nu se obosi sa analizeze relatiile dintre planete. Pentru ei astrologia ramane la nivel de truc si se va deschide in mintea lor doar cand nu le va fi lene sa munceasca pentru orice aspect pe care il analizeaza.
In cazul prezentate de tine, avem de sexmplu casa II goala, aar avem un pluton ca guvernator pe casa I guv de venus in berbec si casa VI. Nativul va fi obligat de viata sa-si castige singur exsitenta. Restrictiile, in special cele alimentare, vor avea asupra lui un efect negativ poate chiar distructiv. Lipsa banilor sau a proprietatilor ii slabeste increderea in sine. Va avea tendinta sa-si aleaga un partener de viata care sa contrabalanseze deficitul sau. Casa XII guv de Mercur retrograd in varsator pe casa IV aspect ce ne duce la scutul sau analizat anterior. Nativul nu are o perceptie reala asupra pericolului si nu poate uita momentele cand a fost privat de obiecte personale, pareri, posibilitati de desprindere de casa, libertate. Poate avea un conflict lipsit de explicatii rationale cu cineva din familie pe care in trecut l-a vitregit prin neatentie de aceleasi limitari la care este el supus acum._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Aug 12, 2005 12:28 am 
User avatar

Joined: Wed Jul 20, 2005 10:49 pm
Posts: 821
coser, multumesc pt raspunsuri si pt rabdare.
poate sunt intrebari putin penibile, dar pt mine, marele incepator in astrologie, ele exista...am in minte povestea tanarului care dupa multe exercitii banale a reusit sa sparga masa dintr-o lovitura..


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Aug 12, 2005 12:44 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Nu sunt deloc banale... ele fac parte din durerile, bucuriile si realizarile noastre... iti doresc sa ajungi intr-o zi sa faci asta pt ca povestea este inspirata dintr-un caz real..._________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 36 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group