It is currently Thu Mar 28, 2024 6:07 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




 Page 1 of 1 [ 34 posts ] 
Author Message
 Post subject: karma e de vina?
PostPosted: Fri Apr 27, 2007 9:58 am 

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:43 pm
Posts: 18
Buna !
daca puteti si aveti timp v-as ruga sa ma ajutati sa inteleg mai bine de ce mama mea are in ultimul timp atatea probleme de sanatate,care se complica in loc sa se atenueze,cu toate ca medicii ne incurajeaza . cand credem ca e mai bine se intampla iar ceva si iar apar probleme.posibil sa fi gresit cu ceva in misiunea din aceasta viata? a avut o karma mai grea?si e posibil sa se simta mai bine in viitorul apropiat?ce trebuie sa facem?
datele ei sunt 21 februarie 1944 tg.neamt dar din pacate nu stiu ora.va multumesc mult!


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: kArma
PostPosted: Fri Apr 27, 2007 10:37 am 

Joined: Tue Apr 24, 2007 5:50 pm
Posts: 14
Mikhaela cu toti avem robleme. Eu unu de exmplu am avut o gramada de fracturi si ca urmare am stat aproape un an in gips. Toate vin si trec.
Insa intradevar despre karma scrie si in biblie ca si despre reicarnare. Mie cel mai mult imi place exemplul cu Ioan Botezatorul caruia stii bine ca ia fost taiat capu, nuh?. Poate crezi ca a fost o coincidenta faptu ca i-au taiat tocmai lui capu. EI bine n-a fost ptr ca Ioan Botezatoru intr-o reincarnearea de a lui cand il kema Ilie a taiat si el la randu lui capu unui om (m-i se pare ca era soldat, sau ceva de genu).
Deci se pare ca ptr toate greselile pe care le facem mai devreme su mai tarziu vom plati, si vom plati se pare exact in modu in care au platit si ceilalti in fata noastra.
Eu sper ca mama ta sa se faca bine, poate ca karma ei a fost sa se kinuie un pic cu sanatatea,ceea ce nu-i cine stie ce......altii au platit cu capu nu.?


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Apr 27, 2007 11:25 am 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
Mikhaela, este greu sa te uiti pe o harta fara ora... As putea da vina (printre altele) pe Lilith in tranzit care se opune Lunii tale din casa XII dar nici macar ora ta nu o stii sigur... Si eu am aceleasi probleme inca din octombrie anul trecut si trec prin stari paroxistice... Si mi-am dat seama de ce vin lucrurile astea... lasand la o parte Saturnul care-mi face careu la Saturn si la Luna, Lilith in tranzit pe casa IV suprapusa peste Lilith natal etc... Ei, lucrurile astea vin pentru a-tzi arata un unghi nou din care sa privesti lucrurile... este socant, zguduitor cum descoperi in tine atitudini de care n-aveai habar... cum simtzi ca vine momentul sa platesti intrarea in casa surprizelor...



_________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: kArma
PostPosted: Fri Apr 27, 2007 12:01 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
George,
perceptia preotilor orientati spre spectaculos, dar si incapabili sa faca din spectaculos un mod de a invata lucruri noi, ii determina sa se lege doar de evenimentul istoric - uciderea lui Ioan Botezatorul, pentru a distrage atentia de la mesajul si nu de modelul mistic pe care le-a oferit. Cum poate fi mai important acest eveniment decat mesajul sau? Eu sunt mirat cu atat mai mult cu cat stiu ca aceasta atitudine de dezordine emotionala este o moda afectiva la crestini si considerata o trasatura orientala, balcanica, ortodoxa s.a.m.d.. Este incredibil cum se minimizeaza putin cate putin valoarea umana acestui om pentru a da insemnatate unui fapt istoric, fara sa stim cui se datoreaza in realitate asta: predestinari, finalului unei misiuni grandioase sau erorilor. Spun asta pe fondul remarcii tale pentru ca, daca este adevarat ca legea karmei sa se fi manifestat asa, atunci a fost o problema extrem de personala a lui Ioan, daca nu este asa atunci avem un motiv in plus sa ne indreptam atentia spre mesajul sau. Ioan Botezatorul a fost o fiinta remarcabila, apreciat de Iisus, parte din misiunea pe care a avut si in niciun caz un exemplul de compesare a legilor karmei. Ioan Botezatorl este un mare vitregit printre ctitorii cultului crestin si are toate sansele sa devine un personaj pierdut printre altii sfinti carora li se cauta minunile cu lupa sau li se inventeaza minunile, cum se intampla cu papa Ioan Paul al II-lea, ca sa ofer un exemplul mai aproape de noi.

Mikhaela,
Este imposibil sa-ti indic directii precise fara sa stii ora, pot insa sa-ti atrag atenti asupra unor tranzite periculoase pe care pe parcurge mama ta si care o pun in situatia de a pati exact ceea ce ne povestesti.
Anul 2003 a fost un an de cotitura in viata ei, moment in care Neptun i-a trecut peste Mercur din Varsator si cand Jupiter i-a trecut peste NN din Leu. Un act de curaj necalculat, un gest imprudent facut printr-o eroare de judecata in primavara lui 2003 a declansat seria evenimentelor, sa le numim tragice, care au dus gradat la o slabire organica accentuata si de aici disfunctii pe sistemul digestiv, cardiovascular, endocrin. Primele semnale au fost in 2002, cand Saturn intorcandu-se peste pozitia sa de la nastere s-a opus lui Pluton, dar acest tranzit indica mai curand un eveniment nefast o cumpana pe care a urmarit-o tot 2002, ca o umbra. Daca traieste inseamna ca este OK si este un exemplu viu al faptului ca unele predispozitii astrale pot fi depasite.
Ulterior momentului 2003 lucrurile au luat amploarea si din 2006 Saturn i-a trecut peste NN din tema natala semn ca tot ceea ce a lasat nerezolvat in timp va veni acum peste ea pentru a le rezolva. Nestiind ora nu iti pot spune spre ce se indreapta acest val de predispoziti date de conjunctia Saturn in tranzit - NN natal. Este insa un aspect important si demn de luat in seama pentru ca opozitia Pluton in tranzit - Saturn natal ii comuta centrul de atentie pe rezerve, asta inseamna ca daca terapile pe care le aplica nu-i spores acumularile, rezervele si i le mobilizeaza pe cele pe care le are deja, poate avea des caderi la pat, datorita unei acute stari de devitalizare.
Anul 2007 este important pentru ca vine cu solutii, cu ameliorari, care sunt reale. Oganismul da semn ca se reface si ca a reusit sa treaca peste o grea incercare, dar in 2008 Saturn i trece peste Lilith din tema natala si erorile de judecata, alegerile gresite o curteaza din nou. Pentru ca se uneste Saturn (limitarea) si Lilith (falsa libertate) poate face greseli pe jumatate constienta, acordandu-si libertati periculoase... Ulterior acestui moment este bine, dar va avea nevoie de ajutor in perioada 1 sept - 1 noiembrie 2007, cand Saturn ia primul contact cu Lilith dandu-i idei neobisnuite si tentatii periculoase pentru integritatea sa fizica si apoi 1 februarie - 1 august 2008 cand se poate intampla ceea ce-ti spuneam.
Oricum ar fi, terapiile pe care le urmeaza trebuie sa o ajute sa-si refaza rezervele pentru ca aspectele planetare prin asta o slabesc. Este acum ca o bluza in batai vantului, daca materialul este rezistent trece peste incercare, daca nu, se rupe.



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Apr 27, 2007 1:44 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
Scuze de interventie, dar cred ca te inseli, Gheorghita, in ce priveste presupusa subestimare de catre crestini a Sfantului Ioan Botezatorul. Nu stiu cum e prin alte parti, dar in Romania exista un adevarat cult pentru acest mare Sfant, inclusiv la nivelul ritualului bisericesc. Este un Sfant REPUTAT intre crestinii practicanti pentru trei importante calitati: vizionarism, inflacarare, smerenie.

Cat priveste 'dezordinea emotionala' a crestinilor - sincer, nu vreau deloc sa intru in polemici -dar cred ca e o generalizare cam pripita... Asta cu atat mai mult cu cat, daca stai sa te gandesti, de crestini suntem crestini vreo 90 de procente din populatia acestei tari :wink:

In fine, relativ la observatia lui George, nu cred ca e cu totul nelalocul ei, in contextul in care dogma crestina (atat ortodoxa cat si catolica) exclude, inca, conceptul de reincarnare (concept care, dupa mine, aduce lumina acolo unde Biserica - pe care, altfel, nu numai ca o respect si o iubesc, dar sub a carei protectie ma rog Lui Dumnezeu sa ma aflu intotdeauna - nu ofera explicatii tocmai satisfacatoare). Ori, exista doua traditionale epsioade in Noul Testament care ii indreptatesc pe credinciosi sa se aplece - cel putin - asupra ideii ca nu am aparut in acest Univers numai odata cu momentul nasterii; iar unul dintre aceste episoade se refera tocmai la acest minunat Sfant: Ioan Botezatorul. Prin urmare, remarca respectiva isi are relevanta ei raportata la un anumit context - relevanta care nu diminueaza intru nimic importanta deosebita a marelui Inaintemergator !


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Apr 27, 2007 2:51 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
doroteea wrote:
Cat priveste 'dezordinea emotionala' a crestinilor - sincer, nu vreau deloc sa intru in polemici -dar cred ca e o generalizare cam pripita... Asta cu atat mai mult cu cat, daca stai sa te gandesti, de crestini suntem crestini vreo 90 de procente din populatia acestei tari :wink: !



Am mai spus ca nu sunt o persoana religioasa asta inseamna ca atunci cand nu sunt de acord cu ceva legat de religie nu am obsesii subiective... prin urmare pot observa ca sunt multe lucruri care nu merg bine in aceasta religie din cauza functionarilor si nu-ti spun lucruri noi prin asta. O mare parte dintre cei la care faci trimitere sunt crestini fara nicio convingere religoasa, asa la numar...
Tu cu mine nu poti avea polemici pe tema asta pentru ca nu tin sa te contrazic si ca nu-ti ofer niciun argument din acelea pe care le poti citi si pe alte site-uri, asa cum le-am citit si eu, si nici observatii personale in afara uneia singure: crestinismul ca religie acum nu mai exista pentru ca este impartit in zeci de secte. Nu este suficient sa spui ca esti crestin, ci trebuie sa spui de care crestin esti... si de aici intelegi de unde vine acea dezordine emotionala la care am facut apel si care te-a deranjat pe tine si pe multi dintre cei care au citit acest post... Crestinii se anuleaza singuri in momentul in care au nevoie de etichete suplimentare pe langa titlul de crestin care sa le expliciteze locul pe care il ocupa intaintea Domnului, de asta s-au si dezbinat. Evidenta faptelor este mai importanta decat ajutorul anonim. Pentru a ajuta ai nevoie de standarde, pentru a crede la fel... omul nu are niciun fel de valoare daca nu are titlu si daca nu-i demonstreaza crestinului ceva. Parola pentru a fi acceptat in mediile acestea este supusenia fara afectivitate (stai in genunchi, pleci capul, iti impreunezi mainile, dar nu trebuie sa simti nimic, ceea ce mi se pare aberant), o atitudinea generalizata si impusa prin standarde care anuleaza ceea ce este personal si iti ofera doar doua alternative inclusa intr-una singura: cine nu-i cu noi e impotriva noastra. Daca tie iti spune cineva "Da, sunt crestin" tu il vei intreba imediat "De care?". Asa fac toti crestinii...
Nu tin sa te contrazic nici cu Ioan Botezatorul si m-as bucura sa fie asa cum spui tu. Modul cum este tratat sau cum nu este tratat este o mare dezamagire pentru mine pentru ca se trece in umbra un om remarcabil...
Doroteea, am indragit foarte tare aceasta religie insa de cand am descoperit ca Iisus este atat de diferit de toata constructia ce s-a ridicat pe seama lui am hotarat sa-mi pastrez sentimentele pentru singurul element pozitiv bagat cu forta in aceasta religie, care este el, Iisus... sigur impreuna cu cativa, foarte putini, dintre cei care au fost sau sunt alaturi de el.
Credinta nu trebuie demonstrata, dar daca, in situatiile limita, situatia o cere, ea nu poate fi demonstrata decat prin felul de-a fi al omului... iar istoria a avut grija, in cazul tuturor, sa consemneze fiecaruia dupa cum a facut... Nu-mi este rusine ca sunt crestin pt ca eu imi demonstrez faptele mele de crestin cu ceea ce fac eu, atat cat fac, dar nici sa-mi atribui etichete si titluri, incarcate de orgoliu spiritual, doar de dragul de a da viata elucubratiilor unor barbosi care se tin de scaune...

Image



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: RE: karma
PostPosted: Fri Apr 27, 2007 3:11 pm 

Joined: Tue Apr 24, 2007 5:50 pm
Posts: 14
Gheorghita, eu am citit in urma cu vreo 2 ani credca o carte care mi-au propus-o mai multe persoane. Ultima opinie care m-a facut s-o citesc a fost aceea a profesorului meu de religie care prin dogmele bisericesti ar fi trebuit sa fie cu totul impotriva. Cartea se numeste "Biblia si India" si a fost scrisa de Dan Costian, care este din cate am auzit un mare ezoterist si prin aceasta carte mi-am skimbat total modul de a privi viata. Te asigur ca eu nu-mi permit sa stirbesc cumva din stralucirea acestui SFANT. Insa pe de alta parte ai dreptate: suntem in Romania si aici mai intai se urmareste in primu rand aruncatu cu noroi, insa nu aceasta a fost intentia mea.
Cat despre papa paul al-2lea in cel mai bun caz putem spune ca a fost actionar la Banca del Santo Spirito.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Apr 27, 2007 5:39 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
Da, Gheorghita, din pacate asa este: crestinii sunt dezbinati si, mai mult, intre ei nu multi sunt cu adevarat crestini (ceea ce inca nu ar fi asa de grav, pentru ca nu e deloc usor sa atingi idealul Christic, dar - si asta este un lucru foarte trist - nici macar nu isi propun sa atinga acest ideal, sau ii denatureaza complet intelesul). Sunt realitati asupra carora, de altfel, DOMNUL ne-a avertizat cand a spus ca: 'nu oricine imi va zice <Doamne, Doamne> va intra in Imparatia Tatalui Meu', ca 'poarta Imparatiei este stramta, si putini sunt cei care vor putea intra', sau ca 'nu am venit ca sa aduc pace, ci dezbinare intre oameni' - ceea ce, fireste, nu inseamna ca scopul Sau a fost sa ii dezbine pe oameni, ci o profetie tragica asupra a ceea ce avea sa faca omul cu si din Cuvantul DOMNULUI.

Nu ma indoiesc, insa, ca prin rugaciunile noastre, ale tuturor si, mai ales ale Sfintilor stiuti si nestiuti, de pe pamant si din Ceruri si, in cea mai mare masura, prin insasi marea si minunata mila a DOMNULUI, Harul Sau lucreaza in oameni in acel mod surprinzator, elegant, amplu si minunat in care interventia Divina transforma si ilumineaza. Eu am avut prilejul sa vad oameni plangand din evlavie in fata icoanelor, sau sa aud - fara sa vreau - rugaciuni prin care mamele cereau, in lacrimi, pentru copiii lor 'inima deschisa, dragoste fata de Dumnezeu si fata de oameni' (o rugaciune cat se poate de corecta din punctul meu de vedere), sau sa ascult predici de-a dreptul tulburatoare despre modul in care trebuie inteleasa o existenta crestineasca.

Tot atat de adevarat este ca am asistat, in aceeasi Biserica Ortodoxa, la scene degradante - ceea ce arata ca nu este suficient sa te asezi sub cupola Bisericii ca sa te transformi, ci este nevoie de deschidere, smerenie si dorinta de transformare pentru ca acest lucru sa se si intample (multi, din pacate, alearga la Dumnezeu ca sa le 'iasa pasentele', nu ca sa se mantuiasca). Cum spunea cineva inzestrat cu daruri 'un pic mai speciale', lumina care chiar iradiaza in timpul Sfintei Liturghii, 'curge' in unii ca printr-o palnie, patrunde in altii ca printr-o sita si aluneca pe langa ceilalti ca peste o stanca impenetrabila - in functie de deschiderea, dorinta, vointa si disponibilitatea fiecaruia.

In ce-i priveste pe preoti, este bine de stiut ca, prin Taina Hirotoniei, acesti oameni primesc un Har care ii face apti de 'a lega/dezlega ceea ce e dezlegat/legat in Ceruri', indiferent de valoarea lor umana/spirituala. Cu alte cuvinte, o Slujba oficiata de un preot (hirotonisit ca atare) isi produce efectul (de ex., dezlegarea prin spovedanie; sau reiterarea sacrificiului Christic prin Sf.Liturghie etc.), indiferent de persoana acestuia. Parintele Cleopa a ilustrat aceasta situatie prin exemplul unui ban de aur aruncat intr-o galeata cu apa. Oricata cenusa si mizerie ai arunca apoi in apa din galeata, banul de aur ramane intact si la fel de valoros. Cam asa este si cu harul preotilor (sigur ca unii adauga acestui Har, obtinut prin hirotonisire, pe acela daruit ca urmare a unei vieti curate si sfinte, ceea ce, desigur, face dezirabila intalnirea cu astfel de preoti). Pe mine ma doare cand vad cum Biserica isi pierde din credibilitate datorita unora sau altora dintre preoti - si este firesc: orice institutie este asimilata cu cei care o 'populeaza' - dar daca aceste lucruri ar fi cunoscute si intelese, cred ca aceste confuzii ar putea fi evitate. In plus, as vrea sa se stie ca exista si MULTI altfel de preoti. Eu, una, am avut sansa sa cunosc un mare numar de preoti admirabili (bine, as putea fi suspectata de subiectivism :), dar imi place sa cred ca, cat de cat, ma pricep la oameni, martora mi-e astrograma natala :) ).

Ei, acum cred ca tocmai m-am pricopsit cu o imagine de habotnica :) ! Orice credincios - fie el crestin sau nu - se ataseaza de convingerile sale religioase (cum bine ai observat si tu). Asta este motivul pentru care mie una ecumenismul mi se pare o mare iluzie. Ceea ce nu exclude, insa, toleranta si respectul fata de orice alta credinta sau practica (cu conditia, fireste, de a nu fi prejudiciat in propria libertate de credinta - situatie ce justifica, dupa mine, apararea). Eu cred ca este o pierdere sa nesocotim aceasta mare oportunitate pe care o avem, nu intamplator, prin trairea intr-un spatiu ortodox. Si mi-ar placea grozav ca oamenii sa stie mai multe despre Ortodoxie, adevaratele ei dogme (nu cele vehiculate) si intelesul lor, oamenii sfinti care au trait sau TRAIESC inca, si in zilele noastre, pe pamant ortodox si ale caror minuni, caractere si capacitate de sacrificiu stau inca marturie pentru a legitima pretentia de 'drapta' si 'justa' a acestei cai de credinta !


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Apr 27, 2007 9:12 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Ma indoiesc ca te va judeca cineva pentru devotamentul tau pentru idelurile pe care ti le-ai stabilit... cel putin eu nu. Expunerea ta este frumoasa si argumentata prin insasi valorile la care faci apel (emic), dar crestinii raman oameni implicat intr-o cale fara metoda care au nevoie de metoda. Daca vei vedea filmul "Franziskus" dedicat vietii lui Francisco D`Assisi vei vedea ca exista o ipostaza in viata lui, cand este efectiv invadat de adepti ce ii cer reguli, iar el nu este in stare sa le dea... scena este cutremuratoare pentru ca simte dintr-un efort interior nu din aplicarea unor reguli.
La fel parintele Teofil Paraian este intrebat la una din conferintele sale: "Parinte numai noi ortodocsii in mantuim?". In stilul lui caracteristic parintele i-a raspuns "fiecare se mantuie in credinta lui".
Asa cum am mai spus urmaresc radio Trinitas doar pentru a prinde din cand in cand secvente din conferintele sale. Am inteles multe lucruri prezentate in biblie ermetic.. In expunerea sa totul devine foarte clar.. dar nici chiar el nu ma poate face sa ma simt important doar pentru ca sunt crestin.



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Apr 28, 2007 9:19 am 
User avatar

Joined: Mon Jul 03, 2006 2:11 pm
Posts: 156
Location: Galati
Gheorghita, ma bucur sa vad ca mai sunt persoane care gandesc la fel ca mine. Eu nu sunt la fel de documentata ca tine, dar experienta vietii m-a facut sa privesc dincolo de titluri si declaratii. Am crescut intr-o familie dezbinata datorita principiilor crestine.... multi ani m-am chinuit sa inteleg de ce ii pierdeam pe cei dragi din jurul meu , de ce unii invocau credinta pt a destrama familia sau pt a se situa pe trepte superioare, in opinia lor. Asa am invatat ca omul trebuie cantarit dupa faptele sale si nu dupa declaratii. Asta nu inseamna ca nu am credinta.. ceea ce am este in sufletul meu si nu tin sa demonstrez nimanui nimic. Ii vad pe altii cum se bat in piept cat de crestini sunt ei si cum ii condamna pe altii ca nu merg la aceeasi biserica la care se duc ei..... dar nu pot sa le spun nimic pt ca stiu ca nu m-ar intelege. Cel mult le raspund ca Dumnezeu sau Isus nu a infiintat nici o religie nici nu a autentificat vreo una , toate religiile sunt create de oameni. Credinta e doar in sufletul fiecaruia.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Apr 28, 2007 10:04 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
Mi s-a intamplat de mult ori sa am astfel de divergente de opinie cu oameni care credeau ca stau in fata lor doar pentru a le asculta insultele si evident ca se inselau... Nu stiu daca sunt atat de documentat cum crezi, dar iti pot spune sigur ca am raspunsuri pentru ca le-am cautata intai pentru mine si apoi pentru cei din jurul meu...
O buna prietena a mers, la un moment dat, la Mitropolie in Iasi, chemata find de unul dintre preoti... ea este implicata in activitati legate de practicarea tehnicilor de vindecare si armonizare, terapii moderne, tehnici de meditatie ... asta de multi ani...
Discuta cu un preot de acolo in termeni civilizati, el insa o acuza de tot felul de practici si inclinatii, atitudine cunoscuta de altfel nu numai la preotii crestini, ci in general la oamenii contaminati de fanatismul religios care au doar atitudine nu si argument...
Spre finalul discutiei el arunca asupra ei argumentul cel mai puternic pe care-l avea: "Ai sa vezi tu ca n-ai sa te mai mantui!". Ea i-a raspuns cu un suras in coltul gurii, ca nici n-ai cum sa-i raspunzi altfel in situatii de genul acesta: "Parinte vezi ca te-ai urcat pe scaunul Domnului Iisus, da-te jos ca nu ai ce cauta acolo. Doar el poate hotara cand ma mantui!"
Cei care acuza fara argument pot primi un astfel de raspuns, dar nu-l vor intelege pentru ca le este bine in pozitia de acuzatori...
Exista omeni insa devotati cultului crestin care iti trezesc admiratie si respect. Am cunoscut astfel de oameni si chiar daca au incercat tot felul de tehnici si cai spirituale s-au intors la crestinism, marea lor dragoste. Nu-i vei auzi pe acei oameni ca acuza, ci doar ca-ti povestesc ceva din experienta lor, ca isi exprima bucuria a ceea ce practica, a ceea ce au ales.
De partea cealalta ceilalti se bucura ca sunt crestini pentru ca le place scaunul Domnului Iisus...



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Apr 28, 2007 11:48 am 
User avatar

Joined: Mon Jul 03, 2006 2:11 pm
Posts: 156
Location: Galati
Ai mare dreptate cand spui ca "Exista omeni insa devotati cultului crestin care iti trezesc admiratie si respect" dar as completa ca exista astfel de oameni in orice religie , de asemeni pot fi intalniti si atei care starnesc admiratie si respect ... nu pt experienta lor religioasa ci pt sufletul lor cald gata oricand sa si-l puna pe tava si pt faptele lor bune presarate de-a lungul vietii. Ceea ce ma face pe mine sa cred ca totul tine de samanta de divin pusa in fiecare din noi.. indiferent daca noi contientizam asta sau nu.
Imi amintesc acum de ceva ce am citit in Lazarev parca (sa ma scuzati dar nu retin citatul exact) ... era ceva de genul .. Doamne , daca doresti sa lucrezi prin mine, faca-se voia ta, dar te rog sa faci asta in asa fel incat eu sa nu stiu, pt a nu fi tentat sa-mi atribui merite care nu sunt ale mele.
Am intalnit si eu persoane care incercau sa-l substituie pe Isus , acestia ajung sa faca tot felul de legi ,in numele Lui , care sa nu aiba alt scop decat sa le serveasca propriile interese.... Acestia , cred eu, sunt mai orbi decat oamenii obisnuiti care-si vad de viata de zi cu zi fara sa-si atribuie titluri de mari invatati. Dar de ce sa-i judecam noi... are cine.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Apr 28, 2007 5:15 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
Din pacate nu pot - desi as vrea :) - sa nu va dau dreptate amandorura in ce priveste 'importanta' pe care si-o aroga unii, in calitatea lor de crestini (ortodocsi or whatever...), obsesia misiunii inchipuite de 'convertire fortata', care pare sa-i posede pe altii (cazul familiei tale, probabil, Skorpia, daca am inteles eu bine...), sau dogmatismul fanatic al altora...

Acesti pretinsi crestini - nu putini, din pacate :( - incalca regulile fundamentale care guverneaza credinta ortodoxa (si aici te voi contrazice, Gheorghita, pentru ca ultimul lucru de care poate fi invinuita ortodoxia este lipsa de reguli si de metoda - de altfel, unul dintre principalele reprosuri aduse Ortodoxiei in dezbaterea catolicism vs. ortodoxism este tocmai acesta: ortodoxia face recurs constant la METODELE si REGULILE Sfintilor Parinti - iar literatura patristica ABUNDA de astfel de reguli si metode; v. 'scara' lui Ioan Scararul, tehnicile de smerire a sufletului, ale Sf. Efrem Sirul, metodologia Sf. Simeon Teologul, epistolele Sf. Pavel ('cel mai mare pragmatic al tuturor timpurilor' cum il numeste Denis de Rougemont) etc.etc.etc. (cred ca mi-ar lua ore sa insir sursele dogmatice ale Ortodoxiei, in contextul in care, de altfel, nici nu le cunosc pe toate) - radacini de care catolicismul s-a cam desprins, considerandu-le, cumva, anacronice si excesive in contextul lumii actuale), si - revenind la subiect - anume:SMERENIA si TOLERANTA.

Acesti oameni sunt aceia care, dupa mine, 'inchid usa Bisericii', si asta pentru ca, exact cum ati spus si voi, a fi crestin nu presupune nicidecum o eticheta asumata cu aroganta, ci o disciplinare riguroasa a vietii/faptelor si gandurilor conform unui set de reguli cat se poate de stricte, de altfel, intre care si RESPECTAREA LIBERTATII DE VOINTA A CELUILALT.

Necazul este ca si crestinismul, la fel ca orice alta religie de altfel, tinde sa degenereze in fanatism si intoleranta (acesta este, de altfel, in materie religioasa, 'reversul medaliei').

N-as vrea sa fiu gresit inteleasa, nu tin sa convertesc pe nimeni, vreau doar sa arat ca adevaratul Ortodoxism nu este reflectat in conduita unor asa-zisi crestini (fie ei si preoti), ci in Cuvantul lui Iisus, Vietile si Faptele Sfintilor, literatura patristica s.a.. Interventia mea are EXCLUSIV scopul de a aduce corectiile pe care informatia (nu multa :() pe care o detin consider ca le impune.

Vreau sa adaug ca, la toate predicile la care am asistat avand ca subiect posibilitatea mantuirii neortodocsilor, toti preotii au raspuns ca si parintele Teofil Paraianu (si in acord cu clarificarile epistolelor pauliene): usa mantuirii nu este deschisa doar ortodocsilor. Dar Ortodoxia este considerata instrumentul cel mai eficace in drumul spre mantuire.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Apr 28, 2007 5:46 pm 
User avatar

Joined: Mon Jul 03, 2006 2:11 pm
Posts: 156
Location: Galati
Nu am nici interes , nici dispozitie sa intru in polemica pe acest subiect ... dar nu ma pot abtine de a face o mica adaugire :) .
"Ortodoxia este considerata instrumentul cel mai eficace in drumul spre mantuire" de catre ortodoxi , iar fiecare religie in parte este considerata , cum spui tu, "instrumentul cel mai eficace in drumul spre mantuire" de catre proprii discipoli. Ajungem astfel la aceeasi discutie ... cine-i cel mai , care chiar nu are rost :)
Mie imi place cum spune Eminescu in Glossa : "Multe trec pe dinainte,/ In auz ne suna multe,/ Cine tine toate minte /Si ar sta sa le asculte?.../ Tu aseaza-te deoparte, / Regasindu-te pe tine,/ Cand cu zgomote desarte/ Vreme trece, vreme vine."


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Apr 28, 2007 7:04 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
As vreau sa fac o mica prezizare. Atunci cand spui la: "si aici te voi contrazice, Gheorghita, pentru ca ultimul lucru de care poate fi invinuita ortodoxia este lipsa de reguli si de metoda" te referi la ceea ce am spus eu: " crestinii raman oameni implicat intr-o cale fara metoda care au nevoie de metoda", numai ca citind cu patos te-ai gandit ca, nefiind de acord cu ortodoxia in mod particular, ar fi un mod voalat de a acuza. Aici chiar am spus ceea ce ai spus si tu, in plus am facut trimitere (adica exact la asta ma refeream) la crestinismul primordial care a izvorat tocmai din necesitatea simplificarii, ca si budismul de altfel, si sfarseste prin a fi plin de reguli si interdictii mult mai multe decat libertati, iar prin asta se anuleaza, negandu-si radacinile.
Iisus a venit cu o metoda simpla. El se uita spre cer isi impreuna mainile si spune "Ava" ("Tata")... asta este crestinismul in care cred, asta este metoda pe care o consider valabila. Personal cred - si aici probabil ca te va deranja ce spun - nici nu cred ca toti cei trecuti in calendarul crestin sunt sfinti... si chiar este important pentru ca acesta este stalonul cu care lucreaza biserica in numele lui Iisus. Dincolo de filosofia frumoasa pe care ne-o citesc ei din carti exista taxe pentru botezuri, cununii, dari, pomelnice pentru dusmani, bani, caderea guvernului etc etc in orice loc ar fi practicata aceasta religie. Nu are rost sa fac apel la bunul simti al omului pentru a ma crede cat de gresite sunt aceste reguli. Ele sunt gresite nu numai in cazul crestinismului, ci in general la oamenii care vand orice, pt ca nu orice se vinde, dar religia crestina, in general religiile, trebuie sa se ridice putin deasupra, chiar daca lipsa banilor o face sa se descurce foarte greu. Hm, ca sa nu ma spun cate se intampla prin manastiri si cat de detasat, cei care sunt hirosotnisiti (chiar tu faceai apel la asta), se poarta, chiar sfidator la adresa moralitatii, bunului simt, smereniei si inteligentei.
Nu vreau sa crezi ca prin asta acuz. Chiar nu acuz, ci fac o retrospectiva pentru a explica de ce eu i-am dat jos, in mintea mea, pe cei care s-au urcat pe scaunul Domnului Iisus si de ce mi se par respingatoare practicile lor, pentru ca impuri cum sunt nu au cum sacraliza locul in care stau si nici sa ma faca pe mine, cel care traiesc in lume, deci in pacat, sa am viziunea imparatei lui Dumnezeu, nici chiar atunci cand respect regulile pe care mi le impun ei. Fracisco D`Assis, un sfat complex si elevat, a avut o astfel de situatie in viata lui. Nu si-a putut indruma primii adepti pentru ca ei vroiau reguli, iar el nu era in stare sa le dea reguli, in afara de ceea ce Iisus spunea si se gaseste in Biblie. Puritatea sufletului sau il tinea departe de dogmele religiei... tocmai de aceea stigmatele le primesc oamenii simpli, care nu-si otravesc sufletul cu otravurile medievale gen: "credinta mea este mai buna, deci trebuie sa renunti la credinta ta". Eu iti spun acum toate acestea de pe pozitia omului simplu care este dezamagit de diferenta dintre ce spune si ce face un functionar crestin care reprezinta o institutie si prin asta trebuie sa o faca veritabila, ca asta este rolul lui... si, crede-ma, decat sa ajung in situatia in care sa gasesc scuze unui preot, atunci cand el arata clar si sfidator chiar, ca nu este cu nimic altfel decat cei pe care ii considera pacatosi, mai bine imi consum energia cu altceva.
Crestinismul este o cale fara reguli... omul sta in fata Domnului si din dragoste fata de Dumnezeu structura lui se modeleaza devenind buna, fara sa aplice reguli... El nu se gandeste ca face bine, el traieste si viata lui este o binefacere pentru ceilalti... A-ti impune reguli pe o cale a sufletului asa cum este crestinismul (pt ca in alte situatii ele sunt utile) inseamna sa bati pasul pe loc.
Ca sa nu mai vorbim de o alta situatia... Iisus se crizeaza in templul darmand tarabele comerciantilor (exemplu comentat cu patos de preoti), iar noi acum construim altele in numele lui la toate bisericile. Nici nu te intreb cum judeci lucrurile astea, pentru ca nu ai cum decat sa le consideri infecte.
Ca sa nu mai spun ca imi este pur si simplu sila de atitudinea asta de milog promovata de biserica ortodoxa, de spusenia asta ce vrea sa sugereze rafinament si evlavie. In realitate ea este o prefacatorie studiata ce ascunde intai neputinta de a infrunta adevarul interior, asa cum este el si apoi neputinta de a intelege ceea ce practica.... si astea ti le spun tot din considerente practice.
In fine... multe sunt de spus...
Am citi cu mare atentie mesajul tau si am inteles ca valorile despre care vorbesti sunt importante pentru tine. Eu iti spun lucruruile astea pentru ca purtam o discutie, nu pentru ca te acuz pe tine. Tocmai de aceea pentru a nu crea confuzie altora, ca eu am inteles repede ce vrei sa spui, ar fi mult mai bine sa-ti aperi alegerile tale, prin experiente personale - pentru ca trebuie sa ai dintr-astea - nu printr-o structura sociala incarcata de erori, chiar istorice, grave facute pe seama omului.
... iar aici, din nou iti spun, eu nu te acuz pe tine, ci imi exprim dezamagrea... adica explic de ce nu mai acord credibilitate institutiei care este biserica si de ce cred ca aceasta biserica, asa cum este ea acum, este o mare minciuna si o afacere la nivel global. Iisus nu are nici o treaba cu ceea ce s-a construit pe seama lui... Probabil acesta este si planul sa fie distrusa imagina lui Iisus printr-o institutie infecta, incarcata de imoralitate, ca politica, incapabila sa demonstreze existenta lui, ci doar sa o povesteasca furumos, literara, artistic, dar nu real.
Iarta-ma ca-ti spun atat de direct ...si nu vreau sa crezi ca ridiculizezi credinta ta, nu fac asta pt ca si eu chiar cred in Iisus, in personajul istoric Iisus, dar si cel Divin.
... si inca o parere personala si cu asta inchei: mult mai multi oameni si-ar indrepta admiratia si atentia lor, pentru inceput, si apoi intrega lor energie spre Iisus daca nu ar exista biserica... Biserica aduce un deserviciu lui Iisus din motivele pe care ti le-am spus mai sus... ma rog, cateva dintre ele



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Apr 28, 2007 9:44 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
"Ortodoxia este considerata instrumentul cel mai eficace in drumul spre mantuire" de catre ortodoxi , iar fiecare religie in parte este considerata , cum spui tu, "instrumentul cel mai eficace in drumul spre mantuire" de catre proprii discipoli. Ajungem astfel la aceeasi discutie ... cine-i cel mai , care chiar nu are rost

Dar fireste, Skorpia, fiecare adept al unei credinte considera credinta sa drept instrumentul optim, asta si explica adeziunea la o credinta sau alta ! Ortodocsii nu fac nici ei exceptie: ca orice alti credinciosi, isi considera credinta drept cea mai buna. Ceea ce nu inseamna ca o impun si altora (cel putin aceia care chiar cunosc in ceea ce cred, adica chiar cunosc dogma ortodoxa care - spre deosebire de cea protestanta, de ex. - exclude misionarismul agresiv; Insusi Iisus cand indica drumul spre mantuire o face intr-o maniera optionala: "cine VREA sa se mantuiasca, sa se lepede de sine (smerenia), sa-si ia crucea sa (asumarea suferintei ca necesitate in existenta umana) si sa-Mi urmeze (respectarea sfaturilor Sale)" - asadar, cine vrea. Cine nu vrea, este liber sa aleaga alta cale. In crestinism, liberul arbitru este la loc de cinste (ca multi uita asta, asta e partea a doua...:) )

Gheorghita, detest sa intru in polemici cu tine (cu atat mai mult cu cat ma irita ca nu avem o baza informationala comuna). De fapt, nici nu stiu daca e vorba de polemici: STIU despre ce vorbesti. Pur si simplu ce spun eu este ca exista si ALTA fata a Bisericii (adica nu realitatile semnalate de tine le contest eu, ci aprecierea generala pornita de la niste cazuri particulare - fie ele si majoritare, desi aici n-as baga mana-n foc) pe care o cunosc 'ex propriis sensibus' :) si care este nu doar respectabila, dar si surprinzatoare. Iisus ii condamna pe negutatorii din templu, ii condamna si pe preoti (si inca grozav de vehement: aceste doua episoade sunt singurele, de altfel, din Evanghelii, in care El se manifesta INDIGNAT si vehement). Dar - atentie! - continua sa numeasca Templul 'casa Tatalui Meu' ('ce-ati facut din casa Tatalui Meu...') si precizeaza repetat ca nu a venit 'ca sa desfiinteze Legea si proorocii'. Iar pe preoti ii acuza ca nu respecta Legea pe care o propovaduiesc, dar nu pune in discutie Legea insasi!

Eu chiar o sa ma opresc aici cu discutia, pentru ca mi-e teama sa nu ma transform in ceea ce urasc mai tare: un soi de misionara agresiva si 'involburata', doldora de citate etc. :)). Plus ca resimt ca pe un mare disconfort controversa asta cu tine :? .

Da' uite, chiar: tu ai citit Steinhardt, 'Jurnalul fericirii' ?? Il recomand pentru ca el abordeaza problema asta nu doar de pe pozitia unui 'convertit', dar mai ales de pe cea a unui intelectual - si inca unul sadea ! - ceea ce s-ar putea sa faca mai digerabile unele lucruri, mai ales pentru o minte conceptuala si analitica. Plus ca este vorba aici si de o experienta de viata teribila (nu stiu de ce, dar mie aceste experiente ale suferintei - indiferent ca este vorba de crestini/necrestini, personaje istorice, oameni obisnuiti, orice...- mi se par extrem de instructive...). Inca o data: fac aceasta recomandare nu ca sa te conving de ceva anume, ci pur si simplu ca baza informationala, atata tot.

Ei, si cu asta promit ca inchei, chiar gata :oops:


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: PS
PostPosted: Sat Apr 28, 2007 10:12 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
Nu pot sa nu ma amuz cand ma gandesc ce consternata trebuie sa fi ramas Mikhaela cand a vazut ce mai dezbatere s-a declansat pe topicul ei :wink: !


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Religie
PostPosted: Sun Apr 29, 2007 1:21 am 

Joined: Tue Apr 24, 2007 5:50 pm
Posts: 14
Nu credca trebuie sa citim carti ac sa stim cum sa ne comportam in societate. Eu credca aici e vorba de bun simt. Stai si citesti nustiu cate "bibliii" de la nustiu cate popoare ca sa ajungi pana la urma la concluzia ca trebe sa fii om. Din cauza asta este atata stres, cand avem probleme cautam imediat o carte care sa ne arate calea pe acre trebuie s-o urmam. Tot pe topicu asta scria cineva ca, cunoaste atei care sunt niste persoane extraordinare. Aceste persoane probabil ac si-au gasit ekilibrul pe acre cu totii il cautam si sunt fara voie mai spirituali decat multi dintre crestini.
Si totusi.............oare degeaba ne-am nasut crestini. Oare a fost o intamplare. Oare sa fi gresit Dumnezeu cand ne-a facut crestini?.........nu e oare gresit sa ne skimbam religia....dak vroia sa fim yoghini ne nasteam in India nu?
Mai exita o teorie canform careea "i-ti pierzi ingeru pazitor skimbandu-ti religia, solutie care este binenteles agreata si de biserica, ca doar nu-s fraeri sa piarda ciolanu.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: PS
PostPosted: Sun Apr 29, 2007 2:17 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
doroteea wrote:
Nu pot sa nu ma amuz cand ma gandesc ce consternata trebuie sa fi ramas Mikhaela cand a vazut ce mai dezbatere s-a declansat pe topicul ei :wink: !


Da, este foarte adevarat...
Nu ai de ce sa simti un disconfort pentru ca nu esti deloc in minoritate, ba cred ca mai curand eu sunt in minoritate atunci cand anulez statutul bisericii ca institutie, dar si utilitatea ei... Tu chiar esti indreptatita sa spui mai multe pentru ca mult mai multi vor fi de acord cu tine.
Citeam zilele astea, dupa o recomandarea a lui mermaid, un text in care se vorbea, intr-un mod surprinzator de placut, despre Castaneda. Tot acolo se face referire la doua tipuri de analiza: etica si emica. Daca in cazul analizei etice cercetatorul sau obsevatorul cauta sa raporteze ceea ce observa si percepe la un sistem propriu de valori, de regula unul stiintific, in cazul analizei emice el trebuie, cu precadere, sa incadreze, valorile pe care le percepe si cu care intra in contact, in sistemul din care ii parvin informatiile.
Parerile noastre se incadreaza pe cele doua fronturi, de aceea pare ca avem o polemica. Nu este o polemica, ci o simpla discutie in contradictoriu, constructiva de altfel pana in punctul in care nu va mai exista argument.
Eu iti respect parerea de a te opri... intr-o conversatie cand interlocutorul nu mai vrea sa discute despre ceva se intrerupe si se deschide un alt subiect.
Nu vreau insa sa ramai cu resentimente... din interior (analiza emica) lucrurile sunt ok, argumentate perfect, din afara, argumetele care sustin detasarea mea de la ideile promovate de biserica, de asemenea sunt ok, ambele fiind perfect incadrate in sistemul propriu de valori. Trebuie sa exista insa un element comun, un numitor comun, al acestei orientari pentru ca evolutia nu o obtii nici ca esti adeptul unei culturi/religii, dar nici ca o negi, ci prin sine... si cred ca asta este esenta invataturii lui Iisus si elementul comun al discutiei noastre. In rest nu mai are importanta ca tu crezi in intitutia religioasa si eu nu, important este ca exista un exemplu, ce al lui Iisus, pe care biserica si la revendicat, si care este agreat si de cei care sunt religioasi si de cei care nu sunt religiosi... Iisus este un exemplu care a strabatut veacurile, atat de specific rasei umane, atat de profund prin modalitatea cu totul speciala si unica de a valoriza omul pe care il reprezentam, prin cultivarea valorilor specifice. Indiferent ce modalitate de evolutie abordezi si cum ti-o argumentezi, daca abordand o cercetare spirituala ai in vedere un asa exemplu rezultatul poate fi cel putin unul bun, daca nu cumva unul sublim.



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Apr 29, 2007 5:09 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
iata si un exemplu concret:
Azi am fost cu fiul meu la Manastirea Pasarea , langa Bucuresti. Aveam nevoie de o iesire in natura, langa un lac, sub soarele placut. Si simteam si nevoia inchinarii la icoane (eu am gasit feedback in modul acesta de adresare, am primit raspuns nu o data la rugaciunile mele... si inca in cazuri in care... numai Dumnezeu mai putea face ceva...) nevoie de linistea care ma cuprinde sub bolta aceea...
Am trecut pe un podetz firav pana la casele cu panselutze al maicutzelor. Atmosfera idilica... simt cum imi creste inima... exact starea pe care mi-o doream ...Intru in manastire, scriu un acatist. Maicutza imi spune sa scriu si un pomelnic cu cei trecutzi dincolo si , mai ales, cu cei despre care stiu ca n-are cine-i pomeni. Scriu tot si o intreba cat trebuie sa dau. "Nu exista o taxa" mi se raspunde. Si atunci dau 150.000 iar maicutza ma intreaba: "La care dintre ele pun suta?" :shock: Adica... desi nu era o taxa, ei imi citeau bucatzica aia de hartie in functzie de catzi bani dadeam... :cry: Respir adanc si nu vreau sa ma las influentzata in smerenia mea , in starea aceea pe care si-asa o dobandesc cu greu... La iesire vreau sa iau ceva... lumanari, iconitza... ei... si acolo dau peste bratzari cu icoane (pe fiecare boaba chipul unui sfant, in stiluri diferite, la gramada), iconitze cu magnet pt. frigider, miscatoare, 3D, cruci din matase impletite cu elemente Feng Shui in China... Icoane de rama carora era agatzat ochiul lui Allah :shock: Icoana de la Ierusalim cu sticlutza cu pamant de la locul sfant si cu cristale lipite in jurul icoanei in functzie de zodie!!!! Adica ce conteaza ca ei anatemizeaza astrologia si islamul si feng shui si budismul... daca ies bani, sa fie primit fiule! Ortodoxia a devenit un bazar la fel cum este catolicismul in Brazilia... numai acolo mai vezi asa imbarligatura de kitchuri... Am povestit asta pt ca, desi sunt o cautatoare, sunt ortodoxa si imi este aproape de suflet mirosul de tamaie, taina impartasaniei, spovedania... si sunt din ce in ce mai dezamagita in nevoia mea... De Craciun am gasit in biserica pe Mos Craciun in persoana povestind despre Craciunitza careia ii taiase mana :shock: - o poveste care, slava Domnului, m-a ocolit in copilarie. Eu, asa sunt croita... am nevoie de un spatziu in care sa interactzionez cu El... dar ma simt din ce in ce mai... in plus...



_________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Apr 29, 2007 5:38 pm 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
mermaid wrote:
Eu, asa sunt croita... am nevoie de un spatziu in care sa interactzionez cu El... dar ma simt din ce in ce mai... in plus...


Cu ani in urma imi petreceam ore intregi in Mitropolie langa sicriul sfintei Parascheva... Acolo exista acolo o lume magica, o liniste organica... si cand respiri te asptepti parca sa vina cineva langa tine si sa-ti atraga atentia "Sssst". Acolo am avut bucuria sa-l intalnesc pe parintele Galeriu intr-o apropiere emotionanta... acolo am vazut oameni ascusi dupa coloane, rugandu-se, ale caror prezente te scoatea in afara timpului... In curtea Mitropoliei vara mergeam la biserica unde se oficiaza slujbe pentru studentii de la teologie si personalul Mitropoliei... Aproape intotdeauna era goala si aceiasi aroma de mister iradia...Mitropolia din Iasi este ceea ce eu numesc biserica... Acolo ma duc intot deauna cu bucurie si imi scald sufletul intr-o viata spre care mult timp am tanjit.
Tot in Mitropolia din Iasi, cand am intrat pentru prima data, impreuna cu niste colegi de scoala, s-a produs in sufletul meu o schimbare esentiala: nu putea intelege existenta lui Dumnezeu, nu intelegeam cum poate el coexista cu limitarile impuse de materia organiza, fiintele inteligente si evolutia darwinista... Apropierea de sicriul sfintei Parascheva a produs schimbare. Imi aduc amintea secunda in care prezenta ei mi-a incalzit sufletul, cand mainile mi s-au incalzit, iar corpul meu se facuse dintr-odata mic de tot si ingrozit de imineta trece. Cu greu incerc acum sa explic ceea ce mi s-a intamplat in acea clipa. Am atins atunci luciul unei ape stranii, iar cercurile s-au raspaddit in adancul sufletul meu. Am iesit din biserica usor si limpede, racoros si plin de speranta.
Acum stiu ca toate acesta s-au produs pentru ca pamantul care eram nu avea in ele samanta dogmei ce te duce indubitabil la sentimentul superioritatii, ci eram suspicios pentru ca nu stiam mare lucru despre asta.
De atunci preotii din biserica aceea sunt pentru mine niste caini de paza, total diferiti fata de ceea ce exista acolo, dar educati sa miroase banii adunati intr-un sector amenajat chiar langa sicriul sfintei. Atunci m-am imprienteni cu ceea ce ascunde biserica. Acum de cate ori intru intr-o biserica, fie ea ortodoxa sau nu, si nu gasesc acel mister care mi-a unduit sufletul candva, ies si-mi caut de-ale mele...



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Apr 29, 2007 6:59 pm 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
Am iteles ce spui... foarte frumos ce-ai povestit... si eu am simtit asa ceva in pestera Liliecilor (a lui Grigorie Decapolitul) undeva pe Cheile Bistritei... am vazut acolo lucrurile cu un alt contur iar mintea mi-o simtzeam atat de limpede si golita de balast...

de Sfanta Paraschieva ma simt foarte legata, tatal meu fiind vlah din Cadrilater... chiar de la Capul Caliacra (aveau Camile in ograda - imi place sa spun asta de cate ori vine vorba :D ) Eu n-am apucat sa vad locurile acelea (tata a fost stramutat in Istria din Dobrogea) dat imi doresc sa ajung chiar in Epivat, acolo unde Sfanta odihneste.



_________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: PS
PostPosted: Sun Apr 29, 2007 9:05 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
coser wrote:
Nu vreau insa sa ramai cu resentimente... din interior (analiza emica) lucrurile sunt ok, argumentate perfect, din afara, argumetele care sustin detasarea mea de la ideile promovate de biserica, de asemenea sunt ok, ambele fiind perfect incadrate in sistemul propriu de valori. Trebuie sa exista insa un element comun, un numitor comun, al acestei orientari pentru ca evolutia nu o obtii nici ca esti adeptul unei culturi/religii, dar nici ca o negi, ci prin sine... si cred ca asta este esenta invataturii lui Iisus si elementul comun al discutiei noastre. In rest nu mai are importanta ca tu crezi in intitutia religioasa si eu nu, important este ca exista un exemplu, ce al lui Iisus, pe care biserica si la revendicat, si care este agreat si de cei care sunt religioasi si de cei care nu sunt religiosi... Iisus este un exemplu care a strabatut veacurile, atat de specific rasei umane, atat de profund prin modalitatea cu totul speciala si unica de a valoriza omul pe care il reprezentam, prin cultivarea valorilor specifice. Indiferent ce modalitate de evolutie abordezi si cum ti-o argumentezi, daca abordand o cercetare spirituala ai in vedere un asa exemplu rezultatul poate fi cel putin unul bun, daca nu cumva unul sublim.


Nu cred ca ar fi putut exista o incheiere mai gentila, diplomata si mai... placuta inimii mele (ca sa nu spun 'emotionanta' si sa par exaltata) ! Atata vreme cat Iisus este 'flamura alba' a acestei dispute, cum as putea sa 'raman cu resentimente' ??

(Si oricum, Gheorghita, nu am avut nici o clipa vreun resentiment, doar asa, o 'ambarasare'...)


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Apr 30, 2007 12:29 am 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
mermaid wrote:
Quote:
iata si un exemplu concret:
Intru in manastire, scriu un acatist. Maicutza imi spune sa scriu si un pomelnic cu cei trecutzi dincolo si , mai ales, cu cei despre care stiu ca n-are cine-i pomeni. Scriu tot si o intreba cat trebuie sa dau. "Nu exista o taxa" mi se raspunde. Si atunci dau 150.000 iar maicutza ma intreaba: "La care dintre ele pun suta?" :shock: Adica... desi nu era o taxa, ei imi citeau bucatzica aia de hartie in functzie de catzi bani dadeam... :cry:


Desi mi-ar fi placut sa ma retrag discret si elegant din scena, iata, provocarile apar, iar eu sunt prea 'slaba de inger' ca sa le rezist :) :

Mermaid, intr-o manastire (si nu numai, lucrul e valabil si in bisericile 'de mir', obisnuite), acatistele, pomelnicele etc. abunda. Citirea lor meticuloasa (mai bine zis pomenirea la slujba si in rugaciune a persoanelor respective) - fiind f. multe - cu enumerarea tuturor persoanelor inscrise pe lista, nu este un lucru tocmai usor, in conditiile in care, de obicei, aceasta citire are loc in timpul unei slujbe (cu rigorile ei canonice, la care se adauga necesitatea concentrarii asupra rugaciunii) si, in conditiile in care, viata intr-o manastire presupune, pe langa asa-numita viata de obste (autogospodarirea, ingrijirea manastirii etc.), un program riguros al slujbelor (intr-o manstire acestea au loc inclusiv la miezul noptii) plus canonul propriu de rugaciune zilnic (acatiste - nu cele date de credinciosi, ma refer la un anumit tip de rugaciune, de obicei destul de lunga - paraclise, psalmi etc.).

Ei, asa stand lucrurile, cel mai simplu pentru ei ar fi sa ia aceste acatiste/pomelnice ale credinciosilor, sa le citeasca o data, la una din slujbe si... pa-la revedere ! Cum insa unii credinciosi insotesc aceste acatiste/pomelnice de anumite sume de bani, mai mari sau mai mici, ei (calugarii/maicutele) considera ca nu ar fi corect fata de acesti credinciosi ca acatistele lor sa fie citite la o singura slujba, ca acelea care sunt lasate pur si simplu, neinsotite de nici o suma de bani. Si pentru ca lucrurile sa nu fie tocmai arbitrare, ei stabilesc o suma de bani oarecare pentru fiecare citire la slujba.

Cu alte cuvinte, cel mai simplu pentru maicuta respectiva, ar fi fost sa iti ia acatistul, sa ti-l citeasca o data, la una din slujbe si nici sa nu o intereseze cati bani ai dat tu acolo, sau daca ai dat (daca nu dadeai nimic, asta s-ar fi si intamplat oricum, adica ei - chiar daca dai chiar daca nu dai - tot ii pomenesc la slujba inaintea lui Dumnezeu pe cei pe care i-ai scris tu acolo). Deci maicuta nu a mintit cand a zis ca nu e obligatorie nici o taxa. Vazand ca tu ai dat insa ceva banuti, pe baza 'plafonului' stabilit de manastire, maicutele ii vor pomeni pe cei dragi tie nu doar o data, la o singura Liturghie, ci mai multe Duminici la rand, in functie de cati banuti ai dat tu acolo. Asadar, maicuta a fost amabila si riguroasa, iar tu vei beneficia de un serviciu mai complex decat ai fi crezut ! ;)

Quote:
La iesire vreau sa iau ceva... lumanari, iconitza... ei... si acolo dau peste bratzari cu icoane (pe fiecare boaba chipul unui sfant, in stiluri diferite, la gramada), iconitze cu magnet pt. frigider, miscatoare, 3D, cruci din matase impletite cu elemente Feng Shui in China... Icoane de rama carora era agatzat ochiul lui Allah :shock: Icoana de la Ierusalim cu sticlutza cu pamant de la locul sfant si cu cristale lipite in jurul icoanei in functzie de zodie!!!!


Eu am fost la destule manastiri si biserici, si nu am vazut NICIODATA 'icoane cu ochiul lui Allah' (???), 'cruci cu elemente Feng Shui' (???) sau elemente ale horoscopului in vreauna dintre podoabele sau obiectele de cult bisericesc comercializate acolo. Evident, nu te suspectez de exagerare, dar te asigur ca este vorba de un caz izolat. Singurele dati in care am neplacuta ocazie sa asist la negotul celor mai diverse orori cu pretentii de obiecte de cult sunt acelea in care se asigura accesul publicului la moastele anumitor Sfinti (de Sf. Dimitrie, Sf. Mina, Sf. Nicolae). Atunci, diversi indivizi care nu au nimic de-a face cu Biserica (sau, cel putin, pe care in zilele obisnuite nu ii vezi pe-acolo) rasar ca din pamant, cu tot cu tarabe, si invadeaza imprejurimile respectivei Biserici (la Manastiri lucrul asta nu se prea intampla).

Pe de alta parte, este f. adevarat ca de obicei, aproape fiecare manastire/biserica isi are micul ei negot cu lumanari/carti religioase/obiecte de cult si mici podoabe bisericesti (in afara de bratari si cruciulite, eu una n-am mai vazut altceva), multe dintre ele facute chiar de catre calugari/maicute, si sfintite in cursul unor slujbe speciale. Acest negot are un caracter subsidiar si accesoriu (lumanarile, de exemplu, ca si prescurile, sunt accesorii folosite la Sf. Liturghie, iar pretul lor este de cele mai multe ori simbolic) si, dupa mine, nu ar trebui judecat prea aspru in conditiile in care, pe de-o parte, manastirile trebuie sa aiba si ele din ce sa se intretina si, pe de alta parte, acele obiecte chiar sunt importante pentru credinciosi. In ce ma priveste, sunt de pilda si eu posesoarea unei frumoase si discrete brataruici verzi, pe ale carei (doua) 'bobite' sunt zugravite in miniatura chipurile dragi mie ale Domnului Iisus si ale Maicii Sale. In afara faptului ca e sfintita, f. estetica, neostentativa si o pot asorta la anumite haine, imi reaminteste, chiar si in clipele mai plicticoase/prozaice/incordate sau anoste ale zilei, de o dimensiune mai inalta si mai buna a existentei.

Putini - mai ales dintre cei care judeca destul de aspru 'indrazneala' bisericilor/manastirilor de a practica micul comert mai sus descris (si care, dupa mine, nu are nimic de-a face cu celebra ipostaza biblica) - putini, cum spuneam, stiu ca bisercile si manastrile ortodoxe se intretin exclusiv din contributiile - voluntare ! - ale enoriasilor (Biserica catolica, de ex., percepe taxe obligatorii, 10 % din venitul fiecarui enorias). Daca, in cazul Bisericilor, situatia ar fi cat de cat accesptabila, in cazul Manastirilor/Bisericilor in constructie, lucrurile sunt de-a dreptul dramatice, si numai Bunul Dumnezeu stie cum reusesc oamenii aia sa puna pe picioare o Biserica noua, sau sa infiinteze o mica obste calugareasca intr-un loc uitat de lume.

Nu mai departe de ieri (Duminica, 29 Apr.), am avut placerea si onoarea sa vizitez un astfel de loc in care o mana de calugari se straduiesc de 5 ani (ieri s-au implinit cei 5 ani) sa reconstruiasca pe ruinele unei Biserici vechi de 400 de ani, lasate in paragina si profanate in fel si chip de-a lungul a zeci de ani de comunism, vechea Biserica. Nu stiu cum au rezistat acesti oameni atata timp, izolati in mijlocul unei miristi din campia Teleormanului, cu un ajutor minimal de la satenii aflati la ceva kilometri distanta. De altfel, nici nu prea au rezistat, doi dintre ei s-au si prapadit intre timp, dar ei se incapataneaza in continuare, dornici sa curete prin credinta lor locul acela blestemat (profanarea vechii Biserici este doar unul dintre elementele 'picante' ale istoriei locului...).

Sa va mai povestesc de o maicuta de 23 de ani care singura-singurica a infiintat o mica Manastire - cu cat efort si sacrificiu numai ea, putinii implicati si Bunul Dumnezeu stiu - pe langa Ocna Sibiului, si cum culege, adaposteste si ingrijeste ea acolo copiii abandonati/amarati de prin orfelinatele imprejurimilor ? O sa ma opresc totusi aici pt. ca nu sta, din pacate, in slabele mele puteri, sa dezvalui fata nevazuta a mult blamatei Biserici Ortodoxe, ci, pana la urma, in dorinta si disponibilitatea fiecaruia de a incerca sa distinga realitatea - asa cum e ea, cu rele si bune - in hatisul acesta incalcit al aparentelor, jumatatilor de adevar, talmacirilor si rastalmacirilor, care se cheama lumea zilelor noastre.


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Apr 30, 2007 9:45 am 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
dorotheea sigur ca stiu, si daca nu, imi inchipui greul cu care se administreaza o biserica... tu scrii foarte frumos, scrii despre lucruri asa cum ar trebui ele sa fie. iar eu imi doresc nespus asta... totusi, ce am descris eu nu este un caz izolat... mie lucrurile astea mi-au injumatatzit ieri elanul si bucuria inimii si am plecat cu o umbra de regret si neavenit cand ar fi trebuit sa am sufletul usor... n-am exagerat cu elementele descrise, le voi fotografia cu prima ocazie... (am uitat sa pomenesc despre bratzarile cu pestisori de plastic colorat de care fii-miu a ras nedumerit si am fost nevoita sa-i explic ca pestele este simbolul lui Iisus...) Poate privind asa, la nivel macro, lucrurile astea nu au asa mare importantza ... eu sunt etalonul de enoriash urban... nici mai rau nici mai bun ca altzii... si tocmai asta arat... impactul asupra omului de rand... Mama a chemat preotul in martie pentru sfintzirea casei si -a pus pe masa, langa farfuria cu grau 500 de mii iar popa i-a zis: sase sute va rog... Nu pot si nu vreau sa calific lucrurile astea pt ca nu asta-i intentzia mea... vreau numai sa va spun ce provoaca ele in sufletul unui om care dinspre biserica-si asteapta alinarea... Nu sunt nici lipsita de umor sa nu acept pitorescul acelui preot ghiftuit cu nasul rosu descris de Creanga... dar lucrurile au luat-o razna deja ... o spun cu mare regret dar si cu sperantza in locurile si momentele frumoase descrise de tine...



_________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Apr 30, 2007 6:08 pm 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
Quote:
[Mama a chemat preotul in martie pentru sfintzirea casei si -a pus pe masa, langa farfuria cu grau 500 de mii iar popa i-a zis: sase sute va rog...


:x :( Stiu, Mermaid, si - asa cum i-am zis si lui Gheorghita - nu contest lucrurile astea (in materie de preoti nici macar nu pot sa adaug ca e un caz izolat; am auzit chiar lucruri mult mai rele: preoti care in timpul spovedaniei, afland unde lucrezi, iti cereau cartea de vizita :lol: :cry: - sa razi/sa plangi... - preoti care, ghiftuiti dupa o masa copioasa nu mai aveau nici un chef sa impartaseasca un muribund... in fine, lista, nu ma-ndoiesc, este lunga...). Biserica isi are, ca orice alta institutie, uscaturile ei. Si, din pacate - nici nu stiu daca este o problema a timpurilor pe care le traim sau asa a fost dintotdeauna - uscaturile au ajuns sa domine peisajul si tind sa sufoce pomii cei rodnici, tot mai firavi si tot mai putini. Mie insami mi-a luat ceva timp ca sa gasesc un duhovnic autentic,dar, pe de alta parte, nici nu pot sa spun ca a trebuit sa bat tara-n lung si lat pana sa dau de el. Pur si simplu mi-am dorit asta f. mult, l-am rugat pe Dumnezeu sa ma ajute si, dupa ceva cautari si tatonari, am ajuns la un liman (si-nca unul f bun !).

Ce vreau eu sa spun si ceea ce cred (bazandu-ma pe informatie si experienta) este ca, dincolo de toate aceste mizerii (incontestabile, grave si, mai rau, impotriva carora am impresia ca nu se lupta indeajuns pt. ca, probabil, microbul a atins mai multe niveluri ierarhice):

1. Biserica isi are o functie, un rol, a carei forta ramane intacta si a carei semnificatie nu o aflam din conduita unora sau altora, ci prin INFORMARE. Cel putin, in ce ma priveste, asa au stat lucrurile: eu fac parte dintre cei care, cu vreo 5 ani in urma, nici nu vroiau sa auda de Biserica (mai ales Biserica Ortodoxa, a carei 'lipsa de stil' :) si saracie imi displacea profund); si nici n-am ajuns acolo ca urmare a cine-stie-ce suferinte (paradoxul este ca, in cazul meu, lantul problemelor s-a declansat DUPA ce m-am apropiat de Biserica. De fapt, a urmat un fel de 'tabula rasa' cu tot ce fusese construit prost pana atunci, pentru a deschide locul pentru ceva mai sanatos si substantial). Eu am cunoscut anumite persoane a caror tinuta morala, daruri si forta m-au impresionat profund si care erau extrem de legate de Biserica. Asta a fost punctul de la care au inceput semnele de intrebare. Toate problemele discutate aici mi le-am pus si eu, si inca multe altele care n-au apucat inca sa fie dezbatute. Eu, insa, am cautat raspunsurile 'la sursa', adica citind pur si simplu ce spune, ce vrea si ce sustine dogma ortodoxa (incluzand aici si Noul Testament - Cartea de capatai a Ortodoxiei), stiind din proprie experienta ca INTOTDEAUNA SI PESTE TOT VOR EXISTA SURSE DE a)DETURNARE A SCOPURILOR SI b) MISTIFICARE A ADEVARULUI (geniul popular a rezumat toate astea la celebra asertiune: 'sa nu faci ce face popa, ci ce zice popa') . Asa cum am mai spus, Iisus i-a infierat pe preoti, si pe negutatorii din Templu, dar nici o clipa nu a pus in discutie legitimitatea si necesitatea Templului in sine, ca institutie, si nici a preotilor, ca functie. Si nici a Legii pe care ei o reprezentau. El a acuzat MODUL IN CARE PREOTII AU ABDICAT DE LA INDATORIRILE LOR !

Ori - spre dezamagirea unora - aceste lucruri se regasesc in cea mai mare parte in carti. Apoi au urmat si experientele, si atunci mi s-a dezvaluit o alta fata a Bisericii, cea de care am vorbit mai inainte, incredibilia, uluitoare, plina de substanta si transformatoare. Aceea este adevarata Biserica, si ea exista, si ea creeaza, si ea transforma. Acest nucleu este de altfel acela care STIU ca va rezista pana la sfarsitul veacurilor, si de care, in vremurile acestea teribile, ar fi bine sa ne lipim cu toata forta si nadejdea. Cu alte cuvinte, indiferent de ce fac unii sau altii din preoti, eu continui sa ma duc la slujbe, pentru ca le cunosc rolul si puterea, cautand, in acelasi timp, preoti de calitate pt. situatiile mai personale (cum e Spovedania, de ex.). Si asa ajung la pct.

2. Nu toti preotii sunt asa. Mai mult, am motive sa cred ca proportia preotilor de calitate nu este chiar atat de mica (judecand, cel putin, dupa experientele mele; cum ziceam, am intalnit si preoti pe care cel mai sanatos ar fi fost sa ii eviti, dar am intalnit si f. multi preoti buni, care isi fac treaba asa cum se cuvine si cu care sunt sigura ca Biserica va putea merge mai inainte, chiar daca putin sunt cei care vor ramane, intr-adevar, pe corabie si mult mai multi aceia care vor pretinde ca sunt acolo, dar, de fapt, se vor fi ratacit de mult prin 'apele involburate ale lumii'...


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Eu
PostPosted: Mon Apr 30, 2007 9:07 pm 
daca tot(vorbesti) de cainta de ce nu rasp Gheorghita..adevarat sau nu ? punct si Virgula
Mi-a Placut Omul asta ca are poza ... tocmai ce poate face mai mult , nu stie nimenii (are poza00)
vrb de is si o facem mai latat
am sa citesc intreg textul
e greu in cuv.


  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue May 01, 2007 9:27 am 
User avatar

Joined: Thu Nov 17, 2005 12:59 pm
Posts: 357
Location: bucuresti
Dorotheea, sunt perfect de acord cu tot ce ai expus. :D Asa sa ne ajute Dumnezeu!



_________________
Ignis Natura Renovatur Integra
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue May 01, 2007 10:59 am 

Joined: Sat Feb 17, 2007 10:52 pm
Posts: 63
Asa sa ne ajute, Mermaid ! :D


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: daca tu mi-ai indrumat prietenu
PostPosted: Tue May 01, 2007 5:50 pm 
da sa zicem ca asta e raspunsu: inceputu
n-am apucat sa citesc tot ... .. ca n-am avut timpul pentru asa ceva
ceva imi speriase urechile citisem 2-3 randuri .... .si eusunt om
in principiu mi-am zis nu e nevoie sa vorbesti la 20de lume asa ceva nu se face
cum se face ca in realitate trairea.. va trebuii descrisa si desprinsa din alte realitati
cine suntem noi aici .. oare cand ne vom intalnii nu vom vorbii oare cum.. o facem aici ? de unde venim daca numai avem unde sa ne ducem .. spre greseala sau nu ..
eu stiu despre mine ca nu stiu decat sa imping .. insa pe langa lucrurile bune pe care le vad la voi .. vad ca salasueste o greseala nu mai multe
nu stiu cate ajutoare trebuiesc pe langa o singura greseala .. poate ca sunteti mari .. superiori .. poate ''e decat vorba de unul singur'''' cand vine vorba e un ajutoare .. 'eu imi iau de imbracat .. si ma duc .. ma trage dorul sa ma spovedesc .. poate nu o s-o fac o data .. poate de mai multe orii .. pentru ca asa trebuii sa gandim
dar nu aici vorbesc nici cei care vor sa vorbeasca
unii care pot o fac afara .. poate ca voi va bucuratii si dde una si de alta .. dar nu totii si nici unu va reusii ce spune si ganadeste .. gresesc ? no .. mintitii e grea minciuna
ma bucur de a voastra prietenie si asa de departe unul de altuu
ar si aici mai e o hiba o mandrie care nu intotdeuna e libera pentru unii si altii de a gandii
sa vorbesti cu femeia despre religie .... am casa am nevasta am copilu
asta e exemplul ... m-am linistit ... nu trebuie sa citesc ce spun si femeile
intrernetu e un drum oricum as vrea eu .. il constientizez ca pe un drum trist
e un drum trist sa asulti femeia pe internet .. plus ca pentru un barbat din ea numai fac parte una si alta ..; care e barbatul ala mai sincer decat ea ? si decat el
e in fine ce nu mi-a reusit de multe ori a fost schimbarea ; sunt un om in crezator si schimbator si totusi nu l-am lasat pe dumnezeu
cine a fost si cine e cu voi trebuie sa va intrebati, sa va mai indulciti putini . aici sti bine ca unii in voi nu se poate baga . . bucurati-va la intrebarea



avetii aicea ora 03.45 10.12.1979 . sa faceti putinna astrologie .. acesta este omul .. la care va aduc la cunostinta cartea Ziua Ta DE Nastere .. tot ce e in carte spus despre spirit mi se potriveste .. acum eu nu stiu daca ora e si 40 si 30 35minute ..... ma feresc de minciunii
si totusi ma intreb Ddomnu Goe , daca nu esti un om filosofic.. ce te faci pe toate temele astea ;)
inspiratia trairea poate nu-s indeajunse sa-ti lamureasca implinirea .. cum si tu ti-o vezi in mare parte diferita de ce crezi fatza e astfel de lucruri
e greu de spus la ce ne serveste pe noi invatatura ....si apoi ce-am mai facut cu invatatura noastra crestina si ce-a mai ramas din ea ?... care e ea ? ortodoxa cat mai mult Si mult mai crestina ... macar atata lucru sa aflam
altfel noi aspiram aspirine coduri cat suntem bolnavii si cat nu ?!!!!
eu stiu asa ca o mana intinsa nu ti-o ofera nimeni .. sau cine ... e ? decat un preot sau un duhovnic
odata intrat acolo ar fii cazul sa numai iesi pe unde ai intrat
ci sa se intample ce de fiecare data trebuie sa stim bai sunt sanatos
dar nu asa se face nici politica nici filosofie nu va fii biserica daca nu-l respectam pe dumneeu


  
 
 Post subject: buna!
PostPosted: Wed May 02, 2007 9:48 am 

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:43 pm
Posts: 18
Intr-adevar am ramas putin surprinsa de aceste discutii ,dar in nici un caz consternata(daca stau un pic si ma gandesc cred ca toate acestea nu sunt intamplatoare).nu vreau sa deschid din nou un subiect despre religie,dar pentru ca nu am putut sa mai postez ceva (am avut mici obstacole),cu toate ca nu stau f bine la capitolul pregatire,parerea mea e ca atunci cand suntem in stare sa fim buni cu toti ceilalti, sa ne rugam si pentru altii , sa fim deschisi ,si sa facem doar ce e bine ,atunci putem sa zicem ca suntem crestini, indiferent de religie,si atunci si bunul Dumnezeu ne va ajuta.
Spun asta pt ca in urma cu un an cand mama mea a fost aproape de sfarsit (cel putin asa credeam),am mers la biserica si ne-am rugat mai multi pentru ea,si surori si cumnate si alte cunostinte,si a fost bine pana la urma.ea a fost intotdeauna o femeie simpla care a muncit f mult si a incercat sa faca in asa fel incat sa fie bine pt toata lumea din jurul ei, nu a avut nimic niciodata cu nimeni,iar acum cand a inceput sa-i fie rau, majoritatea ,au sprijinit-o,dar ,a mai fost si cineva care,de multe ori se bate cu pumnul in piept " ca eu sunt bun la suflet... si sunt tare credincios...''si in loc sa taca sau sa stea deoparte i-a facut ceva care seamana cu "te urc sus pe varf de munte apoi te arunc in prapastie" , dar sa lasam astea si sa mergem inainte cu speranta si credinta ca totul va fi bine.
Georghita, iti multumesc pentru ca ti-ai facut timp sa te uiti pe harta si sa ma lamuresti ,sper ca bluza e rezistenta cel putin asa a dat dovada ,sper sa o putem ajuta si noi cei din jurul ei .Problema e ca e epuizata(in afara de celelalte probleme de dinainte,in urma cu exact un an ,a fost operata de ocluzie intestinala desi e posibil sa n-o fi avut,durerea era din cauza unei pietre la rinichi,a facut blocaj renal, avea si pleurezie cu suspiciuni de tumora la plaman,si a facut si tensiune f mare cu care a si ramas,la fel nu ii functioneaza unul din rinichi de atunci si anul acesta pe fondul tensiunii a facut un mic accident vasc apoi a racit si i-a revenit apa la plaman si un pic si la inima.Dupa ce vom rezolva aceste probleme medicul a spus ca ii va scoate rinichiul care nu funct.E bine?sau poti sa-mi spui ceva macar cu aproximatie daca e bine sa faca aceasta interventie.Ce indicii as putea sa-ti dau sa-ti fie de ajutor?
pentru George:stiu ca pare ceva minor sa platesti cu sanatatea un pic,oricum toti vom sfarsi odata,e inevitabil,dar macar sa incercam sa-i ajutam pe cei in suferinta mai ales ca suntem datori sa facem lucrul asta, atata timp cat noi suntem mai bine...


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: P S
PostPosted: Wed May 02, 2007 11:44 am 

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:43 pm
Posts: 18
Stateam si ma gandeam la tot ce am citit, ma gandeam si la cuvioasa Parascheva, si la faptul ca in urma cu doi ani am ajuns si la ea ,dat fiind faptul ca mama se internase la Iasi, fara sa stiu ca ea s-a dus acolo pt. un consult ,in acea noapte premergatoare ,am visat o femeie bolnava intr-un pat ,in curtea mare a unei biserici ,copiii mei asteptau la poarta,iar eu cu acea femeie stateam la rand sa ne inchinam la racla unei sfinte,iar cand am ajuns ,sfanta ,parca razand,a deschis un ochi si s-a intors pe o parte, cu spatele la noi.A doua zi am aflat de mama,dupa care am plecat si eu la Iasi si bineinteles am trecut si pe la cuvioasa Parascheva sa ma rog pt mama.De asta spun ca poate nu sunt intamplatoare aceste lucruri,poate nu e intamplator ca am intrat pe acest forum, si vreau sa va intreb ce credeti despre vise premonitorii si despre farmece ,exista?se pot vedea pe o harta?


Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: P S
PostPosted: Wed May 02, 2007 11:53 am 
Admin
User avatar

Joined: Tue Jul 19, 2005 8:15 pm
Posts: 2232
Location: Barlad
mikhaela,
cat de repede imi face putin de timp si ma voi uita pe tema sa-ti raspund la ceea ce m-ai intrebat...
Despre farmece, vise, premonitii am puteam vorbi foarte mult, dar intr-un alt topic. Asa ca deschide un topic nou la sectiunea dedicata stiintelor dinivatorii si promit ca iti voi spune acolo ceea ce situatie/intamplare/eveniment/experienta mi-a schimbat viata, optica, modul de raportare, ce anume mi-a simplificat viata si mi-a dat atat de multa putere incat, amintindu-mi, evenimentele vieti mele devin clare, iar scopul limpede si esential.



_________________
Gheorghitã COSER (www.coser.ro)
Image
Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: RE: karma
PostPosted: Fri May 04, 2007 9:15 pm 
George_daineanu wrote:
Gheorghita, eu am citit in urma cu vreo 2 ani credca o carte care mi-au propus-o mai multe persoane. Ultima opinie care m-a facut s-o citesc a fost aceea a profesorului meu de religie care prin dogmele bisericesti ar fi trebuit sa fie cu totul impotriva. Cartea se numeste "Biblia si India" si a fost scrisa de Dan Costian, care este din cate am auzit un mare ezoterist si prin aceasta carte mi-am skimbat total modul de a privi viata. Te asigur ca eu nu-mi permit sa stirbesc cumva din stralucirea acestui SFANT. Insa pe de alta parte ai dreptate: suntem in Romania si aici mai intai se urmareste in primu rand aruncatu cu noroi, insa nu aceasta a fost intentia mea.
Cat despre papa paul al-2lea in cel mai bun caz putem spune ca a fost actionar la Banca del Santo Spirito.
DAsta ti-aI R§UP PICIOR'u.. eact si incvers ai mai avut anume inteventii .. .. aici .. mie mi-a placut cel mai mult cei ce se port comporta in societate .. e nedefinit sa vorbesc SI AM RAS. TOT LU RACOVITA acum daca lu Rcovita cine si-a ruptpicioruoifitu ???
VREAU SA SPUN CA urasc oamenii sinceri
si altfel ce ROst sa ne referim la altii
analizeaza-te COserr o sa te asculte .. ar putea si altcineva sa te ajute Doua CuV. dddiferite aajute si asc..
indreznesti te rog .....,nu-i mare lucru


  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 34 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group