It is currently Tue Mar 09, 2021 4:48 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
 Page 1 of 1 [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Mircea Eliade
PostPosted: Fri Mar 19, 2010 1:39 am 
User avatar

Joined: Sun Jan 10, 2010 4:42 pm
Posts: 20
Mult timp am fost convinsa ca data reala de nastere a lui Mircea Eliade este 9 martie 1907, dupa cum el insusi marturiseste in Jurnal (si cu alte cateva ocazii, cum ar fi in "Incercarea Labirintului").
Insa, daca totusi data reala este cea de pe certificat(28 februarie, ceea ce ar insemna 13 martie) si data de 9 a fost preferata de familia lui Eliade si de el insusi doar pentru ai sarbatori ziua in acelasi timp cu sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici asa cum se si gaseste, de altfel, relatat in cateva surse ?
Astfel m-am gandit ca am putea stabili din punct de vedere astrologic care este ziua reala si poate in final vom incerca sa gasim si o ora de nastere posibila. :)
Singura planeta care isi schimba pozitia in zodie in functie de zi este Luna, care pe data de 9 se gaseste in Capricorn iar pe 13 ea se afla in Pesti(grabindu-se catre Soare pentru a realiza o Luna noua, care totusi nu se realizeaza la grad perfect in acea zi).
Cred ca din punct de vedere al muncii intense si al efortului pe care l-a depus pentru a-si duce la indeplinire destinul Luna in Capricorn ar fi mai potrivita. In plus de asta se stie ca era destul de retras si cred ca o Luna in Pesti l-ar fi facut mai sociabil (desi de la o anumita ora incolo se realizeaza o conjunctie Luna-Saturn..).
In orice caz, pentru mine este destul de greu sa spun daca avea si Luna in Pesti avand in vedere ca Soarele se afla acolo (plus Saturn) si se simte deja influenta zodiei.
Pentru prima varianta Luna realizeaza niste aspecte mai stresante(nu sunt valabile pt. intrega zi dar pentru o parte destul de mare..) si anume conjunctie cu Uranus in opozitie cu Neptun, pe cand pe data de 13 Luna se afla in sextil respectiv trigon cu acestea.
Daca aruncam si o scurta privire asupra datelor din punct de vedere numerologic observam in primul caz ca numar de destin 11(gandire profunda, vizionar, scopuri umanitare,obiective cateodata prea marete pt. a putea fi realizate) si 9 ca cifra de vibratie interioara (cifra intelectualitatii si a spiritualitatii crescute. oameni mistici, idealisti, impulsivi, emotivi), iar pt. data de 13 martie avem ca nr. de destin 6(generos, echilibrat, familist convins, corect) si cu 4(oamenii practici, buni organizatori, succes obtinut prin munca grea, minutioasa si indelungata).


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: Mircea Eliade
PostPosted: Fri Mar 19, 2010 1:49 am 
User avatar

Joined: Sun Jan 10, 2010 4:42 pm
Posts: 20
Mai jos atasez hartile pentru ora 12.

Image
Image

Aveti idei, pareri ? :)


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: Mircea Eliade
PostPosted: Fri Mar 19, 2010 10:28 am 

Joined: Sun Nov 27, 2005 5:19 pm
Posts: 521
Felicitari pentru initiativa!
Si eu as inclina spre prima harta, cu Luna in Capricorn. Luna in Capricorn parca se i potriveste mai bine lui Eliade, spiritului sau stiintific. Deja are Mercur in Pesti, ma gandesc ca si Luna acolo i-ar fi dat prea multa impresionabilitate si l-ar fi rupt prea tare de realitate. Apoi, Luna conjuncta cu Uranus ma face sa imi amintesc cum chiar el scrie, in Jurnal, ca dupa o activitate de o anumita natura, prefera sa faca apoi altceva (de exemplu dimineata scria filosofie sau preda la universitate iar seara visa, punand pe hartie un roman sau o poveste despre locurile minunate pe care le-a vazut).
Luna in Capricorn pare potrivita si daca ne gandim la partenerele sale- toate aveau o profesie pe care o faceau cu pasiune (scriitoare, artiste) si doar prima sotie a renuntat la tot pentru el, dar l-a sprijinit in cariera.
Va fi dificil de gasit ora._________________
http://marta-indigo.blogspot.com/
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Mircea Eliade
PostPosted: Fri Mar 19, 2010 10:29 am 

Joined: Sun Nov 27, 2005 5:19 pm
Posts: 521
*Nu avea Mercur in Pesti, nu stiu de ce am avut aceasta senzatie._________________
http://marta-indigo.blogspot.com/
Offline
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Mircea Eliade
PostPosted: Fri Mar 19, 2010 11:59 pm 
User avatar

Joined: Sun Jan 10, 2010 4:42 pm
Posts: 20
Mersi, Marta.
Ceea ce ai spus despre Luna si partenerele sale pe mine m-a facut sa ma duc cu gandul la mama sa. Iata ce spune Eliade despre parintii sai: "În ce mă priveşte, mă consider o sinteză: tata era moldovean şi mama olteancă.În cultura româneasca, Moldova reprezintă polul sentimental, melancolia, înclinarea pentru filozofie, pentru poezie, şi un fel de pasivitate în faţa vieţii(Soare in Pesti). Această moştenire moldovenească mi-a dat înclinarea spre melancolie, spre poezie şi metafizică — să zicem, pentru "noapte". Oltenii sunt oameni mîndri, energici, care îndrăgesc caii, ei sunt, nu numai ţărani, dar şi haiduci, fac negoţ, vând cai (uneori îi fură!). Este provincia cea mai întreprinzătoare, cea mai entuziastă şi cea mai aprigă; ea se opune cu desăvârşire Moldovei. Ca toată lumea, ca toţi tinerii, aveam crize de deznădejde şi de melancolie, uneori aproape o depresie nervoasă: era moştenirea mea moldovenească. În acelaşi timp, simţeam în mine o imensă rezervă de energie.Atunci îmi spuneam: asta mi se trage de la mama."(Luna in Capricorn ?)
Si inca un citat legat de faptul ca a fost al doilea copil dintre cei trei: "A fost un mare noroc pentru mine că am venit pe lume între ceilalţi doi. Pentru că, bineînţeles, preferatul, ani în sir, a fost fratele meu, primul născut; apoi, sora mea: mezina. N-aş putea spune că nu mă simteam iubit, dar nu eram sufocat de un exces de dragoste maternă(Luna in Capricorn) sau paternă. A fost un mare noroc."
Am uitat sa spun mai sus, daca data de 9 ar fi cea corecta, cred ca ar trebui sa fie un interval orar in care careul Luna-Mercur sa nu fie activ(deci dupa ora 4 dimineata). Desi este vorba de un singur aspect mi se pare total nepotrivit pentru Mircea Eliade.


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: Mircea Eliade
PostPosted: Sun Mar 28, 2010 8:27 pm 
User avatar

Joined: Sun Jan 10, 2010 4:42 pm
Posts: 20
La capitolul aspecte sunt cateva configuratii care se realizeaza si care mi se par foarte interesante si graitore pentru Eliade.
In primul rand este vorba de Careul in T dintre Marte, Pluton si Soare(care este planeta focar), care se realizeaza in ambele zile.
Aspectul este puternic motivant, indicand un talent dar si o frustrare ce trebuie depasita. Secretul realizarii configuratiei consta in a exprima pozitiv planeta focar si in a dezvolta in mod constient punctul opus, in acest caz fiind vorba de Fecioara: munca bine organizata, minutioasa si sistematica.
Guvernatorul semnului in care se gaseste punctul opus va arata modul de exprimare a talentului(Mercur in Berbec: prin scris si comunicare inovativa).
De asemenea este vorba de un careu in t mobil ceea ce arata tensiune interioara, angoasa, nativul avand nevoie de un scop, de o misiune pentru a-si satisface dorinta de comunicare, calatorie si educatie.

Daca luam in considerare si Junon vom observa ca pe cer se realizeaza configuratia Peste care poate contine cheia destinului remarcabil al lui Mircea Eliade. El este alcatuit din piramida formata din conjunctia Soare Saturn(pt. data de 9 dupa ora 18 Soarele nu mai participa, orbul fiind prea mare, iar pt. data de 13 piramida se realizeaza intr-un anumit interval orar cu ajutorul Lunii din Pesti care vine in locul celor doi astrii), Neptun in Rac, Junon in Scorpion si nicovala formata din Soare-Saturn( sau Luna), Junon, Marte si Kiron.
"Configuratia este în analogie cu Peştii, cu Neptun şi Saturn. Se interpretează ca un rezultat al unui fantastic potenţial creator şi spiritual achiziţionat de-a lungul existenţelor precedente şi pe care individul nu îl va regăsi decât după un profund lucru asupra sa, în cadrul unei căi spirituale în care va trebui să se angajeze total. Focarul(in acest caz Neptun) va fi ieşirea spre care individul trebuie să tindă în lucrul asupra sa, pentru a se descoperi pe sine şi pentru a elibera total potenţialul creator şi spiritual al Piramidei."

Mai exista, de asemenea, posibilitatea formarii unui zmeu pe harta..

Explicatiile pt. configuratii sunt luate din "Astrologia in Noua Era" si "Astrologia, o terapie moderna".


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
 Post subject: Re: Mircea Eliade
PostPosted: Tue Apr 13, 2010 4:19 pm 
User avatar

Joined: Sun Jan 10, 2010 4:42 pm
Posts: 20
Redau mai jos un citat pe care l-am descoperit de curand, din cartea "Mircea Eliade, prizonierul istoriei" de Florin Turcanu: "Inca din copilarie, data nasterii sale a fost mutata pe 9 martie. Explicatia data de Eliade insusi acestei ciudate schimbari este destul de surprinzatoare: dat fiind ca numele sau de botez, "Mircea", nu apartinea niciunui sfant protector din calendarul ortodox, familia a ales sa-i sarbatoresca ziua de nastere in data de 9 martie, care nu trimitea la niciun personaj sfant, dar amintea de cei patruzeci de martiri crestini ucisi la Sevastia, in Armenia, in jurul anului 324, pe timpul persecutilor ordonate de imparatul Licinius. Astfel, data sa de nastere coincidea cu una dintre sarbatorile cele mai populare ale calendarului ortodox roman."
Este interesant faptul ca precizeaza ca insusi Eliade ar fi dat acesta explicatie, totusi eu nu am dat pana acum peste acest lucru in alta sursa.


Offline
 Profile Send private message E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
phpBB skin developed by: John Olson
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group